На ниво комисия: Оградите по границата ще се строят без обществени поръчки

1042
На ниво комисия: Оградите по границата ще се строят без обществени поръчки
Снимка: Getty Images/Guliver

Оградите по границата ще се строят без обществена поръчка. Това решиха депутатите от правната комисия, които приеха на първо четене промени в Закона за обществените поръчки (ЗОП). Измененията са предложени от Цветан Цветанов (ГЕРБ), Валери Симеонов (ПФ) и Красимира Ковачка (БДЦ).

Идеата беше подкрепена от 10 депутати, 1 беше „против“.

Предложение: Строежът на огради по границата да е без обществени поръчки

Без конкурс - така ще се строят оттук насетне "защитните съоръжения" по границата. Това става ясно от проект за промени в Закона за общ...

Сходна поправка беше приета още в началото на 2015 г., когато премиерът Бойко Борисов заръча на патриотите да измислят механизъм за заобикаляне на ЗОП. Веднага след това беше дописан чл. 4 от закона, който позволява да не се провежда обществена поръчка, когато става дума за националната сигурност. През февруари тази година управляващите гласуваха изцяло нов ЗОП, в който са пропуснали да включат същия текст, което налага спешната поправка.

Съгласно новото предложение няма да има обществени поръчки при договори за услуги, доставки или строителство на инженерни съоръжения от възпрепятстващ тип с цел опазване на държавната граница. "Това е единствената възможност за своевременно изграждане на съоръжението", аргументират се вносителите. Те изрично уточняват, че пряката цел на поправката е спешното довършване на оградата по границата ни с Турция.

Изключението от закона ще важи за по-голямата част от публичните възложители на обществени поръчки - президентството, парламента, правителството, областните управители, кметовете, шефовете на държавни агенции и комисии, ръководителите на държавни институции, създадени със закон или с правителствено постановление, и др., както и за някои публични предприятия.

Дотук оградата ни с Турция струва почти 100 млн. лева. Тя е с дължина 132,5 км, като трябваше да е готова до края на миналата година, но вместо това се чака да бъде завършена към края на август тази година. До този момент в Хасково са изградени 12 км и предстои да бъдат завършени още 23.6 км до средата на годината. В Бургас са изградени 26 км от защитното съоръжение, а други 40 км трябва да са готови до юли. Тук обаче няма да достигнат 10 млн. лв. и правителството отново ще трябва да дава пари. Най-добре е положението в Ямбол, където през 2014 г. военните вече вдигнаха 30 км ограда. Там са построени още 27 км и предстои да бъдат довършени нови 7 км.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика