Иван Искров: Искам по-големи правомощия при банковия надзор

26336
Иван Искров: Искам по-големи правомощия при банковия надзор
Снимка: БГНЕС

На никого не искам да прехвърлям отговорност, но нека е ясно със закона на кого какви правомощия се дават, заяви гуверньорът на Иван Искров по време на извънредното заседание на Бюджетната комисия на парламента в отговор на въпроси на червения депутат Борис Цветков.

Искров посочи, че по време на финансовата криза в Европа по схемата, по която е щяла да бъде национализирана КТБ, ако не е имало такива проблеми с кредитния портфейл, има много национализирани банки – Lloyds, Hypo Real Estate например.

БНБ иска закон за привилегироване на държавата заради КТБ

Очевидно е, че ще трябва да приемем законодателство заради проблема, който възникна с Корпоративна търговска банка (КТБ). Ще трябва да ...

Сега, след този случай, искам да ми се даде възможност да виждам докладите по надзора за състоянието на българските банки, посочи Искров. Не е нормално одиторът да дойде при г-н Димитър Костов (бел. ред - подуправител на БНБ, директор управления "Банково" и "Фискални услуги") и да му покаже един пръст досие – това показва, че има дупка, но няма как да се установи каква е тя. Затова и няма да има национализация на КТБ, поясни Искров.

Гуверньорът на БНБ уточни, че надзор на място не се прави на всяка банка. Никъде по света няма практика всеки ден ревизор да ходи в дадена банка – в България са над 30 банки. Последната пълна ревизия на КТБ е правена към 31 март, 2013 година, заяви Искров. Заради по-големия кредитен растеж, както се случи и с КТБ, вероятно трябва да има по-чести проверки и ревизии, каза гуверньорът на БНБ.

По отношение на липсата на много медии на днешния брифинг на БНБ Искров заяви, че „не е човекът-оркестър” и решението кои медии да бъдат канени е на пресцентъра на Централната банка. Тук Илиана Беновска от К2 попита кой в крайна сметка е шефът на БНБ тогава.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com