Желязков: Модерен жп транспорт и високоскоростен интернет с проекти за 1,8 милиарда лева

2112
Желязков: Модерен жп транспорт и високоскоростен интернет с проекти за 1,8 милиарда лева
Снимка: БГНЕС

1,8 млрд. лв. за проекти за цифрова и транспортна свързаност представи министърът на транспорта Росен Желязков на онлайн дискусия за третия стълб от Националния план за възстановяване и устойчивост на Република България. Тя бе организирана от вицепремиера Томислав Дончев.

Желязков очерта целите и задачите пред секторите „Транспорт“ и „Информационни технологии“. „Заложили сме синергия между проектите в цифрова и транспортна свързаност, която ще допринесе много ясно и категорично за реформите в сектора. Това е един от основните въпроси – не само реализацията на проекти, а и тяхната системност“, заяви той. Дейностите по цифровата свързаност в пет направления. Първата е осигуряване на високоскоростна мобилна свързаност по ключови транспортни коридори от Трансовропейската мрежа – магистралите Тракия, Хемус, Струма, както и връзките с Румъния и Турция. Останалите области са подобряване на интернет покритието в слабо населени и селски райони, развитие на държавната опорна мрежа, използване на зелени технологии и стимулиране на потреблението. Общият планиран ресурс за цифрова свързаност е 805 млн. лв., с период за изпълнение до 2025 г., уточни министърът.

Според Росен Желязков няма хаос в мерките, а разногласия за тях в медицинската гилдия

Според транспортният министър Росен Желязков хаос в мерките за овладяване на пандемията от страна на правителството няма, решенията не ...

Основната цел при транспортната свързаност е намаляване на въглеродния отпечатък чрез инвестиции в модернизация и цифровизация на жп сектора. „Предвиждаме модернизация на системите за безопасност и енергийна ефективност по няколко жп направления, в това число София-Мездра, Мездра-Горна Оряховица, Каспичан-Синдел, Карнобат-Синдел“, каза Желязков. Планираният ресурс е 267 млн. лева. Друг ключов проект е изграждането на интермодален терминал в Горна Оряховица и преустройство и рехабилитация на 8 гарови комплекса (Мездра, Червен Бряг, Илиянци, Враца, Левски, Горна Оряховица, Варна и Филипово) за 188 млн. лева. Горна Оряховица е най-големият възел в Северна България, който съсредоточава трафика по направленията изток-запад и север-юг. Той посочи още, че в рамките на други оперативни програми се разглежда и изграждането на терминал в района на София, която също съсредоточава различни видове транспорт.

Желязков представи и проект за модернизация на тягови подстанции и изграждане на система за телеуправление и телесигнализация за 273 млн. лева. „Изпълнението на тези дейности, ще повлияе пряко върху безопасността и качеството на железопътните услуги в Северна България“, обясни Желязков. Целенасочените инвестиции в Северна България и обвързването им с реализираните вече проекти ще помогнат за преодоляването на дисбаланса в транспортните мрежи. „В рамките на плана сме заложили закупуването на 20 нови влака, които да обслужват тези направления“, обясни министърът.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Експерт за отложената либерализация на тока: Не смятам, че ще плащаме повече

Решено: Служебният министър трябва да предоговори договора с "Боташ" (ВИДЕО)

Кои са най-устойчивите градове в Европа и в света?

Кабинетът отпусна парите за компенсиране на сметките за ток на училища, детски градини и църкви

Шринкфлацията застигна супермаркетите в тази европейска страна

Идва американското ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй"

Европа има нужда от два нови атомни реактора на година

На първо четене: Отлага се пълната либерализация на пазара на ток

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 13.04-19.04.24

АПИ загуби дела за стотици милиони левове

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com