X
 
 

Картината на доходите в България: София отива много по-напред от всички останали

5097 3
photo of Картината на доходите в България: София отива много по-напред от всички останали
Снимка: БГНЕС
3,25 пъти са се увеличили годишните доходи на човек за период от 15 години. Това показват картограми, разработени от Института за пазарна икономика (ИПИ) и Мапекс, в който са посочени данните за периода 2001 - 2016 година.

КНСБ: 35% от българите живеят в тежки материални лишения

Над 5,5 милиона българи живеят със средства под нужните за нормалната издръжка на живот, а 35% от хората живеят в тежки материални лише...

Средно всяка година доходите в България са се увеличавали с 240 лева, което прави по 20 лева на месец. Най-висок е средният доход за година в София - 7233 лева, като разликата с останалите области в България е повече от чувствителна. Най-бедните области са Видин, Кърджали, Сливен, Силистра и Търговище, където средният доход е под 4000 лева годишно на човек.

В София доходите почват чувствително да се различават от тези в страната от 2006 година насам, когато тръгва и много по-големия им растеж. За 15 години доходите в столицата са се увеличили 4,36 пъти, докато в Софийска област увеличението е 4,26 пъти. Най-близо по ръст на доходите до София е Стара Загора – четирикратно увеличение от 2001 година насам. Това обаче стига на Града на липите да се движи в сегмента 5020 – 5780 лева годишно на човек.

Общо 10 области от 28 в България са на ниво годишен доход под 4260 лева. Кои са те - научете в Expert.bg.

Румънските заплати с 27% по-високи от българските

Румънците са най-често даваната страна като пример за бедност и ниски доходи в европейския печат. Дори по-често от другата най-бедна с...

Actualno.com

Етикети:

3 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 2 Анонимен преди 11 месеца Профил на трол?
  Накарайте фирмите да се регистрират в провинцията с данъчни облекчения, иначе загиваме
 • Анонимен 2.1 Анонимен преди 11 месеца Профил на трол?
  Имам фирма да търговия със стр.мат. с триогромни скалад и пет супера в раьона на правец, ботвград мездра тетевен сега и спрах дейносга и изцло съм сив не плащам ьанъци осигуровки и сякакви държавни рекдти ,създадох бизнеса още 1989 година...дл 207 бях редовен и нд забогатях откакто станах сив съм мклионер....за мене всички фирмк с до 25 работника тфябва дасе освободят огданъци за 20 години за да г виж още ›› о има този прословут малък и среден бизнес...но..боку мафиота иска да налапа взичко к мй еба майкага на бизнеса....никой не ме е потърсил да ме пита какво правя откакто се покрих...богаг схм й тл несметно плащам на беднитецигане да ми рработят и те за едната ракия и 20 лева навечеф са царе..ей това искам да вккажа ако нещо не сте наясно в днешната българия трябва даск млшвник за да живееш добре....бойко е кръсника на мафията к е най богатия ганьовдц по тези териториии па ти се прави на честен и одк да го избирай. Всичко в тая държава е лъжа и измама стига да си дявол...отядох си отпих ск и отживях си..яйде стига вк толкова тхпаци....
  : 1 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 1 Анонимен преди 11 месеца Профил на трол?
  Ние народа сме роби на една шепа престъпници живеем в бедност и мизерия като скотове.Заслужаваме си го!
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.