Ангелкова: Карантината отблъсква туристите, таргет са всички балканци

3625
Ангелкова: Карантината отблъсква туристите, таргет са всички балканци
Снимка: БГНЕС

Основният въпрос на бранша към министъра бил кога ще посрещаме чуждестранните туристи, които са особено важни за големите курорти, каза министърът на туризма Николина Ангелкова пред БНТ.

На 13 май ЕК обяви своите указания и препоръки – а именно единни правила за пътуване в ЕС и извън него и как да се осъществява това. Водещ принцип е епидемичната обстановка в дадената страна, но най-вече да имаме еднакъв координиран подход между държавите, обясни Ангелкова.

Какво са обещали срещу намаленото ДДС хотелиерите?

Ако отстъпката с намаляване на ДДС-то влезе в сила, то от бранша на хотелиерите и ресторантьорите се ангажират да прогонят т.нар "черн...

ЕК съветва да изберем ваучер, вместо пари, при отменено пътуване

"Това е възможно. По разпореждане не премиера още в сряда сме в непрекъсната координация с колегите ни и във вторник предстои видеокоферентен разговор с премиерите на съседните ни държави и аз с колегите - министри, за да уточним детайлите за туризма на Балканите", каза още министърът.

"И със сигурност ЕК препоръча да няма карантина, тя отблъсква туристите. Но да не провалим всичко постигнато на фона на лечението и лишенията, е много важно да спазваме всичко за да не се върнем в изхода позиция.", подчерта Ангелкова.

Ключово е ако можем в началото на юни да привлечем туристи особено от Румъния, Гърция и Сърбия – разчитаме на автомобилния туризъм, подчерта Ангелкова. След 15 юни при нас няма отменени чартърни полети на летищата Варна и Бургас, но все още авиацията в Европа не се е възстановила, обясни тя.

Как ще се рекламираме – като дестинация без COVID-19? Освен реклама на вътрешния туризъм, защото българите са ни най-важни в момента, подчерта отново министърът, стартираме масова кампания по комуникационни пазари CNN и BBC за възобновяване на чуждестранния туристопоток. Бюджетът за реклама не се е променил. Почти нищо от него до момента не е изхарчено. Благодаря на кметовете по Черноморието за съвместните инициативи. Факт е, че българското черноморие има най-нисък процент на заразени и това не е малко, подчерта министър Ангелкова. 

Турските хотели остават без шведска маса

До края на май хотелите в Турция, получили „Здравен сертификат“ ще започнат да отварят врати. Това съобщи министърът на тур...

24 нови случая на коронавирус в България

Очакваме начало на сезона 15 юни - 1 юли. Ако някои хотелиери са готови, могат да отворят и по-рано, каза още министърът на туризма и добави, че това е двупосочна работа: ние сме дали нашите указания на ниво правителство. Туризмът е хоризонтален сектор и изисква усилия от всички. От тук нататък хотелиерите трябва да свършат своята работа. Трябва да организират работата си на място.

За хотелите конкретно - отговорите на министъра:

Какво ще представлява стаята за изолация за COVID-пациети - тя ще е само за изчакване на медицински екип, който да прецени какво да се прави с пациента дали хоспитализация или друго. Няма сллужителите на хотела да преценяват какво да правят с пациента.

Кой ще остане в хотел с болен от COVID-19 пациент? Указанията са много ясни. Няма да се карантинира целия хотел. "Правилата в другите страни са много по- строги. Ние даваме балансиран и гъвкав подход, за да спазим минималните изисквания и да не предизвикаме епидемия.", каза Ангелкова.

Хотелиер: Резервите в туристическия бизнес няма да издържат повече от два месеца

„Все още ползваме вътрешни ресурси и се справяме, но за нашия бранш – хотелиерството, ситуацията е много тежка в момента. П...

Цената на медицинските услуги по черноморието ще бъде ли пак толкова висока? "Аз лично се надявам това да не е така. Ситуацията е различна и необичайна за всички. И ако не положим всички еднакви усилия да осигурим комфорт на туристите ще изпаднем в изолация.", подчерта министърът.

Ще има ли отстъпки в мерките при хранене - тераси, маси, затворени помещения? "Аз съм поставила предложение като възможност да се отворят и закритите ресторанти и заведения – когато спаднат заболелите. Дали сме всяка възможност – румсервиз, възможност за бюфет – но зад плексиглас със сервиране от служител. Опитали сме максимално да дадем опции", коментира тя.

9 % ДДС – мярката срещу изсветляване на сектора с най- много критики: "Това е най-засегнатият сектор в момента, и трябва да докажем, че мярката е правила и ще работи. Времето ще покаже. Ние чухме цените няма да се променят. За хората работещи в сектора е важно, защото ще го усетят като увеличение на заплатите - това е основно изискване. В сектора минималната работна заплата се вдига на 800 лв. Тук въпросителна няма", категорична беше Ангелкова.

Може да се субсидират и чартърните програми на български авиопревозвачи – прави се и в други страни. Обмисляме го, коментира още тя.

Чадърите и шезлонгите - различни цени по Черноморието, но ще бъдат намалени минимум на 50%. Обвързани са с концесията - намалението води опростяване на неплатена концесия, обясни министърът. "15 плажа до момента предлагат нулеви цени – те са из цялото Черноморие. За да няма спекулация когато приключи срока за подаване на информация ще публикуваме информацията по области какви са цените – Варна, Добрич, Бургас, заяви министърът.

Гръцките хотелиери: Ще има национална катастрофа, ако продължи блокирането заради вируса

Гръцките хотелиери предупредиха днес, че туристическият сектор, който съставлява около една трета от икономиката, е изправен пред "всео...

Спасителите по плажовете ще бъдат намалени само извън националните курорти, където постовете им ще бъдат намалени, като се разредят на 150 м, а не на 100м както е в момента. В рамките на националните курорти, където е най-голямата посещаемост, това няма да се променя, обясни Ангелкова.

СЗО: Европа трябва да е готова за втора смъртоносна вълна на COVID-19

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Любослав Костов: Хората в риск от бедност и социално изключване са над 30%

Може ли Индия да стане икономическа суперсила?

Американското ядрено гориво получи разрешение за АЕЦ "Козлодуй"

Цената на медта покори нов 2-годишен връх

Солена глоба за АЕЦ "Козлодуй" за неразрешена търговия с вътрешна информация

Politico: България не може да се присъедини към еврозоната през януари 2025 година

Колко са нужни за издръжката на 3-членно семейство?

Отлагането на либерализацията едва ли ще се отрази на цените на тока

Свежото ядрено гориво от "Уестингхаус" е вече в АЕЦ "Козлодуй", кога започва зареждането? (СНИМКИ)

Пристига първото ядрено гориво от "Уестингхаус" за АЕЦ "Козлодуй

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика