По Закона за концесиите приходът от концесията на Летище София може да отиде за дълговете на БДЖ

6974
По Закона за концесиите приходът от концесията на Летище София може да отиде за дълговете на БДЖ
Снимка: БГНЕС

Ако се види Законът за концесиите - да, такова плащане може да бъде извършено. Това заяви Руси Статков, член на Надзорния съвет на Агенцията по приватизация и следприватизационен контрол, по повод плана на държавата да вземе пари от концесията на Летище София, които да отидат за покриване на дълговете на БДЖ.

Според според министъра на транспорта Ивайло Московски процедурата трябва да започне през март.

Московски: Без мое знание имаше подписан договор за почистване на Летище "София"

Имаше подписан договор с фирмата, спечелила обществената поръчка за почистване на Летище „София” преди спирането й, но без ...

"Според мен, това, което трябваше да се прецени първо, е, как да се подходи по отношение на летището в момента – то е печелившо", каза Статков пред БНР.

"От гледна точка на опита, който имат други страни, бивши източноевропейски, социалистически, също така наши съседни, мога да кажа следното: В Чехия, летището в Прага е на 100% собственост на държавата, летището в Рига – собственост на 100% на министерството на транспорта на Латвия, в Естония, в Талин – 100% собственост на държавата… и ако вземем Румъния, там 80% собственост на държавата Румъния и 20% на частни инвеститори. Много са факторите, които трябва да се вземат предвид при едно окончателно решение. Надявам се това да бъде направено по най-добрия начин за българската държава и за българските граждани", допълни членът от Агенцията по приватизация.

Статков каза още, че у нас все още липсва стратегия за развитието на железопътния транспорт, въпреки че още през януари миналата година министърът на транспорта да е поискал изготвянето на такава пред Комисията по транспорта.  

Концесията на летището за покриване на дълговете на държавните железници е единственото възможно решение, което правителствтото намира, тъй като няма как натрупваните с години задължения да бъдат решение ефективно през бюджета. Това коментира от своя страна Гроздан Караджов, депутат от гражданската квота на Реформаторския блок.

С 14% са се увеличили пътниците през летище София в началото на годината

През първите два месеца на годината преминалите през летище София пътници са се увеличили с 14 на сто. Общо са били обслужени 641 807 д...

Според него концесията на Летище София е отдавна замислен инструмент за по-добро управление на летищната собственост, без какъвто и да е риск за държавата. Той допълни, че има основание да бъде поискано от бъдещия концесионер на Летище София да плати голяма част от предвидената сума по сделката още в началото.

"В случая става дума за един вече изграден пазар, т.е. летището е бизнес, който на практика вече е създаден. Самолетите кацат на това място, съответно там преминава определено количество пътнико- и товарооборот. Това дава много добри възможности да се пресметне за времето на една концесия какви ще бъдат приходите, най-малко към днешна дата. И тези възможности, които дава този осигурен пазар – пътници и товари, при един добър икономически анализ, дават възможност да се поиска тази сума от един бъдещ концесионер, който при това да бъде стратегически партньор", каза Караджов.

Според него, ако концесионерът иска да развие съответните услуги на летището и иска да оптимизира дейността си, той ще трябва да инвестира.

В началото на март Московски заяви, че концесията може да стартира с цена от 550-580 млн. лв. авансово плащане. Той посочи, че концесионният договор ще е за 35 години, а изискването ще е за това време концесионерът да инвестира между 300 и 350 млн. лв.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София