Първа инвестиционна банка е поискала да върне заема от държавата по-бързо

50706
Първа инвестиционна банка е поискала да върне заема от държавата по-бързо
Снимка: БГНЕС

Първа инвестиционна банка (ПИБ) сама е пожелала да върне в по-кратък срок получената от държавата кредитна линия за 1,2 млрд. лева на 30 юни тази година. Това твърди в свой пост във Facebook икономистът Владимир Каролев.

Според Каролев още през настоящия месец (ноември) ПИБ ще върне 300 млн. лева. Целият заем ще бъде погасен за 18 месеца, твърди икономистът. Стандартният срок, възприет в ЕС в случаи на капиталова подкрепа за застрашена банка, е от три до пет години.

ЕК предложи конкретно как акционерите и банките да поемат удара от банкови кризи

Най-големите европейски банки е трябва да платят почти цялата сметка по създаването и поддръжката на Европейския банков фонд. Този фонд...

По думите на Владимир Каролев планът за погасяване на заема е предаден на Европейската комисия, която преди това е участвала в съгласуването му заедно с БНБ и Министерството на финансите. Планът се разглежда от Маргрете Фестагер, новият комисар по въпросите на конкуренцията.

През тези 18 месеца, в ПИБ ще работи европейски надзорник, който ще следи почти всички дейности на банката, разкрива още подробности Каролев. Практически, ПИБ влиза в Европейския банков надзор много преди България и ще бъде най-строго контролираната и надзиравана банка в България, посочва икономистът.

Припомняме, че само преди два дни стана ясно, че България още не е поискала официално да стане част от Европейския банков надзор. Имало е единствено неформални разговори без никакви ангажименти, казва председателят на Надзорния съвет на единния надзорен механизъм Даниел Нуи.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com