Борисов: Искаме да привлечем максимално много участници в газовия хъб „Балкан“

1941
Борисов: Искаме да привлечем максимално много участници в газовия хъб „Балкан“
Снимка: Правителствена пресслужба

България преговаря с различни партньори от Близкия изток и на Балканите в опит да привлече колкото се може повече участници в газовият хъб „Балкан“. Това заяви премиерът Бойко Борисов в Египет, където е за срещата на върха между лидерите на ЕС и Лигата на арабските държави.

"Искам да привлечем колкото се може повече големи участници в конкурса, компанииите в Саудитска Арабия са мощни и големи и правят големи газопроводи. Каним ги да дойдат и да участват в конкурсите, както италианските и немски компании", обяви Борисов.

Петкова разкри кога стартира обществена поръчка за газов хъб "Балкан"

На 21 декември правителството обявява обществена поръчка за изграждането на газов хъб "Балкан". Това обяви в Народното събрание министъ...

"С Ципрас си говорихме и му казах, че до юни ще направим първата копка за интерконектора с Гърция - той ни е много важен за диверсификацията на газовия хъб "Балкан". Важно е да има много участници, за да е максимално честен търгът. Целта е да докараме хора и да им докажем, че това е нещо сериозно“, обясни премиерът.

Газоразпределителният център е важна цел за страната ни, тъй като ще осигури диверсификацията на доставките и ще гарантира газовата ни сигурност.

"Газовият хъб е нашата цел, той е изцяло изграден по европейски образец, при спазване на всички европейски правила. Юнкер лично каза, че го благославя. Той ще гарантира, че ще продължим да имаме същите количества газ, които имаме и в момента. Имаме азерски газ, интерконектора с Гърция, както и този с Румъния. Интерконекторът със Сърбия дава възможност да се свържем и с Хърватия. Старите тръби през Украйна също са въпрос на диверсификация. С една дума - не трябва да изпускаме възможността да сме част от магистралата“, заяви Бойко Борисов.

Българският премиер посочи, че към България първо трябва да бъде изградена необходимата инфраструктура, а след това да се говори за газови доставки от Египет, Израел и Кипър през Средиземно море.

Борисов: Работим, за да дойдат 15,4 млрд. куб. метра руски газ от Турция

Работим активно 15,4 млрд. куб. метра руски газ да дойде в хъб „Балкан“. Това заяви премиерът Бойко Борисов при проверката ...

„Когато имаме наши тръби, всеки газ е добре дошъл – и египетски, и азерски, и руски, и американски втечнен. Но трябва да имаме тръбите. Ако нямаме тръби, по които да се прекара газ, само ще слушаме, че някъде са открили газ“, обясни Борисов.

По думите му изграждането на хъб ''Балкан'' е единственият начин България да е енергийно независима.

''Ако няма хъб, думата ''транзит'' е образно забранена. Ако няма хъб, ще ни заобиколят, както го правеха досега. Затова газовият хъб е благословен от Европейската комисия, за него сме си стиснали ръцете. ЕС знае, че ние се борим за него, за да остане същото количество газ, което имаме и сега. В противен случай просто ще се изпразнят тръбите. Ако нямаме тръбите, трябва само да внасяме. Знаете с какво усилие махнахме 3 посредници преди 4-5 години", обясни той.

Борисов подчерта и значението на толерантността в международните отношения. "Люксембургският премиер сподели, че живее с мъж и каза, че всяка една толерантност носи повече за многообразието и за различните. Тежка беше срещата, но в крайна сметка по-добре е да си говорим и да се напътстваме, да се съобразяваме, отколкото терористични актове или войни, каквито историята помни", посочи Борисов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Забрана за рекламата на хазарт мина на първо четене със заявки за бързо приемане

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 20.04-26.04.24

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

СЗБ: Българските институции най-сетне поставиха туризма като приоритет

Кабинетът набързо осигури 250 млн. лева за комплекса "Мини Марица-изток"

Сделките с недвижими имоти в Европа удариха 13-годишно дъно

Окончателно: Либерализацията на пазара на тока се отлага

Българският транспортен сектор изисква незабавни действия от Брюксел в отговор на загуби от над милиард лева без сухопътен Шенген

Предизборна идея на ГЕРБ мина през парламента - държавата дава 1 млрд. лв. за държавните мини

Войната в Украйна пълни джобовете на оръжейната ни промишленост: ВМЗ - Сопот с рекордни приходи

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика