Отпускат 700 милиона лева за фермерите

1456
Отпускат 700 милиона лева за фермерите
Снимка: iStock

700 млн. лв. трябва да постъпят по сметките на българските земеделци утре. На 16 декември се очаква да бъде наредено най-голямото плащане за годината по т.нар. директни субсидии на площ. Основната ставка ще бъде с 10% по-висока от миналата година - около 21 лева на декар, съобщи шефът на фонд “Земеделие” Васил Грудев, цитиран от 24 часа.

Причината за повишението са прехвърлени 140 млн. лв. от бюджета за следващата година, които ще бъдат платени авансово сега. Целта е българските фермери да бъдат подкрепени за тежката година заради суша и пандемия. В сряда се очаква да бъде платена сумата по предварителните изчисления от слоя с допустими за подпомагане площи. Окончателното доплащане ще стане между 1 и 10 юни догодина.

Отпускат 6 милиона лева кредити за торове в сектор "Трайни насаждения"

Управителният съвет на ДФ "Земеделие" отпуска 6 млн. лв. за кредити за закупуване на торове на стопани, отглеждащи трайни насаждения. Т...

Над 800 хил. лв. преведе фонд “Земеделие” в понеделник за изкупуване на български плодове и зеленчуци. Помощта по схемата “де минимис” получиха 15 преработвателни предприятия. Над 170 хил. лв. бяха платени и на животновъди за реализирането на българско говеждо месо. Помощта се дава за животни, които са заклани и продадени между 1 август и 18 ноември. Размерът на субсидията е до 150 лв. на заклано говедо. От новия програмен период ще има известни промени в плащанията за стопаните. За младите остава възрастовото ограничение от 40 години, които не трябва да са навършили в годината на първо подаване на заявлението за тази схема. Не се променя и условието за периода на създаване на стопанството - не повече от 5 г. преди кандидатстване по схемата. Плановете са да се запази и максималният праг за площи от 300 дка, за които се дава надбавката за млад фермер. Новото е, че се предлага въвеждане на ежегодно нарастваща ставка.

Планира се и важна промяна за т.нар. преразпределително плащане. В момента то се получава от всички стопани за първите 300 дка от заявените площи. Ограничението за 300 дка ще остане, но се въвежда и второ - тази помощ да получават само дребни и средни фермери, чиито стопанства не са по-големи от 5000 дка. България ще продължи да прилага държавната помощ за отстъпка от акциза върху горивото за земеделски нужди до 2023 г., съобщиха в понеделник от земеделското министерство. Годишният бюджет по схемата ще бъде увеличен от 84 на 100 млн. лв. Това става възможно след изменение на европейския регламент.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Експерт за отложената либерализация на тока: Не смятам, че ще плащаме повече

Решено: Служебният министър трябва да предоговори договора с "Боташ" (ВИДЕО)

Кои са най-устойчивите градове в Европа и в света?

Кабинетът отпусна парите за компенсиране на сметките за ток на училища, детски градини и църкви

Шринкфлацията застигна супермаркетите в тази европейска страна

Идва американското ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй"

Европа има нужда от два нови атомни реактора на година

На първо четене: Отлага се пълната либерализация на пазара на ток

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 13.04-19.04.24

АПИ загуби дела за стотици милиони левове

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com