X
 
 

БНБ ясно очерта сянката на Пеевски в скандала "КТБ"

45098 10
photo of БНБ ясно очерта сянката на Пеевски в скандала "КТБ"
Снимка: БГНЕС
КТБ е пирамида – този извод спокойно беше направен от всички големи български медии след официалния одиторски доклад на БНБ, който беше обявен публично на 27 октомври. В доклада на Централната банка обаче са посочени ясни и конкретни имена, през които са вървели парични потоци, за да се осигурят лостове на влияние – икономически и медийни.

В деня на доклада депутатът от ДПС Делян Пеевски внесе законопроект, с който да се разкрие всичко за КТБ при официалното ѝ обявяване в несъстоятелност или преструктуриране. И каза, че не бил в основата на скандала. Наличието на дружествата, които са служели за пощенски кутии при парични потоци от и към КТБ, обаче будят въпроси и към Пеевски.

Искров леко завоалирано обясни кога ще подаде оставка

Ще се оттегля, в момента, в който решим проблема с КТБ. Това каза управителят на БНБ Иван Искров пред временната парламентарна комисия ...

Схемата

42% от парите, използвали се за погасяване на кредити, съставляващи буквално две трети от кредитния портфейл на КТБ, са минавали през сметките на няколко дружества, насочени посредством индиректни преводи към кредитополучатели на КТБ. Такова дружество е „ТЦ ИМЕ” АД, през което за седем години (1 януари, 2007  година – 25 юни, 2014 година), минават милиарди левове, наредени от други дружества, включително и от усвоени кредити, отпуснати от КТБ. Същевременно „ТЦ ИМЕ” АД е и източник на парите, служели за погасяване на същите тези кредити.

Кои са дружествата, използвали „ТЦ ИМЕ” АД като пощенска кутия – БНБ посочва имената на „Балканска медийна компания” ЕАД, „Краун Медиа” ЕАД, „Бромак” ЕООД (компанията мажоритарен собственик на КТБ) „Фина Ц” ЕООД, „ИПС” АД, „Фина С” АД, „Технотел Инвест” АД, „Вивес” АД, „Кен Трейд” ЕАД, „Варна Тауър” ООД.

Сянката на Пеевски

Името ѝ е „Балканска медийна компания” ЕАД. Дружеството е основата на „Нова българска медийна група”, чрез което майката на Пеевски – Ирена Кръстева, държи мажоритарните пакети на дружествата, издаващи вестниците „Монитор”, „Телеграф” и „Политика”. „Балканска медийна компания” ЕАД е собственост на Кръстева, а в „Нова българска медийна група” другите 50% се държат от ... „ТЦ ИМЕ” АД.

На първата бюджетна комисия: Много въпроси, но мъгляви отговори за КТБ

Много въпроси и не съвсем ясни отговори - с това се характеризира първото заседание на временната бюджетна комисия към парламента. Депу...

„Краун Медиа” ЕАД е фирмата, която държи ТВ7 допреди тя да премине в ръцете на „Нова българска медийна група” през 2008 година.

На 11 април тази година Ирена Кръстева обяви, че „Нова българска медийна група” е продала „дяловото участие на „Нова Българска Медийна Група Холдинг” ЕАД в дружествата издатели на печатни медии – „Телеграф” ЕООД, „Монитор” ЕООД, „Политика днес” ЕООД, „Компакт меридиан” ЕООД и 50% от Издателска къща „Борба” АД. Обект на продажбата са водещите български всекидневници „Телеграф” и „Монитор”, седмичника „Политика днес”, спортния всекидневник „Меридиан мач”, както и регионалния вестник „Борба”, като съгласно рамковия договор сделката ще бъде финализирана след провеждането на процедурата пред българската Комисия за защита на конкуренцията”.

Скандалните цифри от КТБ

Фактите са следните – проверени са детайлно 66 кредитополучатели, с взети заеми на стойност 2,481 млрд. лева. За 54% от тези получатели са липсвали документи какво е официалното им финансово състояние и с какво са обезпечили взетите заеми. Всички тези проверки са направени върху кредитни досиета, които са били обект на последната надзорна инспекция от БНБ. С други думи – през 2013 година надзорът на Централната банка е пропуснал на кого са дадени почти 2,5 млрд. лева кредити и с какво са обезпечени тези пари.

Направена е и проверка на 91 кредитополучатели, взели 208 кредита на стойност 3,710 млрд. лева. Това е 67% от общия размер на кредитния протфейл на КТБ (5,4 млрд. лева). През юни тази година за 28% от тези кредити са сключени анекси да се отложат плащанията на вноски по тях с три месеца (1,067 млрд. лева). За всички тях няма обосновка защо е позволено отлагане на връщането. Така КТБ укрива от БНБ качеството на въпросните кредити.

Искров: Очакванията са лицензът на КТБ да бъде отнет

До 31 октомври квесторите в КТБ и ТБ "Виктория" трябва да внесат окончателните финансови разчети. Може да има забавяне от няколко дни. ...

