Проф. Георги Касчиев: АЕЦ "Белене" носи риск от тежка ядрена авария

12570
Проф. Георги Касчиев: АЕЦ "Белене" носи риск от тежка ядрена авария
Снимка: Министерство на енергетиката

"Не му е работа на президента какво трябва да се построи и кой трябва да го построи. Според мен той иска да даде знак, че не забравил кой го е предложил за президент. Такива знаци се дават точно преди посещение, всеки разбира какво означава този знак". Това каза в интервю за bTV проф. д-р Георги Касчиев, специалист по ядрени реактори и енергиен експерт в коментар за изказването на президента Румен Радев относно АЕЦ "Белене" и по-конкретно, че осъществяването ѝ е неизбежно.

"Неизбежна е само смъртта и в щатите срещата с данъчните. Дали е неизбежен проектът или не, това е глупава теза - няма неизбежен проект, ако бъде осъществен, има неизбежни последици - повечето негативни, някои могат да бъдат катастрофални", каза още експертът.

Преживяла Чернобил: Адът започна след 6 месеца

Украинката Янина Скарлет била само на 3 години, когато се е случила катастрофата в Чернобил. Родният ѝ град е на малко по-малко от 300 ...

По думите му "първата неизбежна последица ще бъде тази, че с осъществяването на проекта за АЕЦ "Белене" ще се увеличи цената на тока двойно, от което "не зная кой ще бъде щастлив", но това си има ясно обяснение. Цената от нови атомни централи е от порядъка на 9-10% на киловат час. Това са всички прогнози по договори, сключени с нови централи в Европа. Представете си един инвеститор, който е вложил 21 млрд. лв. иска да ги изплати за 15 години, за да ги изплати за 15 години, трябва да плаща поне 1,5 млрд. лв. И понеже тази централа ще осигурява почти половината от потреблението в България очевидно е, че токът ще поскъпне два пъти".

"Втората негативна последица ще бъде тази, че ще бъдем принудени да живеем, ние и нашите деца в продължение на десетилетия, в риск от тежка авария, тъй като "Белене" е разположена в район със сравнително висок сеизмичен риск, а антисеизмичните инженерни конструкции, които на времето са построени, за да смекчат този риск, са безвъзвратно увредени след като бяха наводнени през 2009-2010 година. Всеки гледа филма за "Чернобил", всеки може да си представи какво означава това, а аз ще си позволя да цитирам нашия премиер, който през 2012 година каза: "Просто България няма да я има на картата", допълни още проф. Касчиев.

В отговор на въпрос дали по документация тази площадка е безопасна, проф. Касчиев отовори: "Няма такава документация. Никой не се е постарал да изследва доколко антисеизмичната възглавница под 1-ви и 2-ри блок е повредена от наводнението. Този въпрос се премълчава, защото хората не ги интересува. Какво я интересува г-жа Теменужка Петкова (бел. ред. - енергийният министър), която няма никаква образователна основа, никаква квалификация?"

"С построяването на тази АЕЦ ще продължи престъпната политика, която води до отлагането на огромни задължения, които ще паднат на следващите поколения", категоричен бе експертът.

Защо в България се мълчеше за Чернобил?

Аварията в съветската Чернобилска атомна електроцентрала в Украйна се приема за най-тежката в историята на ядрената енергетика. Тя став...

По думите му според "изискванията на националната стратегия за управление на радиоактивните отпадъци, поне 50 тона тежко радиоактивни метали трябва да се изнасят всяка година от площадката на работещата ни ядрена централа. Всеки министър го изпълняваше, откакто е дошла г-жа Петкова, това не се изпълнява. Парите за тези извозвания са изчезнали, те покриват други дупки. Отпадъците се струпват на други площадки в "Козлодуй" и постепенно се превръща в едно ядрено бунище, което започва да носи определени рискове за националната сигурност".

"През тези пет години министър Петкова трябваше да изпрати минимум 250 тона тежки радиоактивни отпадъци в Русия за преработка. Изпратени са само 27,5 тона. Към края на тази година ще имаме натрупани 1000 тона тежки радиоактивни отпадъци. След време нашите деца и внуци ще трябва да платят за тяхното преработване 1,5-2 млрд. евро, а за да ги погребат някъде, още около 4 млрд. евро. Ето това нещо аз наричам една престъпна политика, за която нито министър-председателят ѝ търси сметка, нито прокуратурата, която е известена по въпроса. Така че, като казвам, че е неизбежна, не зная дали нашите управляващи си дават сметка за всички тези последици и рискове, които има", алармира проф. д-р Касчиев. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

"Единственият път за вход на руски газ ще е през България": Илиян Василев за "Турски поток"

Росен Карадимов: Министерството на иновациите и растежа внася стратегията за развитие на ББР

България увеличава вноса на евтини млечни суровини от Украйна

Турският финансов министър: От юни се задава бърз спад на инфлацията

Три компании ще инвестират общо над 100 млн. лв. в Бургас

Борисов забранява руския газ: Експерти говорят в парламента (ВИДЕО)

"Главболгарстрой" ще строи паркинг с 1000 места на Летище София

Високите световни цени на храните най-сетне може да се понижат през 2024 година

Любослав Костов: Хората в риск от бедност и социално изключване са над 30%

Може ли Индия да стане икономическа суперсила?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика