X
 
 

Работодателите у нас масово наемат чужди работници до 90 дни

1808 1
photo of Работодателите у нас масово наемат чужди работници до 90 дни
Снимка: Getty Images/Guliver
Според данните на Агенцията по заетостта към 31 май, 2017 година, безработните в България са 233 829 лица, което прави 7.1% безработица. Правят впечатления продължително безработните и лицата, които са без квалификация - общо 129 948 души. Това заяви Атанаска Тодорова, експерт по сътрудничеството в системата на заетостта към Конфедерацията на независимите синдикати (КНСБ) по време на семинар с журналисти по темата с вноса на работници от трети страни, предаде репортер на Actualno.com.

Има наличие на свободен човешки ресурс, капитал, който работодателите в нашата държава не могат да впрегнат в дейност. В същото време виждаме едно непрестанно желание за увеличаване на работници от трети държави, в това число нискоквалифицирани работници, коментира Тодорова.

КНСБ ще настоява пред Борисов България да стане част от Европейския социален стълб

Европейският социален стълб обхваща 20 области, които покриват всички сфери на съзнателния човешки живот: от образование през влизането...

Българските работодатели най-много се интересуват от внасяне на сезонни работници до 90 дни. За сезонна заетост до 90 дни имаме регистрирани около 2800 лица, като 2/3 са от Украйна, следва Молдова, Македония, Албания и други. Тези лица са назначени на много ниски позиции, уточни Тодорова.

По отношение на разрешителния режим от началото на годината са регистрирани едва 285 разрешения от граждани на 36 държави, отбеляза още Атанаска Тодорова.

Actualno.com припомня, че в края на юни правителството одобри проекти на двустранни спогодби с Армения, Молдова и Украйна в областта на трудовата миграция. Документите ще послужат като основа за водене на преговори за регулирането на заетостта на гражданите на трите държави в България.

Предвижда се при наемането на граждани на една от държавите на територията на другата да се изисква валидно разрешение за работа. С проектите на спогодбите се предлага гражданите, които бъдат наети на територията на другата страна, да се ползват със същите права и задължения, които са в сила за местните работници, писа Expert.bg.

КНСБ: Преките чуждестранни инвестиции у нас непрекъснато се топят

Непрекъснато се топи размерът на преките чуждестранни инвестиции у нас и това е резултат от данъчния модел на страната. Това заяви Мар...

Подписването на спогодби с Армения, Молдова и Украйна ще даде възможност за осигуряване на кадри за икономическите сектори, в които има недостиг на работна сила. Един от тях е туризмът.

От страна на България спогодбите ще се изпълняват от Агенцията по заетостта.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
  • Анонимен 1 Анонимен преди 2 години Профил на трол?
    Нашите цигане берат пфодукцията на испания,англия,франция,италия,а руските цигане постилат чаршафи по хотелите ни...дееба и тъпотия бизнесменска сме.