"Произведено в България" иска мерки заради руското ембарго

28561
"Произведено в България" иска мерки заради руското ембарго
Снимка: Getty Images / Guliver

Правителството да не мълчи, а да предприеме мерки на национално и на съюзно ниво за защита и компенсации на българските производители заради ембаргото за внос на храни от ЕС в Русия, настояват от Сдружение "Произведено в България – съюз на малкия и среден бизнес".

На пръв поглед българският износ за Русия на такива стоки е малък. Той обаче помага за оцеляването на много малки и средни фирми от хранителния бранш. С тях са свързани и фермери. Отново ще пострадат "малките", опасяват се производителите. И предлагат излагат в четири точки виждането си за ембаргото.

Украинското правителство е одобрило пакет от 26 вида санкции против Русия

Украинското правителство е одобрило въвеждането на пакет от 26 вида санкции по отношение на Русия, обяви украинският премиер Арсений Яц...

1. Няколко десетки малки и средни предприятия в България положиха значителни усилия, отделиха време и средства, за да стъпят на руския пазар, който се очертаваше като много перспективен. Въвеждането на санкциите води до огромни, за размера на тези компании, загуби, по-малко работни места и може би дори и до фалити;

2. Колкото и малък да е българският износ от тези групи стоки излизането от руския пазар означава, че това е за дълго, ако не и завинаги. Тези български производители следва да пренасочат износа си за други пазари.

3. Руските санкции засягат продукция в страните от ЕС, оценявана в рамките между 12-14млрд. евро. Очевидно е, че ще се формират свръх запаси и свръхпроизводство на един общ пазар, част от който е и България. Свръх предлагането без съмнение ще изостри конкуренцията. Ще се създадат условия за прилагане на нелоялни търговски практики. Като знаем, каква е ситуацията на българския пазар и практиката на мултинационалните вериги опериращи на него, опасенията ни са, че България ще бъда „залята” от стоки на дъмпингови цени. Силно субсидираното и подпомагано от правителствата на съответните държави производство може да си позволи това. Могат ли обаче българските производители да издържат на подобен натиск? Знаейки, че те и сега работят на ръба на оцеляването отговорът е категорично НЕ.

4. Геополитическото противопоставяне навлиза в по-остра фаза. България трябва да има визия и план, какво да прави ако противоречията между Русия – ЕС се задълбочат. Ако утре нови руски санкции засегнат вече основни позиции в нашия износ или засегнат вносът на енергоресурси? Какво правим?

Русия ще внася храни от Латинска Америка

Руското правителство е разговаряло с представители на посолства на държави от Латинска Америка за възможността за допълнителни доставки...

Правителството не може да бъде само наблюдател на този процес и да чака, какво ще реши Брюксел. Редица страни от ЕС вече остро поставиха въпрос за компенсации на техните производители или за съдействие от страна на Брюксел за търсене на алтернативни пазари. Правителството следва да предприеме решителни мерки, на национално и на съюзно ниво, за компенсиране на загубите на българските производители и да им помогне с търсенето на нови пазари. С много по-голяма острота се поставя и въпроса за дейността на мултинационалните търговски вериги в нашата страна. Въпреки четиригодишният труд на нашия Съюз, ние все още нямаме законодателство, което да създава условия за равнопоставеност на българските производители, да съдейства за създаването на нормална конкурентна среда на българския пазар. Нелоялните търговски практики у нас често са правило, което някои високопоставени политици попречиха да бъде променено, казват от "Произведено в България – съюз на малкия и среден бизнес". Съюзът визира неприетия в крайна сметка нов Закон за конкуренцията, срещу който се противопоставиха търговските вериги у нас и върху който беше наложено вето от президента. Така времето на 42-рото Народно събрание да преодолее ветото не стигна.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика