На първата бюджетна комисия: Много въпроси, но мъгляви отговори за КТБ

19523
На първата бюджетна комисия: Много въпроси, но мъгляви отговори за КТБ
Снимка: БГНЕС

Много въпроси и не съвсем ясни отговори - с това се характеризира първото заседание на временната бюджетна комисия към парламента. Депутатите засипаха със запитвания по случая "КТБ" управителя на централната банка Иван Искров и неговите заместници, които обаче предпочетоха по-скоро сигурната сфера на теоретичното, отколкото тази на конкретното.

Все пак бе потвърдено, че от началото на създаването на КТБ в нея са били извършени 10 проверки. През последните две години обаче е имало само една-единствена инспекция - през март 2013 г. По думите на подуправителя Цветан Гунев тогава е установено, че банката е в много добро състояние. Той обаче се обърка в отговора си относно методиката на извършвания надзор, за която бе попитан от страна на Лиляна Павлова и Ивайло Московски от ГЕРБ. Той не успя да отговори къде е изчезнала информацията за обезпеченията от предишната проверка. (Припомняме, че през лятото Гунев бе обвинен в престъпления по служба, но все пак запази поста си.)

Искров: Очакванията са лицензът на КТБ да бъде отнет

До 31 октомври квесторите в КТБ и ТБ "Виктория" трябва да внесат окончателните финансови разчети. Може да има забавяне от няколко дни. ...

Колегата му Димитър Костов пое щафетата, като обясни, че старата методика е била на портфейлна основа, а новата е на индивидуална (работа кредит по кредит) и отговаря на международните стандарти. "Ако работихме по първата методика, сега щяхме да говорим за по-голяма дупка в КТБ - 4,7 млрд. лв", заяви Костов.

Самият Иван Искров реагира на поредни обвинения спрямо него от страна на Вежди Рашидов от ГЕРБ, който обаче не изчака отговорите на своите въпроси, а напусна залата.

"И аз като господин Рашидов съм гневен. Но при КТБ не става въпрос само за пропуски в надзора на централната банка. А в момента не можем да говорим за криза, тъй като се наблюдава връщане на доверието в банковата система. Най-добър индикатор за това са междубанковите операции, системата работи спокойно", заяви Искров.

Той изрази и недоумение защо до момента никой не е поискал отговорност от мениджмънта на КТБ за тежката ситуация на банката.

Народното събрание създаде най-важните за функциониране на държавата комисии

Временна комисия по правни въпроси и временна комисия по бюджет и финанси бяха създадени в 43-ото Народно събрание в началото на първ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика