Официално: В парламента ще има комисия "Белене"

1821
Официално: В парламента ще има комисия "Белене"
Снимка: БГНЕС

Народното събрание прие създаването на временна комисия за проверка на всички данни, факти и обстоятелства, довели до задължения на българската страна по проекта АЕЦ "Белене" от 2008 г. до края на юли 2016 г. 

Димитров: БСП има много гузна съвест относно АЕЦ "Белене"

Софийската градска прокуратура обвини бившите изпълнителни директори на НЕК Любомир Велков и Мардик Папазян за договора с "Атомстройекс...

Комисията ще бъде на пропорционален принцип от 20 депутати, включително председател и двама зам.-председатели. Вносители на решението са депутати от РБ, като то бе подкрепено от Делян Добрев, Александър Ненков, Валентин Николов и Методи Андреев от ГЕРБ.

Председател на комисията ще бъде Валери Симеонов от Патриотичния фронт. Зам-председатели са Методи Андреев от ГЕРБ и реформаторът Антони Тренчев.

Това е втората подобна анкетна комисия, след сформираната при първото управление на ГЕРБ в 41-ото Народно събрание. Тя бе създадена през октомври 2012 г., за да разследва детайлно свършеното по проекта за последните десет години. На нейните заседания бяха привиквани бившите шефове на НЕК Любомир Велков и Мардик Папазян, по време на чието управление бе проведен търгът за строежа на АЕЦ "Белене", бе подписано споразумението с руската "Атомстройекспрот" (АСЕ) и бе поръчано оборудването, за което НЕК към момента е платила над 1 млрд. лв. и предстои да даде още близо 1.2 млрд. лв. по арбитражното дело с АСЕ. Тази анкетна комисия обаче не можа да излезе с доклад за работата си, заради оставката на тогавашното правителство на ГЕРБ. Сега енергийният министър Теменужка Петкова посочи точно имената на Велков и Папазян в сагата, обвинявайки ги, че са подписали договор за двата реактора за АЕЦ "Белене" без действащ договор за изграждане на централата и без решение на УС на НЕК.

"За трети път искате да правим комисия за едно и също нещо", обърна внимание лидерът на социалистите Корнелия Нинова по време на дебатите. Искате да преливаме от пусто в празно, само за да има някакво политическо говорене.

"Искам да чуя вашето мнение за картела на пазара за горива", добави тя, обръщайки се към вносителите на предложението.

Прокуратурата обвини двама директори на НЕК заради неизгодна сделка, свързана с АЕЦ „Белене”

Софийска градска прокуратура обвини двама изпълнителни директори на НЕК за сключване на неизгодна сделка, от която е произлязла щета в ...

"Именно това сте направили, прелели сте от пусто в празно по време на вашето управление", отговори реформаторът Петър Славов. "Ще съм ви благодарен, ако потвърдите, че политическата отговорност за поръчката на тези реактори е ваша", добави той.

По думите му Нинова като нов председател на БСП трябва да потвърди, че именно "червените" са взели политическото решение за реакторите.

"Усещам страх във вас, колеги от БСП. Вместо да бойкотирате и бягате, елате в тази комисия и си признайте за "Белене", обърна се към социалистите и Мартин Димитров от РБ.

Депутатът от ГЕРБ Валентин Николов призна, че няма как да продадем реакторите дори и на руската страна и защити идеята за приватизация. Такива разговори били водени с руснаците и те отказали.

"Всеки проект за ядрена централа си върви с реакторите и никой не купува отделно обурудването", посочи той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Официално: Над 1,1 милиарда е печалбата ни от "Турски поток" досега

Енергийният министър заминава за Турция да предоговаря с "Боташ"

Най-големият безмитен магазин в България отвори врати

Повече компании в България смятат да наемат нови служители през летния сезон

ЕЦБ: Очакванията за инфлацията на потребителите в еврозоната вървят надолу

Гвоздейков подписа с поляци за доставка на 7 двуетажни влака

Забрана за рекламата на хазарт мина на първо четене със заявки за бързо приемане

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 20.04-26.04.24

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

СЗБ: Българските институции най-сетне поставиха туризма като приоритет

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика