Подуправител на БНБ си взел парите от КТБ, от над месец Actualno.com не получава отговори от БНБ

17001
Подуправител на БНБ си взел парите от КТБ, от над месец Actualno.com не получава отговори от БНБ
Снимка: БГНЕС

Подуправителят на дирекция „Банков надзор” на БНБ Нели Кордовска е успяла да изтегли парите си от Корпоративна търговска банка буквално преди КТБ да бъде поставена под специален надзор. Това потвърди в сутрешния блок на bTV председателят на Бюджетната комисия г-жа Менда Стоянова.

Г-жа Кордовска явно е имала вътрешна информация, каза Стоянова. И подчерта изрично, че има и други директори на БНБ, които имат банкови сметки в КТБ, но нито един друг не е изтеглил парите си.

Менда Стоянова: БНБ не си върши работата

С последните законови промени ще вземем КТБ от ръцете и управлението на БНБ. Това каза в сутрешния блок на БТВ Менда Стоянова, шеф на б...

На 9 февруари тази година Actualno.com изпрати няколко въпроса до пресцентъра на БНБ във връзка с точно тази информация – че в 17:10 часа на 19 юни, 2014 година, г-жа Кордовска е изтеглила 64 хил. евро лични средства от Корпоративна търговска банка. Въпросите бяха следните: вярно ли е, че г-жа Нели Кордовска е изтеглила извън работно време на 19 юни, 2014 година влог от 64 хил. евро от Корпоративна търговска банка - т.е. няколко часа преди КТБ да бъде поставена под специален надзор от БНБ? Ще има ли реакция спрямо г-н Мирослав Иванов, който публикува твърдението в блога си „Финансови смислици” - лъжа ли е то или истина? Сезирана ли е прокуратурата и има ли разследване - срещу г-жа Кордовска, срещу г-н Иванов за клевета или и срещу двамата? От тази дата насам отговор няма, въпреки че пресцентърът на БНБ потвърди за получаването на въпросите.

Днес Actualno.com се свърза с г-н Александър Урумов, който е началник на пресцентъра на БНБ. На молба да ни потвърди информацията, изнесена от г-жа Стоянова, той ни прехвърли към пресцентъра на БНБ. Там никой не вдигна телефона – както се случва от 11 март тази година насам. Дотогава, при запитване кога ще има отговор на изпратените по мейл въпроси за г-жа Кордовска, от пресцентъра ни уверяваха, че се работи, но има консултация с други отдели, а те са много натоварени.

Законовата рамка

Actualno.com се свърза с юрист, занимаващ се с финансово право, който помоли името му да не бъде цитирано. Той ни насочи какви биха били евентуално последствията за г-жа Кордовска, ако е имала вътрешна информация и затова е изтеглила парите си. Припомняме, че официално не е ясна точната сума, защото нито Кордовска, нито друг оторизиран орган – прокуратура, КТБ, БНБ, е дал потвърждение.

Борисов: За да се избегне разграбването на КТБ, се обединихме за законодателни промени

За да се избегне разграбването на КТБ се обединихме, за да се внесат законодателни промени. Това каза премиерът Бойко Борисов по време ...

Според член 10 на Закона за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси „лице, заемащо публична длъжност, няма право да използва или да разрешава използването в частен интерес на информация, получена при изпълнението на правомощията или задълженията му по служба, докато заема длъжността и една година след напускането, освен ако в специален закон е предвидено друго”. Освен това, според член 35 на същия закон „лице, заемащо публична длъжност, което наруши разпоредба на глава втора от закона, се наказва с глоба в размер от 5000 до 7000 лв”. Глава втора на закона обхваща членовете от номер 5 до номер 11. В член 10, алинея 1 четем: „Лице, заемащо публична длъжност, няма право да използва или да разрешава използването в частен интерес на информация, получена при изпълнението на правомощията или задълженията му по служба, докато заема длъжността и една година след напускането, освен ако в специален закон е предвидено друго”.

Юристът, чието име Actualno.com пое ангажимент да не разкрива, посочи, че изрично трябва да бъде доказано, че действията на г-жа Кордовска – изтеглянето на парите ѝ, имат отношение към поставения банков надзор. С други думи, тъй като КТБ сама поиска поставяне под специален надзор от БНБ, трябва да се докаже, че г-жа Кордовска е знаела за това искане и затова е отишла да изтегли парите си.

Как е в САЩ?

Actualno.com изпрати въпрос до Комисията по ценни книжа и борси (SEC) на Съединените американски щати, в който попита какво би се случило, ако член на Федералния резерв (ФЕД) изтегли лични пари от банка под юрисдикцията на ФЕД както и дали има такъв случай в историята на САЩ. В рамките на три дни от SEC върнаха отговор, в който уточниха, че това е въпрос от криминално естество и е добре да се консултираме с американското правосъдно министерство, което възнамеряваме да направим.  От SEC ни изпратиха пълна статистика на случаи на наказани за търговия с вътрешна информация в САЩ. В предстоящи публикации ще запознаваме читателите си с най-значимите през годините, както и какво наказание е наложила SEC.

Съдът не позволи назначаването на временен синдик за КТБ

Софийският градски съд е отхвърлил молбата на Фонда за гарантиране на влоговете в банките за назначаване на временен синдик на "Корпор...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com