Държавна помощ за самонаетите - как е в Европа и какво искат адвокати от Борисов и компания

9985
Държавна помощ за самонаетите - как е в Европа и какво искат адвокати от Борисов и компания
Снимка: БГНЕС

Самонаетите лица в редица страни-членки на ЕС получават държавна помощ, докато в България няма такива намерения. Това заключение лъха от писмо на Адвокатския съвет на Благоевградската адвокатска колегия, пратено до премиера Бойко Борисов, президента Румен Радев и Народното събрание.

Припомняме, че финансовият министър Владислав Горанов говори за самонаетите като за "маргинали".

В подкрепа на тезата, че е недопустимо самонаети лица, каквито са и адвокатите, да бъдат оставени без помощ. Специално за адвокатите е припомнено, че те не могат да работят заради държавното ограничение на работата на съда и че действащ адвокат е невъзможно да упражнява дейност по управление на търговски дружества или такава, произтичаща от сключен трудов договор, тъй като това е в нарушение на Закона за адвокатурата. Адвокатите нямат право и на платен годишен отпуск.

"Междувременно въпреки, че не упражняват дейност и не реализират доходи, адвокатите и всички самоосигуряващи се и самонаети лица, са длъжни ежемесечно да заплащат дължими данъци, да покриват месечни осигурителни вноски за пенсии, болест, и за жените бременност и раждане. Дължат заплащане на наеми, на заплати и осигурителни вноски на наети от тях лица, членски внос както към съответната колегия, така и към ВАдвС (Висшия адвокатски съвет)", пише в писмото.

Ето и примери от света за помощ за самонаетите

Англия - "Субсидии за самонаетите лица" – TUC, който помогна за разработването на плана за субсидиране на заплатите заедно с бизнес групите и Министерството на финансите, заяви, че правителството може да увеличи кръга на лицата, които могат да получат помощ, като се предостави възможност за подпомагане на самостоятелно заетите лица чрез предоставяне на 80 % от дохода държавно обезщетение използва доходи. Обсъжда се изчислението на дохода да стане въз основа на последните три данъчни декларации на самонаетите лица (3 години назад). Плащанията на поне 80% от доходите могат да бъдат направени директно като данъчна отстъпка вместо като плащане в натура“ – (справка - сайтът на GOV.UK (или www.gov.uk) – eлектронното правителство на Англия/

Испания – "Относно едноличните търговци (ЕТ) и самонаетите лица държавата ще изплаща по 700 евро на месец, докато продължи извънредната ситуация, при условие че работна им дейност е спаднала с поне 70% спрямо предишните месеци". Източник 1 и Източник 2

Гърция – "Лица със свободни професии, самонаети лица и еднолични търговци". За самонаетите лица и едноличните търговци, които упражняват дейност в сектори с драстично намаление на стопанската дейност по причина на появяване и разпространение на коронавируса всички данъчни задължения, платими през месец март, се отлагат с 4 месеца.

За засегнатите от мерките самонаети лица, лица със свободни професии и еднолични търговци за периода 15 март - 30 април ще бъде предоставена в началото на месец април финансова помощ в размер 800 евро. Също така се предвижда отлагане на плащането на осигурителни вноски за лицата със свободни професии и самонаетите лица за месец февруари за 3 месеца, без лихви и завишения". Има публикации в сайта на гръцкото правителство и в Гръцкия държавен вестник.

Германия (информационен източник):

1. Държавна помощ.

2. Помощ за работа за кратко време.

Бавария вече стартира програма за спешна помощ. Фирми и работещи свободните професии имат право да кандидатстват. Помощта е насочена към компании, които са изпаднали в икономически затруднения и недостиг на ликвидност в резултат на кризата. Размерът на спешната помощ зависи от броя на заетите лица, наети в компанията:

а) до 5 служители: 5000 евро;

б) до 10 служители: 7500 евро;

в) до 50 служители: 15 000 евро;

Великобритания подкрепя самонаетите и не ги оставя без доходи

Британският финансов министър Риши Сунак каза днес, че самонаетите в страната ще получат облагаем грант на стойност 80 процента от сред...

г) до 250 служители: 30 000 евро.

Франция – за бизнеса правителството обяви следните мерки:

1. Отсрочки за плащане за социални и / или данъчни задължения. В най-трудните ситуации може да се определят отстъпки за преки данъци с индивидуално разглеждане на исканията.

2. Спиране на наемите, сметките за вода, газ и електроенергия за малък и среден бизнес в затруднение.

3. Помощ в размер на 1500 евро за всички малки предприятия, самонаетите лица и микропредприятията благодарение на фонд за солидарност.

БСК: Едва 8% от работодателите са склонни да се възползват от схемата "60/40"

Едва 8% от работодателите, членуващи в Българска стопанска камара, са склонни да се възползват от схемата "60 на 40". Това показват рез...

4. 300 милиарда евро от държавата и на Bpifrance за гарантиране на банкови касови линии, от които компаниите може да се нуждаят поради епидемията.

5. Подкрепа от държавата и Bank de France (кредитно посредничество) за договаряне с вашата банка за разсрочване на банкови кредити.

Затова и адвокатите искат от правителството следното от държавниците ни:

На първо място да приложите принципа за равенство на българските граждани, залегнал във Върховния ни закон – Конституцията, като в спешен порядък изготвите и внесете "пакет от икономически мерки" за справяне с кризата от COVID-19, касаещ самоосигуряващите се и самонаетите лица и лицата, упражняващи свободни професии, в т.ч. адвокатите. Предложенията са следните

1. Увеличаване на нормативно признатите разходи за доходи получени от извършени услуги като свободна професия о от досегашните 25 на 35%

17 793-ма са съкратени заради кризата с коронавируса

За времето, в което беше обявено извънредното положение, досега 31 643-ма души общо са се регистрирали в бюрата по труда, като 17&...

2. Приспадане от годишната данъчна основа (като извънредно данъчно облекчение) на сума в размер на 5000 (пет хиляди) лева годишно или на сума в размер на 25% от годишната данъчна основа, но не по-малко от 5000 лева.

3. Поемане на част от вноските на самоосигуряващите се лица за времето на извънредно положение - 60% от вноските за социално и здравно осигуряване.

4. Осигуряване на достъп до безлихвено кредитиране до 10 000 лева със срок на издължаване - пет години след отпадане на Извънредното положение

5. Намаляване на данъчната ставка за 2020 година върху доходи от свободни професии от 10% на 7,5%.

Още: "Схемата 60 на 40 - окончателни мерки"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

КНСБ: Заплатата за издръжка следва да отразява регионалните различия

"Топлофикация София" обеща по-ниски сметки за февруари

ТЕЦ "Бобов дол" спря работа

Инфлацията в ЕС, еврозоната и България продължава да се забавя и през февруари

Украинските яйца, които се продават като български: Опасност от спекулации с цените преди Великден

Брокери в Пловдив: Отчитаме ръст в търсенето на качествени нови жилища

Атанас Пеканов: България няма да влезе в Еврозоната през 2025 г.

Иванка Шалапатова: 418 000 българи работят на минимална работна заплата

Броят млади българи, които нито са работили, нито са учили, намалява през 2023 г.

Търговията между България и Великобритания е достигнала рекордни стойности

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика