Прокуратурата не пожела да смята колко време ще се чете обвинителния акт за КТБ

5266
Прокуратурата не пожела да смята колко време ще се чете обвинителния акт за КТБ
Снимка: БГНЕС

Не съм специалист, за да правя такива изчисления. Мисля, че ще приключи много по-бързо. Това коментира ръководителят на Специализираната прокуратура Иван Гешев, след като му беше посочено, че предвид вчерашното заседание четенето на резюмето на обвинителния акт ще отнеме 500 часа! Това развитие беше предвидено от икономиста Георги Готев още преди около година.

По думите на Гешев практиката била да се чете целият обвинителен акт, а след промяна в закона се четяло само заключението. Това сега (бел. ред. – да се чете резюме от 5000 страници) е желание на адвокатите на защитата – за да забравят свидетелите, имат интерес от това нещо, имат право, защото законът им го позволява, каза прокурорът и веднага добави, че такова нещо нямало да се случи никога в друга държава в ЕС и ако на някой "колега-прокурор" му се каже, той нямало да разбере. Можеше сега да разпитваме свидетели, заяви Гешев пред Нова телевизия.

Делото "КТБ": 5000 страници от обвинението ще трябва да бъдат изчетени на глас

Делото за фалита на Корпоративна търговска банка (КТБ) започна по същество. В началото Специализираният наказателен съд уважи искането ...

Относно тезата на защитата по делото, че прокуратурата ще направи свидетелите по процеса "защитени" и така ще се избегне разпит в съдебна зала, Гешев отвърна, че това е „адвокатска пропаганда”. Защитен свидетел може да се яви в съдебна зала и да бъде разпитан. Анонимен свидетел – тук не са анонимни, се разпитва по друга процедура. Ако бяхме искали, щяхме да направим свидетелите анонимни, три години имахме, заяви ръководителят на Специализираната прокуратура.

Чрез закона на САЩ "Магнитски" се иска да бъде защитен Цветан Василев и да не бъде екстрадиран от Сърбия, защото е "политически преследван", смята Гешев, визирайки изказване на адвоката на Василев Константин Симеонов.

Цветан Василев разполага "с имуществото и парите" от КТБ – 4,9 млрд. лева, но през фирми, които се контролират формално от други хора, а Василев контролира тези хора. Прокуратурата е проследила всичко и това можем да го докажем пред съда – това е притеснението на защитата, убеден е Гешев. Говорим за десетки лица, за които се твърди, че са получавали безотчетно пари от Василев през КТБ – ние имаме 20 случая, добави прокурорът.

Пореден подкуп

Официално: Инвестбанк купува ТБ "Виктория"

"Инвестбанк" е избрана за купувач на търговска банка "Виктория". Това става ясно от съобщение на интернет страницата на собственик...

Така е регламентирана ситуацията законово и така трябва да се прави. До момента няма два такива случая – с толкова пари и в кола, коментира Гешев случая с петима арестувани служители на НЗОК в Пловдив, който прилича много на случая с кметицата на район "Младост".

На въпрос защо Пловдивската окръжна прокуратура се занимава сега, а не Специализираната, Гешев отвърна, че в случая с Иванчева ставало въпрос за лице от високите етажи на властта и специално е разписано в закона.

Относно Иванчева, Гешев коментира "какво общо има това", че един от съдиите, постановили "задържане под стража", му е близък приятел. Дори да е така, това е първа инстанция, а на втора, добави той. И уточни, че Иванчева е обвинена за това, че е поискала подкуп, не че е получила.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

СЗБ: Българските институции най-сетне поставиха туризма като приоритет

Кабинетът набързо осигури 250 млн. лева за комплекса "Мини Марица-изток"

Сделките с недвижими имоти в Европа удариха 13-годишно дъно

Окончателно: Либерализацията на пазара на тока се отлага

Българският транспортен сектор изисква незабавни действия от Брюксел в отговор на загуби от над милиард лева без сухопътен Шенген

Предизборна идея на ГЕРБ мина през парламента - държавата дава 1 млрд. лв. за държавните мини

Войната в Украйна пълни джобовете на оръжейната ни промишленост: ВМЗ - Сопот с рекордни приходи

По-евтин Великден прогнозират от BILLA България

България единствена в ЕС не е въвела всички облекчения от глобалния корпоративен данък

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика