X
 
 

Проф. Георги Касчиев: АЕЦ "Белене" носи риск от тежка ядрена авария

9686 41
Проф. Георги Касчиев: АЕЦ "Белене" носи риск от тежка ядрена авария
Снимка: Министерство на енергетиката
"Не му е работа на президента какво трябва да се построи и кой трябва да го построи. Според мен той иска да даде знак, че не забравил кой го е предложил за президент. Такива знаци се дават точно преди посещение, всеки разбира какво означава този знак". Това каза в интервю за bTV проф. д-р Георги Касчиев, специалист по ядрени реактори и енергиен експерт в коментар за изказването на президента Румен Радев относно АЕЦ "Белене" и по-конкретно, че осъществяването ѝ е неизбежно.

"Неизбежна е само смъртта и в щатите срещата с данъчните. Дали е неизбежен проектът или не, това е глупава теза - няма неизбежен проект, ако бъде осъществен, има неизбежни последици - повечето негативни, някои могат да бъдат катастрофални", каза още експертът.

Преживяла Чернобил: Адът започна след 6 месеца

Украинката Янина Скарлет била само на 3 години, когато се е случила катастрофата в Чернобил. Родният ѝ град е на малко по-малко от 300 ...

По думите му "първата неизбежна последица ще бъде тази, че с осъществяването на проекта за АЕЦ "Белене" ще се увеличи цената на тока двойно, от което "не зная кой ще бъде щастлив", но това си има ясно обяснение. Цената от нови атомни централи е от порядъка на 9-10% на киловат час. Това са всички прогнози по договори, сключени с нови централи в Европа. Представете си един инвеститор, който е вложил 21 млрд. лв. иска да ги изплати за 15 години, за да ги изплати за 15 години, трябва да плаща поне 1,5 млрд. лв. И понеже тази централа ще осигурява почти половината от потреблението в България очевидно е, че токът ще поскъпне два пъти".

"Втората негативна последица ще бъде тази, че ще бъдем принудени да живеем, ние и нашите деца в продължение на десетилетия, в риск от тежка авария, тъй като "Белене" е разположена в район със сравнително висок сеизмичен риск, а антисеизмичните инженерни конструкции, които на времето са построени, за да смекчат този риск, са безвъзвратно увредени след като бяха наводнени през 2009-2010 година. Всеки гледа филма за "Чернобил", всеки може да си представи какво означава това, а аз ще си позволя да цитирам нашия премиер, който през 2012 година каза: "Просто България няма да я има на картата", допълни още проф. Касчиев.

В отговор на въпрос дали по документация тази площадка е безопасна, проф. Касчиев отовори: "Няма такава документация. Никой не се е постарал да изследва доколко антисеизмичната възглавница под 1-ви и 2-ри блок е повредена от наводнението. Този въпрос се премълчава, защото хората не ги интересува. Какво я интересува г-жа Теменужка Петкова (бел. ред. - енергийният министър), която няма никаква образователна основа, никаква квалификация?"

"С построяването на тази АЕЦ ще продължи престъпната политика, която води до отлагането на огромни задължения, които ще паднат на следващите поколения", категоричен бе експертът.

Защо в България се мълчеше за Чернобил?

Аварията в съветската Чернобилска атомна електроцентрала в Украйна се приема за най-тежката в историята на ядрената енергетика. Тя став...

По думите му според "изискванията на националната стратегия за управление на радиоактивните отпадъци, поне 50 тона тежко радиоактивни метали трябва да се изнасят всяка година от площадката на работещата ни ядрена централа. Всеки министър го изпълняваше, откакто е дошла г-жа Петкова, това не се изпълнява. Парите за тези извозвания са изчезнали, те покриват други дупки. Отпадъците се струпват на други площадки в "Козлодуй" и постепенно се превръща в едно ядрено бунище, което започва да носи определени рискове за националната сигурност".

"През тези пет години министър Петкова трябваше да изпрати минимум 250 тона тежки радиоактивни отпадъци в Русия за преработка. Изпратени са само 27,5 тона. Към края на тази година ще имаме натрупани 1000 тона тежки радиоактивни отпадъци. След време нашите деца и внуци ще трябва да платят за тяхното преработване 1,5-2 млрд. евро, а за да ги погребат някъде, още около 4 млрд. евро. Ето това нещо аз наричам една престъпна политика, за която нито министър-председателят ѝ търси сметка, нито прокуратурата, която е известена по въпроса. Така че, като казвам, че е неизбежна, не зная дали нашите управляващи си дават сметка за всички тези последици и рискове, които има", алармира проф. д-р Касчиев. 

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 4 потребители
 • Анонимен 22 Анонимен преди 6 месеца Профил на трол?
  Касчиев май е пропуснал само да ни информира за Чернобил... Ама ние не сме малки деца да ни плашат разни смешници като него...
 • Чичката с каскета 22.1 Чичката с каскета преди 6 месеца Профил на трол?
  Щом Путя дава рубли, от нищо не се плашим! Какво беше туй "Чернобил"?!
  : 1 !
 • Белене срещу тресящата се Вранча, която погреба толкова хора в Свищов? 21 Белене срещу тресящата се Вранча, която погреба толкова хора в Свищов? преди 6 месеца Профил на трол?
  Това е точно предателство. Русия иска от нас ние да финансираме опасен проект, който може да струва милиони човешки животи. Русия обаче финансира паравоенни на наша територия, както навремето го правеше и в Крим. Същевременно България членува в ЕС и НАТО, срещу които Русия агресивно работи. Ние идиоти ли сме?
 • Анонимен 20 Анонимен преди 6 месеца Профил на трол?
  Белене няма да стане, но там ще продължат да се изливат милиони към русия и комисионни за тукашните им ибрикчии
 • Анонимен 19 Анонимен преди 6 месеца Профил на трол?
  Президентът Радев смята, че България трябва да внася скъп руски газ, да продължи да строи опасната АЕЦ "Белене" и да продължи да плаща за поддръжка на руска военна техника. Явно за него страната ни не е част от НАТО, а търговските санкции срещу Русия нищо не значат. Това си е просто национално предателство. А нашето уж "европейско" правителство изобщо не възразява.
 • ИМПЕРИАЛИСТ 18 ИМПЕРИАЛИСТ преди 6 месеца Профил на трол?
  Още проф. Сачански, от Геофизичния институт на БАН, по „бай тошово време” спря безумието да се строи в сеизмична зона, льос и слаби земни пластове, атомна електроцентрала. Така, че всичко е политическо заблуждение на хората. Белене може да се сравни само с "досиетата". Използва се само с политическа цел, без да се вземат някакви практически действия, които са и невъзможни. Там в момента виж още ›› продължава да се пилеят пари за дейности въобще не сварзани с ядрената енергетика, само за да се отчита дейност и да се усвоят средствата. На кой му е нужно и какво значение за АЕЦ ще има държавното участие там? Или трабва да се строи на нова площадка, или трябва да се простим с мечтата за съвременна ядрена установка. Да не говорим, че при сегашната "консервация" на оборудването, голяма част от него няма да го вземат и за претопяване - от ръжда метал не става. По време на социализма, АЕЦ Белене беше със статут на „национален обект”. Това значеше тлъсти заплати, ордени, медали и т.н. При партийните ръководители имаше и повишение в партийната ерархия, скъпи командировки, помпозни доклади, телевизионни репортажи, кьор-софри, въобще яко пълнене на гушите. Въпреки всичко това, Политбюро на БКП спря този „национален обект”. Проф. Сачански -, беше най-големият спец по сеизмика в България. Вранчанското земетресение е повратно за българската сеизмология. След него се промени кардинално сеизмичното райониране на България. Създаде се нов, български правилник за строителство в земетръсни райони. Старият, беше буквално превод на съветския.
