Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

БЕХ взима малък дял от "Топлофикация"

07 януари 2013, 20:22 часа • 6515 прочитания

Българският енергиен холдинг може да придобие миноритарен дял от "Топлофикация София" за сметка на част от дълга на дружеството за газ. Но това е само един от обсъжданите варианти за решаване на проблема с борчовете на компанията към "Булгаргаз", заяви министърът на икономиката Делян Добрев, предаде Стандарт нюз.

Целта на евентуалната сделка не е да се сменя собствеността на "Топлофикация", а да се осигурят допълнителни средства, които дружеството да инвестира в проектите си за модернизация и нови когенерационни мощности, допълни той. Към момента "Топлофикация" е изготвила около 20 различни проекта, за които се търсят варианти как да се финансират, допълни кметът на София Йорданка Фандъкова.

В момента обаче най-важната задача пред дружеството е да се гарантира отоплителният сезон, каза още тя. Столичният градоначалник подчерта, че най-важно за бъдещето на "Топлофикация" са възможностите за инвестиции. Решаването на проблема със задълженията на дружеството също са сред основните задачи. "Общината получи "Топлофикация" с огромни дългове от 400 млн. лв., натрупани през периода 2007-2009 г., когато тя е била държавна. Трябва да се намери вариант как те да бъдат платени", каза Фандъкова.

Редактор: Десислава Ушатова

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес