Проф. Валери Димитров: За КТБ няма място в банковата общност

22593
Проф. Валери Димитров: За КТБ няма място в банковата общност
Снимка: БГНЕС

Най-добрият изход за казуса КТБ е фалитът. Това заяви бившият председател на Сметната палата проф. Валери Димитров в интервю за предаването “Конструкция” по "Хоризонт". Според него при това състояние на банката друг изход очевидно не се очертава.

"Не смятам, че тези апокалиптични прогнози, които се чертая, че ако не се оздрави банката ще се случи нещо много страшно – нищо страшно няма да се случи", коментира още проф. Димитров. Според него "тази банка,  която се очерта като една политически и надзорно протежирана пирамида", няма място в българската банкова общност.

От КТБ не са откраднати 4,22 млрд. лв., твърди експерт

От "Корпоративна търговска банка" (КТБ) не са откраднати 4,22 млрд. лв. Това обясни проф. Христина Вучева в ефира на БНТ. Разликата меж...

Като причина за това бяха посочени акционерите, както и основният акционер (Цветан Василев - бел.ред.), който носи основна отговорност за лошото управление. Той от своя страна създава убеждението в хората, че граничи с откровеното мошеничество и с натрупаните загуби и то за сметка на вложители на банката.

Като най-добра опция пред КТБ беше посочена продажбата. По този въпрос бившият шеф на Сметната палата коментира:  "Тази опция предвижда фалиралата банка да бъде продадена като предприятие, като баланс на активи и пасиви, на друга банка. Най-добре е това да стане на търгов принцип. По този начин производството може да приключи бързо и има надежда при това производство конкуренцията при банки- купувачи да доведе до по-добро удовлетворяване на вложителите".

Проф. Димитров смята, че сегашните акционери трудно биха осъдили България, тъй като носят отговорност за фалита на банката.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com