ДКЕВР иска да прави одити на всичките ЕРП-та догодина

30679
ДКЕВР иска да прави одити на всичките ЕРП-та догодина
Снимка: БГНЕС

Амбицията ни е през 2014 година да започнем одити във всички електроразпределителни дружества, заяви един от членовете на ДКЕВР Еленко Божков, предаде БГНЕС.

Божков взе участие в обсъждането на исканията на гражданската инициатива "Срещу произвола на монополите", внесени преди почти три години в парламента. Във връзка с предложението на инициативата да се увеличи гражданското участие при вземането на решения от ДКЕВР, Божков обясни, че с предложените промени в Закона за енергетика по инициатива на ДКЕВР ще бъде съставен и формиран Обществен съвет към ДКЕВР, който да има право на еднократно отлагателно вето, с което се спира решенията на комисията.

Има възможност експерти от гражданското общество да се включат активно в дейността на ДКЕВР, свързана с лицензионните дружества, трябват ни експерти, подчерта Божков. "Търсим решение за това в интернет страницата на комисията да се систематизира базата от данни, свързана с цени, ценообразуващи елементи, разходни норми, искаме да възобновим годишния бюлетин на комисията", добави той.

Задъхваме се с жалбите на гражданите, 8000 жалби в сектор електроенергетика, успяваме да решаваме по 30 на седмица, броят на жалбите срещу "Софийска вода" е изключително голям, имаме нужда или нормативно да се премести дейността с жалбите в друг компетентен орган или да ни се увеличи щатът с хора, които да се занимават с жалбите, каза още Божков.

Димитър Данчев, съветник в кабинета на министъра на икономиката и енергетиката също се включи в обсъждането. МИЕ подкрепя и ще подкрепя всяка законова инициатива, която има за цел да подобри ефективността на контрола върху работата на естествените монополи, заяви той. Не бива да дебалансираме системата с резки промени, подчерта експертът.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика