Първата стъпка за сваляне на банкова тайна в България е направена

7661
Първата стъпка за сваляне на банкова тайна в България е направена
Снимка: БГНЕС

Вече е факт - Временната парламентарна комисия по казуса "КТБ" внесе текстове за промяна на Закона за кредитните институции, след като проучи фактите и обстоятелствата около фалита на четвъртата най-голяма банка в България.

Най-важната промяна според предложението е отпадането на банковата тайна, която е "в производство по несъстоятелност". Тайната обаче не пада автоматично - изрично е предвидено кои органи могат да поискат премахването ѝ. Предвидени са и по-големи права за синдиците - те ще могат да гледат данните в реално време от платежната система за брутен сетълмент.

Атанасова: Банковата тайна за КТБ пада

Пада банковата тайна за КТБ. Това обяви председателят на специално създадената комисия към Народното събрание, която да разследва дейно...

Като мотив за искане на сваляне на банкова тайна се сочат влогове и сметки с преференциални условия, различни от обявените публично от банката принципни условия. Освен това се засягат и договорите без обезпечения, както и кредити към юридически лица, които с взетия заем кредитират друго лице или лица - отново юридически.

Основен мотив за внасянето на законопроекта е "интересът на обществеността към лицата, свързаните с тях дружества и политически партии, замесени в аферата КТБ, създава основание за разкриване на банковата тайна за банка в несъстоятелност".

Научете в Expert.bg кой точно ще може да иска сваляне на банковата тайна.

 

Едвин Сугарев: Случиха ми се странни неща, откакто написах книга за КТБ

Случиха се няколко странни неща, след като представих книгата си „Аферата КТБ”. Това заяви писателят Едвин Сугарев пред Нов...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com