С нов закон БНБ ще отговаря за преструктуриране на банки

36375
С нов закон БНБ ще отговаря за преструктуриране на банки
Снимка: БГНЕС

Министерският съвет (МС) одобри проект на Закон за възстановяване и преструктуриране на кредитни институции и инвестиционни посредници. Одобреният законопроект въвежда правилата и процедурите, свързани с възстановяването и преструктурирането на банки и инвестиционни посредници. Проектозаконът определя Българската народна банка (БНБ) като орган за преструктуриране на банки, а Комисията за финансов надзор (КФН) като орган за преструктуриране на инвестиционни посредници.

Законопроектът има за цел да въведе в българското законодателство изискванията на Директива 2014/59/ЕС на Европейския парламент и на Съвета на ЕС от 15 май 2014 година за създаване на рамка за възстановяване и преструктуриране на кредитни институции и инвестиционни посредници, и с която се изменят няколко други директиви. Expert.bg припомня, че в края на миналия месец Европейската комисия (ЕК) поиска от България да приложи директивата, като предупреди, че ако София не го направи Комисията може да реши да предяви иск срещу държавата пред Съда на ЕС.

Реформаторите издигат свой кандидат за управител на БНБ

Движение „България на гражданите" обмисля да предложим своя кандидатура за управител на БНБ, която първо ще представим на своите ...

Директива 2014/59/ЕС има за цел да установи ефективна рамка на европейско ниво за справяне с банкови кризи на достатъчно ранен етап, така че да се предотврати пренасянето на финансовите проблеми на отделни кредитни институции върху цялата банкова система.

Решенията на БНБ, като орган за преструктуриране, се вземат от Управителния й съвет, а решенията на КФН във връзка с преструктурирането – по предложение на члена на Комисията, подпомагащ политиката й по анализ и оценка на рисковете на финансовите пазари.

БНБ ще информира министъра на финансите за решенията си. Решенията, които оказват негативно въздействие върху публичните финанси и могат да доведат до необходимост от използване на държавните инструменти за финансова подкрепа, или които се вземат в условия на системна финансова криза, подлежат на изпълнение след одобрението на министъра на финансите.

В двата органа за преструктуриране се създават самостоятелни структурни звена, които подпомагат УС на БНБ, съответно Комисията, при упражняване на функциите им по преструктуриране. Тези звена са отделни и независими от функциите, свързани с упражняване на надзор и от другите функции на БНБ и КФН, предвиждат промените.

Вл. Горанов: Димитър Радев е най-удачната кандидатура за управител на БНБ

Скоро Искров ще има възможност да покаже дали това, което е заявявал, е готов да реализира. Това коментира пред журналисти финансовият...

В законопроекта са определени правилата, процедурите и изискванията по отношение на планирането и подготовката на възстановяването и преструктурирането. С него се постига пълно съответствие на националното законодателство с Директива 2014/59/ЕС за създаване на рамка за възстановяване и преструктуриране на кредитни институции и инвестиционни посредници, обясняват от МС.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика