Има ли конкретна мярка на правителството в защита на работника?

3417
Има ли конкретна мярка на правителството в защита на работника?
Снимка: Ива Иванова / Аctualno.com

Има ли конкретна мякра, която да защити работника? "Работим за защитата на всички работници, но бременните жени, хората с увреждания, най-уязвимите групи няма да могат да бъдат съкращавани. Изисква се разрешение от Главна инспекция по труда, а тя няма да дава разрешение за освобождаването им. Така че нека мислим за това, че кризата ще отмине и ще започне ново развитие на икономиката." Най-страшните прогнози за развитието на кризата, свързана с коронавируса, засяга следващите 18 месеца. Ние действаме поне следващите 3 месеца да облекчим бизнеса. Такъв беше отговорът на социалния министър Деница Сачева пред БНТ.

Никой не може да прогнозира колко време ще продължи кризата и по какъв начин ще се отрази на всички сектори на икономиката, каза още тя. "Вероятно това, което ни предстои, ще бъде поне до 6-8 месеца да виждаме различни ефекти на случващото се в момента."

Затова министърът обясни за пореден път, че реално в момента държавата реагира с краткосрочни мерки и просто разширява обхвата на действие на социалната система. "Системата за социално подпомагане е действаша система от години, сега просто ще разшири обхвата си за бедстващи семейства. Еднокранта помощ може да бъде отпусната за семейства, които нямат никакви доходи.", каза Сачева.

Великденските надбавки към пенсиите обаче реално не променят обхвата си: около 50 млн. лв. ще получат 200 000 пенсионери, които получават пенсия под линията на бедност в страната - 163 лв. (Схемата е същата и през изминалите години - бел. ред.). Тези пенсионери ще получат по 40 лв.

Министърът подчерта, че сред обсъдените икономически мерки, които вчера обяви правителството имало и възможност майките, които не могат да работят, защото децата им не са на градина, да вземат бърз безлихвен кредит от държавата.

До 13 април ще продължи дистанционното обучение на учениците

До 13 април ще продължи дистанционното обучение за учениците, наложено заради мерките срещу разпространението на коронавируса. Това ста...

Емил Караниколов: Безлихвеният кредит от 1500 лв. ще се взима срещу трудов договор

Всички плащания в момента вървят и не би трябвало да има забавяния. Сроковете на всички социални плащания, свързани със семейните помощи, включително ТЕЛК-овете, протоколите за лекарства, индивидуалните оценки на хората с увреждания, се удължават. Всеки казус, подаден на 0800 88 001, ще бъде разгледан и проучен и решен, подчерта социалният министър.

За хората на "първа линия" в социалното минситерство - "социалните работници и колегите от Бюрата по труда ще отделим около 10 млн. лв. за подпомагане."

"От началото на кризата тези, които са се регистрирали като безработни по причина, свързана с коронаивруса, са 6 500, около 3 200 обаче са си намерили работа. Само за вчера 1238 са регистрираните безработни.", отчете министър Сачева и допълни, че има сектори, където има търсене на работна ръка: "хранителна индустрия и търговията с хранителни стоки, както и колцентровете". Министърът уточни, че "една голяма част от регистрираните безработни са завърналите се българи, които са съкратени в чужбина, и сее връщат обратно, защото са останали без работа."

Управителят на НОИ: Подготвени сме за безработицата

Борисов обеща отлагане на плащане на данъци, Горанов уточни, че е само за корпоративния (ВИДЕО)

Да спасим живота на възрастните и да осигурим работата на младите – от това правило се ръководи държавата, увери премиерът Бойко ...

Към бизнеса: "Това че в момента едни служител не може да работи в нормални условия, не ознаачва че след време няма да се наложи той да работи извъредно, за а покрие търсенето."..."Независимо от общата паника и числата, които споделяме, голяма част от българските работодатели са достатъчно далновидни – и ще изчакат (няма да съкращават работници - бел. ред.), за да се възползват в следващите 3 месеца от мярката "60/40".

БСК иска по една МРЗ плюс осигуровките за наетите в реалния сектор

Кой ще се възползва от мярката 60/40? "Всички, които са засегнати от кризата, ще обхване мярката 60/40". Конкретните сфери и бизнеси ще станат ясни до два дни, каза Сачева.

Кой се очертава да вземе държавни пари за заплатите на служителите си заради коронавируса?

Защо е 60/40 - 60 % от заплатата плаща държавата, 40 - работодателят - не говорим за осигуровки ? "Ако работодателят съкрати работника, той би бил безработен - държавата отново ще плаща 60% за него. А сега целта е да се запазят работните места, а не безразсъдно и панически да се освобождават хора."

Държавната помощ за бизнеса - пунта мара. Ето как го правят съседите ни

През тази седмица се очаква постановлението за държавната помощ за българския бизнес заради коронавируса. Това стана ясно от думите на ...

Знаем ли вече какви загуби ни очакват: Няма данни, анализи, прогнози, работим с ежедневните данни от другите държави и се съобразяваме с тях в крачка. Правим основно краткосрочни усилия, насочени към бизнеса да усети, че "държавата ще ги подкрепи в този момент на обща криза."После ще се фокусираме върху средносрочните, а в последствие и към дългосрочните мерки, какъвто е и проектът "Красива България".

Дончев призова банките да дават кредити за бизнеса с минимална гаранция

В ситуация на криза един казва – защо бързате, друг казва защо се бавите, каза още Сачева.

От театрите изчислиха, че загубите им са около 7 млн. лв., ще бъдат ли компенсирани трупите? Загубите за театрите и културата въобще е тема, по която ще говорим допълнително с министъра на културата, разговаряхме и с нашия еврокомисар Мария Габриел за възможностите. В Дания има държавна помощ за отменени събития, но за големи събития - 1000 човека. Сега обсъждаме и търсим общо решение, което няма да обхваща само театрите.", каза Сачева.

Какво можем да очакваме от ЕС като помощ? На този етап можем да използваме неоползотворените средства по оперативните програми и да ги препразпределяме за нуждите, посочени от Оперативния щаб. Вече го правим, например, от програмата на МРРБ "Растеж и развитие" са отделени 40 млн.лв. за медицински консумативи. Ще подсилим и "домашният патронаж" с още 20 млн. лв. от оперативната програма на социалното минситерство.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 13.04-19.04.24

АПИ загуби дела за стотици милиони левове

Българите получават ползите от приемането на еврото още сега с tbi bank

eMAG пуска Genius абонамент в България с безплатна доставка и ексклузивни оферти

Подем при строителството в България и ЕС

Край няма: Нов завой в една от поръчките за високоскоростни влакове с пари от Плана за възстановяване

Огромна част от българите живеят в панелки от соца

Силно начало на годината за жилищния пазар в София

Смениха ръководството на "Булгаргаз"

ОББ: Услугите – главен мотор на икономиката

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com