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • тих 10 тих преди 4 години Профил на трол?
  уважавам руснаците,ама име се чудя на акъла=всичката водка да изпият е малко задето си търпят управниците=това верно е империя на злото
 • Анонимен 9 Анонимен преди 4 години Профил на трол?
  Като гледам че има противници срещу коментарите на хора които разобличават тоя и други скандали е ясно защо се получава това и явно ще продължават тези престъпления!
 • Анонимен 8 Анонимен преди 4 години Профил на трол?
  Резултата от тези брадясали разкрития ще бъде нищо и половина.
 • Анонимен 7 Анонимен преди 4 години Профил на трол?
  Абе пишлемета и пишлеменца, какво все набърквате Русия в тези чисто нашенски батаци. Голяма мода е станала всяка нашенска каша да се замазва с прехвърляне на отговорността към Русия. Хайде стига поръчкови коментари.
 • ciklop50 7.1 ciklop50 преди 4 години Профил на трол?
  Абе заблуден, заблуденяко, всички знаем, че комунягите ни управляват а те слушат какво им диктува империята на злото - русия. Та поръчките се поръчват от Позитано 20, това също всички го знаем.
  : 7 !
 • Анонимен 7.2 Анонимен преди 4 години Профил на трол?
  ciklop50, тоест ПСИХОПАТА СТРАНДЖАТА пак се изходи на метено !
  : 1 !
 • Анонимен 6 Анонимен преди 4 години Профил на трол?
  И ПАРЛАМЕНТА ЩЕ СПАСЯВА/ОЗДРАВЯВА/ ПИРАМИДА ??? ДОБРЕ ЛИ ЧУХ ???
 • Анонимен 5 Анонимен преди 4 години Профил на трол?
  Руснаците наши братя спасители ли са?
 • ciklop50 5.1 ciklop50 преди 4 години Профил на трол?
  Да, спасяват ни от преяждане и от забогатяване... :)
  : 6 !
 • Анонимен 5.2 Анонимен преди 4 години Профил на трол?
  Ние сме агънцето, което вълкът спасил от лисицата!
  : 2 !
 • Анонимен 4 Анонимен преди 4 години Профил на трол?
  ДПС си треснаха банката като по учебник, използвайки всички държавни институции в обира.Щом и комунистите се уплашиха и се дистанцираха , като подадоха и оставка , значи мазалото е много голямо...
 • Анонимен 3 Анонимен преди 4 години Профил на трол?
  Българо-съветската не е спряла да ни ограбва преди и по време на прехода. Няма и намерение да спира докато има прости и наивни хора, които се връзват на червена пропаганда и лицемерна загриженост за народа. Докато не изхвърлим всички червени боклуци и ченгетата им все така ще се влачим за срам пред народите.
 • Анонимен 2 Анонимен преди 4 години Профил на трол?
  А тая св..я Ирен Кръстева и свин...ка и Пеевски няма ли да бъдат разследвани най-накрая, да се види как така забогатя майчето Кръстева от ТОТО-2?
 • Анонимен 1 Анонимен преди 4 години Профил на трол?
  Фалитите на банки през 1996-97 г. кой го допусна бе идиоти? БНБ. КОй управляваше БЪлгария тогава?- БСП. Пирамидите бяха ли на мода при управлението на Жан Виденов? Бяха. Какво се чудите ,че сега се повтаря схемата.КТБ била прамида. Това си е чист опит на Русия чрез КТБ да срине БЪлгария.1995-1997 г. БСП бяха на власт. БНБ пак спи и си затваря очите. Защо? Искров трябва да е в затвора, Пеевски също виж още ›› и Цв. Василев- това е истината и стига сте се ослушвали мамицата ви комунистическа ДС да еба.
 • Анонимен 1.1 Анонимен преди 4 години Профил на трол?
  КТБ а защо не направо КГБ е куха банка създадена без пари от руските агенти на КГБ в България-създадена е от 7 офшорни дружества с миноритарен процент на участие, като капитала който внасят в този случай не се доказва(много удобна дупка в закона, което в случая значи ,че нищо не внасят въпросните),а и процент за една държавна сграда, приватизирана (да се чете заграбена) неизвестно колко лева ,най виж още ›› вероятно без нито един лев. По късно Василевса Цветан „изкупува “кухите“ им дялове и се заема със сериозната дейност да открадне парите на българите, идващи от нелекия труд на българите емигрантите работещи по света, Европейски помощи и проекти от ЕС,заеми от международни банки, други средства за възстановяване и развитие. Разбира се тази част която остава от 5-те млрд долара годишно, които КГБ краде чрез двойно и тройно по скъпо продаваните ни нефт и газ , внасяни с акциз, който КГБ си е решило че може да плати в България (Потребностите на България са 3млн тона суров нефт годишно, колко се внася знаят само от КГБ-Лукойл ,и всеки проявяващ любопитство, бил той и български държавен орган бива заплашван със руските КГБ спецчасти Вимпел и Алфа. Потребностите от природен газ на България също са известни само на КГБ-Газпром, тъй като измервателна станция за приемания руски газ на българска територия не се полага, та се мери според както кажат в Москва, там видно добре познават проблема, та там оценяват на 3 млрд куб м по средноевропейски цени-0.75 млрд плюс нефт при 100 дол за барел руски боклук наречен суров нефт марка Урал-2 млрд са преко сили 3 млрд .Даааа ама не КГБ ни прибира 5 млрд по братски…. ).И понеже на простите болгари още им остават парички ,те ти го и Василевса Цецко ,Веднага се нарежда де що има държавна пара да се складира там,а на баламурниците се обещават изгодни лихвени условия,и даже и Оман заманските инвеститори биват прилъгани с 1 млрд долара ,зер това е системна банка,(ще я опразни КГБ по старата система от 1991 и 1997 ) и накрая хоп капана щтраква,изчезват парите и банкера .Парите никой не знае къде са а банкера вече не е интересен за поръчителите. Сега се чака дали по старата система простите болгари пак ше налеят пари за рефинансиране,оздравяване,капитализация както през 1997 ,за да ги изчезнат и тези пари.А иначе послушното избрано от комунистическите агенти на КГБ ръководство гласува ,никой да не тегли пари от КТБ,само руснаците миноритарни акционери от руската банка могат да разполагат с активите си забележете пак миноритарни те. Без доказване капитал ли е внесен или използвана тоалетна хартия
  : 4 !
Нагоре