Фирми от три държави поемат жп участък до сръбската граница срещу 377 млн. лв.

8366
Фирми от три държави поемат жп участък до сръбската граница срещу 377 млн. лв.
Снимка: БГНЕС

Фирми от Гърция, България и Испания ще модернизират 33-километров участък София-Драгоман-сръбската граница срещу 377 млн. лева, става ясно от обявление на Националната компания „Железопътна инфраструктура“.

Поръчката е разделена на две обособени позиции.

НКЖИ дава над 6,8 млн. лв. за диагностика на релсите

Над 6,8 млн. лв. без ДДС дава Националната компания „Железопътна инфраструктура“ за диагностика на релсите с пътеизмерителн...

Първата е за проектиране на железен път, контактна мрежа, съоръжения, строителство и авторски надзор на участък Волуяк- Петърч. Той е с дължина 12,2 километра и прогнозна стойност 102 млн. лева без ДДС. Спечелен е от консорциум „Вистра“, състоящ се от българската фирма „ВДХ“ (бившата „Водстрой-98) АД и „Лантания“ АД – Испания, с оферта от 92 млн. лева с ДДС. 

По участъка е планирана нова гара и спирка Костинброд, модерно коловозното развитие и контактна мрежа в гара Костинброд, проектиране и модернизация на железния път в двупътен, електрифициран участък от Волуяк до Петърч, надграждане на системата SCADA, нови перони с достъп до тях (пешеходни подлези/надлези) за гара Костинброд и спирка Костинброд и др.

Втората позиция е за строителство на железен път, контактна мрежа и съоръжения на участък Петърч – Драгоман плюс системи за сигнализация и телекомуникации на участък Волуяк - Драгоман. Дължината на участъка е малко над 21 км, с прогнозна стойност приблизително 244 млн. лева без ДДС. Спечелена е с по-скъпа оферта – 275 млн. лева с ДДС, подадена от гръцката компания Терна Акционерно Туристическо Техническо и Мореплавателно Дружество („Терна“ АД).

В този участък се предвижда модернизация на железния път в двупътен, електрифициран участък от Петърч до Драгоман (РП Алдомировци запад), коловозното развитие, перони и контактна мрежа в нова гара Сливница, гара Драгоман, нови перони за гара Петърч, гара Сливница и гара Драгоман и др.

Ето кой ще строи 10-километровия ЖП-участък София-Волуяк

Два договора за модернизация и обновяване на съществуващия 9,925 километров двупътен жп участък от София до Волуяк подписа Национа...

Компанията от Атина ще ползва няколко подизпълнители: „Порр Бау“ Гмбх (~1,5% от дейностите); „АЖД Прага“ ООД (~7,5%); „Балкантел“ ООД (~1%).

Припомняме, че фирми на бизнесмена Христо Ковачки миналата година спечелиха две от поръчките, касаещи същата ЖП-линия – от София до Волуяк. До договор за едната от тях (в края на октомври месец 2020 г.) - за строителство в участъка на стойност 200 млн. лева без ДДС, се стигна след решение на ВАС. Първоначално НКЖИ бе избрала друг изпълнител – консорциум „КОМСА – Тракция“ (Испания). Неговата цена беше с около 10 млн. лева по-ниска от обединението „ЗГОП България“ ДЗЗД, свързано с Ковачки. След обжалването обаче, което мина през КЗК и ВАС, се стигна до промяна в класирането.

В крайна сметка се сключи договор със „ЗГОП България“ . В консорциума участват фирмите „Тодини България“ ООД, чийто управител е Камелия Таскова – преди години зам.-председател на партията на Ковачки „Лидер“ във Враца. Сега Таскова управлява и една от компаниите за продажба на електричество от групата на Ковачки „Хидро Пауър Ютилитис“. Вторият член на обединението е Стопанско дружество ЗГОП“ АД – Сърбия.

Месец по-рано НКЖИ избра консорциум „ИРТМС КА Волуяк“ ДЗЗД с участието на „Атоменергоремонт“ (отново фирма, свързана с бизнесмена Ковачки), да направи сигнализацията на същия участък срещу 45,5 млн. лева без ДДС. Партньорът на „Атоменергоремонт“ в консорциума е испанската фирма „Каф Сигналинг“ ООД.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Тристранката обсъжда обезщетенията при безработица

"Единственият път за вход на руски газ ще е през България": Илиян Василев за "Турски поток"

Росен Карадимов: Министерството на иновациите и растежа внася стратегията за развитие на ББР

България увеличава вноса на евтини млечни суровини от Украйна

Турският финансов министър: От юни се задава бърз спад на инфлацията

Три компании ще инвестират общо над 100 млн. лв. в Бургас

Борисов забранява руския газ: Експерти говорят в парламента (ВИДЕО)

"Главболгарстрой" ще строи паркинг с 1000 места на Летище София

Високите световни цени на храните най-сетне може да се понижат през 2024 година

Любослав Костов: Хората в риск от бедност и социално изключване са над 30%

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика