Цената на яйцата се запазва, захарта леко поевтинява

5589
Цената на яйцата се запазва, захарта леко поевтинява

Цената на яйцата се запазва, захарта леко поевтинява. Това става ясно от данните за цените на основните хранителни продукти за изминалата седмица, публикувани на интернет страницата на МЗХ, предаде БГНЕС.

Средните цени на едро и на дребно на яйца за страната остават на нивата от предходната седмица, с изключение на средната цена на дребно на яйца - размер L, предлагани в по-малките търговски обекти, където се наблюдава леко покачване с 0,01 лв./бр. и тези яйца се продават от 0,25 лв./бр. до 0,30 лв./бр., като най-високата стойност се регистрира в Ловеч. Предлагането на яйца – размер L в големите търговски вериги е в диапазона от 0,25 лв./бр. (в Стара Загора и Хасково) до 0,31 лв./бр. (в София). Ръст на цените с 0,02 лв./бр. се отчита в Пазарджик и Пловдив. В Благоеврад, Кюстендил, Разград и Русе през тази седмица яйцата се търгуват с 0,01 лв./бр. по-евтино.

През анализирания период (25.01-01.02.2012 г.) средните цени на брашно тип "500" както на едро, така и на дребно са на нива, близки до тези от предходната седмица.

Регистрираната средна цена на едро за страната през наблюдавания период е 0,84 лв./кг, като бележи незначително повишение с 0,01 лв./кг или 1,2% спрямо предходния период. Средната цена на брашното на дребно в големите супермаркети на страната е 1,00 лв./кг, като варира от 0,94 лв./кг (Велико Търново, Габрово, Ловеч и Плевен) до 1,12 лв./кг (Сливен и Ямбол). Повишение на ценовите стойности, в рамките на 2,1 – 11,5% се отчита в шест от областите, най-значително във Варна (с 0,10 лв./кг). Леко понижение на цените, в границите от 0,5 (Видин) до 2,1% (Враца и Монтана) се регистрира в четири от областните центрове.

Не се наблюдават значителни изменения на средните цени на едро и на дребно на рафинирано слънчогледово олио за страната. Средно за страната, слънчогледовото олио се търгува на едро на цена 2,39 лв./литър, с 0,4% по-ниска в сравнение с предходната седмица. По области, цените варират в диапазона от 2,03 лв./литър (Сливен) до 2,70 лв./литър (Смолян). По области, цените на олиото на дребно се запазват в интервала от 2,75 лв./литър (Добрич) до 3,25 лв./литър (Смолян). Средно за страната, цените на рафинираното олио в малките магазини са по-високи от тези в големите супермаркети с 0,09 лв./литър.

Наблюдава се леко понижение на средните цени за страната на бялата кристална захар на едро и на дребно в големите търговски вериги (ГТВ) и запазване на нивото от предходната седмица в другите търговски обекти (ДТО). Средната цена на едро на захарта е 2,14 лв./кг, като отбелязва незначително понижение (с 0,5%) спрямо предходната седмица. Средната цена на захарта на дребно в големите търговски вериги е 2,32 лв./кг, като бележи леко понижение (под 1%) спрямо предходната седмица. В големите супермаркети в страната захарта се предлага в ценовия диапазон от 2,19 лв./кг (София) до 2,40 лв./кг (Велико Търново и Плевен).

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com