X
 
 
 

Петкова е доволна от позицията ни за "Газпром"

1582 0
photo of Петкова е доволна от позицията ни за "Газпром"
Снимка: БГНЕС

Още по темата

Позицията на България относно доставките на газ от "Газпром", изготвена по времето на служебното правителство, срещна одобрението на енергийния министър Теменужка Петкова.

„От Министерството на енергетиката и БЕХ са работили по тази тема. Запознаха ни с позицията си, която са изпратили до ЕК. Това, което е добро като вариант е, че всяка заинтересова страна има възможност да предостави своята позиция. Българският глас ще се чуе в максимална степен в ЕК“, убедена е Петкова, която говори след днешното първо заседание на новата Комисия по енергетика на парламента.

Русия преговаря с България за "Турски поток"

Тя подчерта, че ЕК ще вземе своето решение на база на правомощията си и на база на антимонополното дело, което води. „Тъй като ние сме определени като засегнати страни с още 7 държави членки, ЕК е поискала да чуе становището ни във връзка с предложенията на „Газпром“. Българската позиция е изразена. Изразена е позицията на правителството и на отделни експерти. Ако преценим можем да представим допълнително становище. Колегите са отразили основните аспекти от българската позиция и на този етап не виждам какво бихме могли да добавим към нея“, каза ресорният министър.

Припомняме, че вчера (17 май) група експерти поиска официално да променим позицията в посока да искаме компенсация от "Газпром".

Въпросите в енергетиката

Не е най-важното да се започне със смените в енергийните дружества, каза още Теменужка Петкова.

„И в рамките на предишния ни мандат искахме да има приемственост. Важно е системата да работи спокойно, да няма сътресения. Смените не са най-важното нещо. Когато една машина работи добре по нея не бива да се правят някакви сериозни промени. Енергетиката работи добре през последните 2 години. Вече започват да се виждат и резултатите и да бъдат факт. Мисля, че работим като един добре смазан механизъм и такива самоцелни смени не са най-важното нещо“, заяви Петкова.

Тя обясни, че за ВЕЦ „Родопи“ през февруари тази година е имало сигнал от работещи в предприятието до служебния министър на енергетиката, свързан с твърдения за нарушения. Става въпрос за претенции по отношение на начина на управление на предприятието.

„Направих среща с колегите от ВЕЦ-а и с директора на НЕК. Не смятам, че противоречията са толкова драстични, но искам да знам каква е реалната ситуация. Всеки може да твърди каквато иска, но трябва да се направи задълбочена проверка, каквато съм разпоредила. Днес представители на министерството, БЕХ и НЕК отидоха на място и ще проверим всички факти, за които се твърди в този сигнал. Ще отида и на място, за да видя каква е ситуацията, но няма да позволя междуличностни проблеми да влияят върху работата на предприятието, което е структуроопределящо и изключително важно за енергийната сигурност на страната“, обясни министърът на енергетиката.

Украйна тръгна да конфискува имущество на "Газпром"

Петкова обясни пред членовете на ресорната комисия, че една част от оборудването на АЕЦ „Белене“ е в България, друга част ще в страната след края на август тази година. „Съхранява се на площадката на АЕЦ „Белене“ при добри условия. Предприели сме всички необходими мерки и действия то да се съхранява при най-добри условия. По-важната задача е какво следва от тук нататък. При даването на този отговор ще разчитаме много на парламента, за да може да вземем най-доброто решение за България“, категорична бе Петкова.

Редактор:

Етикети:

0 Коментара

Кафене

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Манол Пейков: Иван Вазов би се зарадвал на тази кампания

Появата на „Под игото“ на шльокавица породи мног...