НЕК дава милиони на руснаците, които ни осъдиха за милиони, да ръководят преконсервация в АЕЦ "Белене"

7206
НЕК дава милиони на руснаците, които ни осъдиха за милиони, да ръководят преконсервация в АЕЦ "Белене"
Снимка: БГНЕС

Националната електрическа компания дава 1 342 902 лв. с ДДС на руската фирма "Атомстройекспорт", за да ръководи планираната преконсервация на доставеното оборудване с дълъг цикъл на производство в АЕЦ "Белене".

Изпълнителният директор на НЕК Иван Йончев е изпратил покана до руската компания да представи оферта, като преговорите с нея ще се проведат на 15-ти април тази година. Причината само тя да е поканена да изпълни дейностите, както се сочи в обявлението, е наличието на изключителни права.

Доставчици на оборудването за неосъществената атомна електроцентрала са други две руски компании –  ПАД "Ижорски заводи" и АД "ЗиО-Подолск".

С писмо от 25-ти декември ПАД "Ижорски заводи" съобщават на НЕК за делегирането на изключителни права на "Атомстройекспорт" АД за извършване на техническо ръководство при дейностите по преконсервация на ОДЦП (оборудване с дълъг цикъл на производство), което дружеството е произвело и доставило за блокове 1 и 2 на АЕЦ "Белене". Условието е задължително участие на специалисти от завода.

С писмо от 24-ти декември АД "ЗиО-Подолск" потвърдждават пред НЕК, че техническото ръководство при дейностите по преконсервация на оборудването, произведено от тях и доставено на площадката на АЕЦ „Белене“, може да се изпълнява от "Атомстройекспорт". Условието е отново с участие на специалисти от завода-производител.

Готви се съдебно дело заради доклада на Теменужка Петкова за 7 и 8 блок на АЕЦ "Козлодуй"

Ще има съдебно дело заради отказ на енергийния министър Теменужка Петкова да предостави своя доклад, на базата на който Министерски съв...

От 26.11.2018 г. на площадка Белене се извършват дейности по преконсервация на доставеното оборудване с дълъг цикъл на производство. За осигуряване на техническо ръководство от страна на доставчика и производителите на оборудването през 2018 г. е сключен договор между НЕК ЕАД и и Атомстройекспорт АД – клон Белене. Изпълнението му е на стойност 1 152 000 лв. с ДДС.

Изготвен е график за изпълнение на дейностите по преконсервация с краен срок за изпълнение 31.12.2020 година. В тази връзка е необходимо да се проведе обществена поръчка и да се избере изпълнител за осъществяване на техническо ръководство при извършване на дейности по преконсервация на доставеното ОДЦП на площадка Белене за периода 2021-2023 година, уточняват в обявлението от НЕК.

На преконсервация подлежи следното оборудване:

- през 2021 г.: 795 изделия от 50 позиции оборудване, опаковани в 429 товарови пакети;

- през 2022 г.: 833 изделия от 65 позиции оборудване, опаковани в 473 товарови пакети;

Румен Овчаров и Петър Димитров на съд заради строителството на АЕЦ „Белене“

Двама бивши енергийни министри отиват на съд заради строителството на втората атомна централа „Белене“. Миналата седмица ...

- през 2023 г.: 723 изделия от 43 позиции оборудване, опаковани в 352 товарови пакети.

Припомняме, че проектът за изграждане на АЕЦ „Белене“, разположена на 4 км. от гр. Белене и 11 км от гр. Свищов, включва изграждането на два блока с мощност от 1000 MW всеки един по Проект А92 от трето поколение на най-често използваните ядрени реактори в света – реактори с вода под налягане.

До спирането на проекта през 2012 г. главен изпълнител на дейностите по инженеринг, доставка и строителство е ЗАО „Атомстройекспорт“, техническият проект на АЕЦ „Белене“ е изготвен от главния проектант ФГУП „Атоменергопроект“ – гр. Москва, а „Арева НП“ ГмбХ е подизпълнител по части електрически системи, системи за безопасност, управление и контрол, ОВК и др.

Произведеното и доставено през 2017 г. оборудване за Ядрения остров е произведено от ПАО „Ижорски заводи“, ПАО „ЗиО - Подолск“ и АО „Атоммашекспорт”.

Припомняме, че именно заради "Белене" и оборудването на бъдещия АЕЦ, "Атомстройекспорт" ни осъди за 620 млн. евро!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Кабинетът набързо осигури 250 млн. лева за комплекса "Мини Марица-изток"

Сделките с недвижими имоти в Европа удариха 13-годишно дъно

Окончателно: Либерализацията на пазара на тока се отлага

Българският транспортен сектор изисква незабавни действия от Брюксел в отговор на загуби от над милиард лева без сухопътен Шенген

Предизборна идея на ГЕРБ мина през парламента - държавата дава 1 млрд. лв. за държавните мини

Войната в Украйна пълни джобовете на оръжейната ни промишленост: ВМЗ - Сопот с рекордни приходи

По-евтин Великден прогнозират от BILLA България

България единствена в ЕС не е въвела всички облекчения от глобалния корпоративен данък

Ще има преразглеждане на селскостопанската политика на ЕС, решиха евродепутатите

"Украинската помощ" за земеделци и животновъди: Засега има

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика