Гълъб Донев: Всички пенсии ще бъдат увеличени средно с 64 лв.

3752
Гълъб Донев: Всички пенсии ще бъдат увеличени средно с 64 лв.
Снимка: БГНЕС

"С новия коефициент се вадят от линията на бедност над 120 000 пенсионери. Общо 2,08 млн., тоест всички пенсионери, ще получат увеличение от 12,5%, това е средно 64 лв. Предложението ни е 50-те лева да бъдат получавани до 1 октомври". Това заяви служебният министър на труда и социалната политика Гълъб Донев.

За целта няма да бъде емитиран дълг, а средствата ще бъдат взети от повишената събираемост. Според него около 930 000 души нямаше да получат увеличение, ако бе взет предвид средния осигурителен доход от 2019 г.

Той посочи, че с вариантите, които се предлагат и са внесени в Народното събрание, за преизчисление на пенсиите с нов среден осигурителен доход - като базата е 2018 или 2019 г. - голяма част от пенсионерите ще бъдат изключени от него: "С това предложение няма да бъдат обхванати социалната пенсия за старост, всички пенсии, които зависят от социалната пенсия. По-справедливият вариант е преизчислението, а парите за него са налични в бюджета. За тази и за следващата година сме направили разчетите с финансовия министър, които гарантират изплащането на пенсиите".

Служебният социален министър обясни, че с предложението за актуализация на бюджета на ДОО и с увеличаването на всички пенсии с осигурителния принос за осигурителен стаж - от 1,2 на 1,35 - ще бъдат обхванати и бъдещите пенсионери, защото това увеличение на осигурителния стаж във формулата за изчисление на пенсиите ще засегне и всички отпуснатите пенсии след октомври 2021-ва година.

Гълъб Донев подчерта започнатата от МТСП трансформация на системата за социално подпомагане: "Това, което предлагаме, е да се обвържат месечните социални помощи, така че да има по-голяма връзка между минималните доходи, които получават тези семейства и децата, с определената линия на бедност.

Той коментира и дали му е отправяно предложение да остане министър в правителство на ИТН.

"Не са водени разговори за пост в редовен кабинет. Ако има такова предложение, трябва да бъде ясно какви са приоритетите", заяви Донев.

Хърсев вижда актуализация на бюджета заради нови цели, а не защото обезателно трябва

Заедно с увеличението на доходите (с около 10% през последната година) трябва да се осъвременяват и пенсиите. Това заяви финансистът Ем...

По думите му следващото управление може да се възползва от направеното от служебното правителство – да бъде открито, професионално, да се бори с корупцията по високите етажи на властта, да работи с мисъл за хората и да има грижата към най-уязвимите групи на обществото.

"Не сме действали реваншистки, а положихме усилия и свършихме огромна работа – равнява се на 1,5-2 г. нормална работа на редовен кабинет", подчерта Донев по Нова телевизия.

За новата социална добавка той сподели, че всички пенсионери над 65 г., които имат доходи от някакъв вид дейност, но под линията на бедност от 369 лв., ще получават месечна финансова помощ. Тя ще бъде изчислявана индивидуално за над 413 000 души. Необходимо е да се подаде заявление.

Тристранният съвет заседава днес. Ще се стигне ли до актуализация на бюджета?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Петков: Пеевски и Борисов не притежават тази държава (ВИДЕО)

ПП-ДБ, БСП, "Възраждане" и ИТН свалиха председателя на парламента (ВИДЕО)

Пеевски за обединението срещу Желязков: Видяхте неограничения кеш на коалицията на пудела (ВИДЕО)

Борисов: Честито на новата сглобка, ние се отървахме от ПП (ВИДЕО)

Проблем с кворума в парламента, ГЕРБ и ДПС опитват да спасят Росен Желязков

ИТН: ПП-ДБ провалиха кворума, спасявайки Росен Желязков (ВИДЕО)

Искрен Митев и "Възраждане" в пореден сблъсък: Стигна ли се до бой в парламента?

Не се очертава лесна и стабилна коалиция: Политолози за очакванията след изборите

Председателят на ЦИК се надява да няма пак "кодове" за машините

Росица Матева: ЦИК работи за честни избори 2 в 1

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com