 • vdch 18.1 vdch преди 6 месеца Профил на трол?
  АЕЦ Белене е спрян през 1990 г. от Ал. Луканов след като изпрлати в Свищов милиционери-терористи от "Екогласност" да тероризират града и недопускайки учениците да влизат в училищата, създадоха впечатление, че "целият град" се е вдигнал на бунт. В youtube има филм за това първо голямо престъпление срещу българската икономика.
  : 1 !
 • ппрофесор ли си - доктор ли си - касчиев ли си 17 ппрофесор ли си - доктор ли си - касчиев ли си преди 6 месеца Профил на трол?
  А как досега Касчиев,шибаняко мръсен,целата енергетика лежи на руски атомен гръб от Козлодуй......Предполагам имаш логично обяснение що АЕЦА е на ПАЗАРА >>>>Яко вони на говедо от тебе....
 • Анонимен 17.1 Анонимен преди 6 месеца Профил на трол?
  Не че ми е през.........Президента какво говори, аммма ти ли бе Касчиев - боклук мръсен, я кажи защо продавате тока от АЕЦ Козлодуй почти на безценица на външния пазар, и вкарвате на 100 процента по скъп за потребителя Български? Защо бе лайнар долен - мри бе м.............. долна?
  : 11 !
 • Анонимен 16 Анонимен преди 6 месеца Профил на трол?
  русофилостичните руссопии много кахърни за дажбите си, ще секнат рубличките
 • Я виж ти дежурните в актуално русофобни тролове вече и от АЕЦ разбират 16.1 Я виж ти дежурните в актуално русофобни тролове вече и от АЕЦ разбират преди 6 месеца Профил на трол?
  Шалом Барбара! Още от обед ли се дрогираш бе нежен другарю Гендар Сороски??! Кой те бръсне вече тебе за слива ?
  : 7 !
 • Анонимен 16.2 Анонимен преди 6 месеца Профил на трол?
  16.1, и путювите олигарси с тоя поздрав се поздравяват и си празнуват рождените в Израел. Те в рубли или шекели ти плащат, руссупийо?
  : 4 !
 • Анонимен 15 Анонимен преди 6 месеца Профил на трол?
  Dobre kazano ot tozi ekspert injener, no shtom edin president nqma pravo da kazva kakvo togava za kakvo imame prsident za dekoraciq?? Takiva eksperti kato tozi gospodin nqma prava da kazva kakvo misli i reshava edin president, naroda slusha i gleda presidenta, a ne edin marioneten injener koito plue po nai vishiq organ vav vlasta, takiva injeneri dokaraha darjavata do upadak..
 • Анонимен 15.1 Анонимен преди 6 месеца Профил на трол?
  Тоя мангал Касчиев е толкова противен че ти казва без да говори - ела ми разцепи муцуната противна с коляно
  : 10 !
 • Най-обичам когато: 14 Най-обичам когато: преди 6 месеца Профил на трол?
  Много обичам когато чувам мучене от Кравеферма! :) Това значи, че доят Кравите или вече са издоени и доволни! Мърльо! Какъв експерт си ти бе "професоре"!? Сигурно и ти нещастнико ползваш тока от руската Козлодуй и руски газ! Абе защо не си ползвате тока само от американските централки и да си докарвате евтин гЪз от Кравефермата?
 • Да допуснем, че мангото Касчиев е прав, НО.. 13 Да допуснем, че мангото Касчиев е прав, НО.. преди 6 месеца Профил на трол?
  ... но защо не ни кажат колко пъти по-скъп трябва да е токът за да се покрият борчовете на НЕК, държавната ТЕЦ Марица Изток2, разходите за преференциални цени за произведената зелена енергия, знайните и незнайни кражби и батаци в енергийния сектор и да се извади Българския Енергиен Холдинг от състоянието, в което е изпаднал, а то е неплатежоспособност след сравнително кратко време??
Нагоре