X
 
 

Петролната асоциация излезе от КРИБ

868 0
photo of Петролната асоциация излезе от КРИБ
Снимка: БГНЕС
Заради вече прословутия нов Закон за горивата, една от най-знаковите работодателски асоциации в България - Българската петролна и газова асоциация (БПГА), взе решение да излезе от КРИБ. Причината - подкрепата на КРИБ законът да бъде отложен.

Спорните промени трябваше да влязат в сила от 28 януари. Малките търговци на горива заплашиха, че ще облекат жълти жилетки и ще излязат на протест. Те твърдят, че новите изисквания за уставен капитал и банкови гаранции (например 20 000 лева на бензиностанция) ще ги изхвърлят от пазара.

Позицията на БПГА обаче е съвсем различна. Ето и какво казват от асоциацията:

"По повод решение на Министерския съвет от 09.01.2019 г. да внесе в Народното събрание законопроект за отлагане с 6 месеца на влизането в сила на Закона за административното регулиране на икономическите дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход, Българската петролна и газова асоциация (БПГА) заявява:

Членовете на БПГА изразяват категоричното си несъгласие с опита да се протака влизането в сила на закон, вече приет от българския парламент. Това на практика означава продължаване на живота на сивата икономика в структуроопределящ сектор за България, какъвто е производството и търговията с течни горива.

Българската стопанска камара е против отлагането на Закона за горивата

Българската стопанска камара се противопоставя категорично на предлаганото от Министерския съвет отлагане с 6 месеца на влизането в сил...

Членовете на БПГА изразяват и възмущението си от това, че се предлага отлагане без никаква дискусия и консултации със засегнатия бранш. Нещо повече - смятаме, че се прави целенасочен опит реалната дискусия за ограничаване на контрабандата, ДДС-измамите и други незаконни схеми в сектора, да се измести от спекулации за противопоставяне на големи и малки фирми в бранша и за ограничаване на свободната конкуренция. Заявяваме, че това никога не е било цел на компаниите, членуващи в БПГА.

Нееднократно публично сме изразявали мнението си, че в условията на пазарна икономика, трябва да има равнопоставеност между участниците на пазара, която може да се осигури чрез ясни законови правила в сектора. Българската петролна и газова асоциация настоява за среща с министър-председателя по темата, за да представи своята позиция.

БПГА изразява дълбокото си разочарование от действията на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България, на която е лоялен член. Въпреки това КРИБ изпрати до министъра на икономиката Емил Караниколов писмо, с което се иска отлагане на влизането в сила на закона и в което се правят предложения за промени в текстовете му. Подобно писмо нито е съгласувано с БПГА като член на КРИБ, нито дори сме били информирани за съществуването му. Още повече, преди да се приеме от парламента, законът е минал през период на обсъждане. Тогава е било времето, в което КРИБ е могла да даде свои предложения за изменение на текстовете.

В чл. 13, т.1.6 от устава на КРИБ е записано, че всеки от членовете ѝ има право: „да получава информация за дейността на Конфедерацията и на управителните и контролните ѝ органи”. Вземайки предвид нарушаването на това правило, на извънредно заседание на Управителния съвет на БПГА, провело се на 09.01.2019 г., бе решено да бъде прекратено колективното членство на сдружение „Българска петролна и газова асоциация“ в КРИБ".

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
missing image
Седмичен хороскоп за 19-25 август

Овен Това е седмица, в която да не се претоварвате. Възможно е да се наложи да поемете чужди задължения за известно време, но се договорете за срок,...