Разделянето на ДКЕВР мина на първо четене в комисия

22326
Разделянето на ДКЕВР мина на първо четене в комисия
Снимка: БГНЕС

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) ще бъде разделена на две - енергийна и водна. Съставът й ще се избира от Народното събрание. Такива промени в Закона за енергетиката бяха приети на първо четене от парламентарната комисия за наблюдение на дейността на ДКЕВР.

С гласовете на управляващото мнозинство бяха приети поправките, които са внесени още от служебното правителство на Георги Близнашки. Те се отнасят основно за три неща - изборът на членове на ДКЕВР от Народното събрание, а не от Министерския съвет; заседанията на комисията да са изцяло открити; тя да бъде разделена на две - по въпросите на енергетиката и по въпросите на водоснабдяването и канализацията, като председателят остане един и същ, обяснява БГНЕС.

Въпреки множеството критики от страна както на депутатите от различни парламентарни групи, така и от председателя на комисията Светла Тодорова, промените бяха приети с 9 гласа "за", 0 "против" и 4 "въздържал се".

Консенсус между депутатите и членовете на ДКЕВР имаше единствено по отношение на заложената поправка, която предвижда изборът на състав на комисията да става от Народното събрание, а не от Министерския съвет. Срещу откриването на всички заседания се обяви председателят на комисията Светла Тодорова, която бе категорична, че това ще затрудни изключително оперативната работа на ДКЕВР. Тя не подкрепи и разделянето на комисията в предложения от вносителите вид, тъй като председателят остава един и същ, тъй като това по никакъв начин няма да повиши ефективността.

От енергийния регулатор поискаха и да бъде разгледан въпросът с финансирането на комисията, тъй като в момента има приходи от около 10-12 млн. лева годишно, но те отиват в държавния бюджет, а Министерството на финансите отпуска около 4 млн. лева бюджет, които не стигат за нормалното функциониране на комисията.

Тази тема бе подкрепена от народния представител от БСП Таско Ерменков, който попита каква заплата взимат старшите експерти към комисията и как се очаква те да пишат актове за милиони със заплата от 500 лева. Заплатата на старши експерт е около 650 лева, поясни Светла Тодорова, като подчерта, че в момента има множество незаети бройки, защото за работа кандидатстват не специалисти в сектора, а просто хора, търсещи работа.

Съпредседателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов обяви, че е за създаването на изцяло две различни комисии, които да не бъдат с един и същ председател. Той подкрепи и тезата, че няма да бъде много добре от оперативна гледна точка всички заседания да бъдат открити. "За" по-голяма финансова независимост се обяви и депутатът от ГЕРБ Валентин Николов, който призова този въпрос да се реши между първо и второ четене на законопроекта.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика