Борисов сезира прокуратурата и ДАНС заради писмото от Аронов за "Химко"

6113
Борисов сезира прокуратурата и ДАНС заради писмото от Аронов за "Химко"
Снимка: БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов сезира прокуратурата и Държавната агенция „Национална сигурност“ по твърденията, изложени в писмо до него, от президента на ANJ Group Corp Ян Аронов.

Премиерът настоява за ефективно разследване, което да доведе до разкриване на цялата истина по случая, съобщиха от правителствената пресслужба.

Днес в администрацията на МС е постъпило писмо от Ян Аронов, президент на ANJ Group Corp., в което се твърдят корупционни действия в процедурата по продажба на „Химко” АД (в несъстоятелност).

Пълният текст на правителственото съобщение:

„Писмо от г-н Ян Аронов, президент на ANJ Group Corp., е постъпило в деловодството на администрацията на Министерския съвет на 15 януари 2016 г. Видно от писмото, копия са изпратени до главния прокурор г-н Сотир Цацаров и до шарже д`афер г-жа Мартина Стронг. В писмото се твърдят корупционни действия в процедурата по продажба на „Химко” АД (в несъстоятелност), непрозрачни действия на синдика, нарушение на българското законодателство и на съдебна заповед. Министър-председателят е призован да се намеси, за да спре дейността на „тази група”.

„Химко” АД (н) е търговско дружество, в чийто капитал няма държавно участие. То е обявено в несъстоятелност, с постановено осребряване на имуществото, включено в масата на несъстоятелността и разпределение на осребреното имущество за удовлетворяване на кредиторите. Осребряването се извършва от назначения от Съда по несъстоятелност синдик – Росица Томова от гр. София, която представлява и управлява дружеството. Продажбата на активите на длъжника „Химко” АД (н) се извършва по строго определен в Търговския закон ред, който синдикът следва да спазва.

В допълнение информираме, че нито към 8 септември 2015 г. – дата, посочена в писмото на г-н Аронов, нито към днешна дата министър-председателят има съветник с името, посочено в писмото – „г-н Богданов”.

Тъй като държавата няма собственост в активите на „Химко” АД (н) и поради характера на повдигнатите в писмото въпроси, намеса на министър-председателя по случая би нарушила провъзгласеното в Конституцията на Република България разделение на изпълнителната и съдебната власти. Въпросите, които г-н Аронов поставя, следва да бъдат адресирани към правораздавателните органи, синдика и компетентния съд по несъстоятелността.

Бихме искали отново да припомним, че министър-председателят нееднократно е защитавал необходимостта от реформа, която да предостави ефективно и справедливо правосъдие, и това залегна като приоритет в програмата на правителството. Той беше сред най-активните застъпници за промени в Конституцията на Република България, които да дадат началото на същинската съдебна реформа, и работи активно за промяна на законодателството, за да може този процес да бъде продължен и да завърши в интерес на българското общество”.

Припомняме, че от писмо на NIJ Group до премиера и главния прокурор Сотир Цацаров, което бе показано от журналиста Сашо Диков в предаването му по телевизия BIT, стана ясно, че представящ се за близък до премиера Бойко Борисов и синдикът на "Химко" са поискали 500 000 евро рушвет от американския инвеститор.

Шефът на компанията Ян Аронов пише, че представители на компанията са се срещали няколко пъти със синдика на предприятието Росица Томова да съгласуват проект за договор, но това все се отлагало.

Миналата седмица депутатът от ДПС Делян Пеевски придоби врачанското предприятие за 11.7 млн. лв.

На Томова били изплатени 15 000 евро пред свидетели. След това отишли на среща с човек, чието име не съобщават, но се представил като съветник на премиера.

Срещата се състояла в един от ресторантите ”Виктория“ в столицата през 2015 г.

Петкова се надява продажбата на "Химко" на Пеевски да донесе работни места

С продажбата на "Химко"-Враца се надявам да се осигурят работни места, важни за района на Северозападна България. Това каза по време на...

"Няма да има договор, докато не изплатят 500 000 евро, а после още 500 000 евро от печалбата", казал им човекът, чието име не се съобщава.

Според американците това станало пред шестима свидетели, които са готови да дадат показания пред разследващите.

"Около "Химко" има криминална група за изнудване", пише още Аронов.

Според американските инвеститори Томова и посредникът са искали чрез измама да измъкнат голяма сума пари, а покупката да не се осъществи.

”За разлика от други купувачи не искаме да предаваме завода за скрап“, пишат американците и допълват, че искат той да произвежда продукция в полза на българското селско стопанство.

Пеевски купува "Химко"

"Химко" ще бъде възроден. След няколко неуспешни опита за продажба, за потъналия в разруха и обявен в несъстоятелност бивш завод за тор...

Според тях целта не е била парите от евентуална приватизация на ”Химко“ да влязат в българския бюджет.

”Аз и моите представители искаме да инвестираме в България при нормални условия, а не при условия, за които в САЩ се предвижда затвор“, пише Ян Аронов до премиера, главния прокурор и посолството.

От пресслужбата на прокуратурата отговориха на предаването на Сашо Диков, че не дават данни за внесени сигнали в държавното обвинение. От правителствената пресслужба обаче потвърдиха, че такова писмо е постъпило в деловодството.

Според тях случаят засяга съдебната власт, синдика и компетентния съд по несъстоятелност.

Самата Росица Томова заявява, че не знае за това писмо. На въпрос дали ли са й вече 15 000 евро, тя замълчала, твърди Сашо Диков.

Отново не се намери купувач за фалиралия "Химко"

Нито един кандидат не се яви на днешния търг за продажба на активите на фалиралия торов гигант. Навремето заводът беше емблема на Враца...

Тя отказала да даде информация и за човека Х, към когото насочила американците.

Реакция

Енергийният експерт и бивш посланик в Москва Илиян Василев коментира във Facebook, че е бил ”непосредствен свидетел на подобна схема в случая с Виваком, на която Бойко Борисов зае същата поза на " страничен наблюдател", тъй като работата била извън неговите компетенции”.

”Питам как така държавата, към която дружеството "Химко" Враца е задлъжняло над 100 милиона лева и която единствено разчита на максимално висока цена от продажбата на активи от масата на несъстоятелността, няма материален интерес от разчистването на пречките пред участието на външни инвеститори. Защо не си събирате парите?", пита Василев.

"И .... о, изненада този актив попада за жълти стотинки след поредица от намаления на цената при никаква конкуренция и активът остава в печелившия Пеевски. Същата схема като Виваком - едно към едно. Лека размяна на местата. При това положение преднамереното бездействие на премиера не е ли форма на съучастие? Много се събраха проблемите, господин Борисов. Не става само с пиар", коментира още той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика