Предлагат закон, с който всички влогове до 100 хил. евро в КТБ да бъдат върнати

30505
Предлагат закон, с който всички влогове до 100 хил. евро в КТБ да бъдат върнати
Снимка: БГНЕС

Причината за атаките срещу Реформаторския блок е нашето единство. Някои хора, начело с Делян Пеевски и Цветан Василев, се изнервиха от нашето намерение да преведем директно като закон Директива 2014/49/EC, за да могат данъкоплатците с влогове до 100 хил. евро в КТБ да си получат парите. Това заяви едно от лицата на Реформаторския блок Петър Москов в сутрешния блок на Нова телевизия.

Василев иска малките данъкоплатци да ги използва като жив щит, докато Пеевски иска моментален фалит в КТБ. Ние обаче не искаме обикновените хора да операт пешкира, а със законовото ни предложение се дава възможност да се разследва и както в Кипър за два месеца бяха приключени нещата, така да бъдат приключени и тук. Трябва външна фирма да се заеме с разследването на КТБ, смята Москов.

Миков не иска пари на данъкоплатците да се харчат за КТБ преди 20 октомври

Пари на данъкоплатците за спасението на Корпоративна търговска банка (КТБ) не могат да бъдат харчени, докато не бъде разкрита пълната ...

Проверката и цифрите показаха над 5 млрд. лева кредитен портфейл в КТБ, даден на 150 фирми. 59 от тези фирми са без нито един назначен служител и са получили 2,3 млрд. лева заеми. От всички 150 фирми, получили кредити, 64% са на загуба, а 49% са с по-големи разходи, отколкото приходи. Средният процент на лоши кредити в Европа е 20%, докато в КТБ стига 59%. Изводът е, че са финансирани фирми на свързани лица, категоричен е Москов. С други думи – даван е кредит на някого, без заемът да е обезпечен, уточни той. Нищо от това не е възможно да се случи без прякото участие на държавата – без прякото участие на БНБ и на ДАНС. КТБ е била имунизирана от пряк контрол и затова се е разраствала така – защото банката се е превърнала в държавна далавера, смята политикът.

Тези хора не се научиха. Неслучайно Пеевски беше предлаган за шеф на ДАНС, продължи Москов. Онзи ден Бойко Борисов се оплакваше заради главния прокурор – когато главният прокурор е назначен с мътни мотиви и по мътна схема, тогава идват проблемите. Когато имаме институции, изпълнени със съдържание, тогава имаме държава. Не вярвам на ГЕРБ, защото не виждам понятие за правила, принципи и законност там, подчерта Москов. И даде пример – Бойко Борисов предлага Светослав Гаврийски за гуверньор на БНБ като жест към Реформаторския блок.  Не е въпросът в жеста, а да се създаде система, която да не зависи от някого – и след Гаврийски системата да работи, заяви Москов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com