Симеонов обеща съдействие за искания за определена държавна помощ за тока

5867
Симеонов обеща съдействие за искания за определена държавна помощ за тока
Снимка: БГНЕС

Искам да изразя готовност от името на НФСБ, всички колеги, с които работим и на останалите народни представители, че ще получат пълно съдействие по отношение на евентуално отправено искане към МФ и към МС за държавна помощ при ценообразуването по отношение на ВЕИ-тата от една страна и по отношение на американските централи от друга. Това заяви лидерът на НФСБ Валери Симеонов и председател на Временната комисия в НС за оценка на състоянието на българската енергетика на общественото обсъждане в КЕВР за цената на тока от 1 юли, предаде БГНЕС.

"До 1 юли КЕВР трябва да се опита да реализира контрол и проверки, защото това може да донесе пари. Трябва да отчетем, че за първи път от началото на годината има реална печалба в НЕК, нещо, което досега не е било", заяви той.

Симеонов все пак изрази известно несъгласие с макар и минимално увеличение на цената на електроенергията, според него, основно за битовите потребители. Той смята, че основните направления, в които КЕВР трябва да работи до 1 юли, за да не се стига до повишаването, са държавна помощ за ВЕИ-тата, сезирането на прокуратурата за несъответствие при засечени електромери и фактурирани количества електроенергия на отделни ВЕИ-та. Освен това, Симеонов смята, че трябва да се прекрати изкупуване на електроенергия от такива производители, да се иска обявяването на ценообразуването по отношение на американските централи като безспорна държавна помощ, преглед за предварителните инвестиции на централите, за които има информация, че са изкуствено завишени, контрол при разходите на дружествата.

"Ако таксата за задължение към обществото не се повиши за бизнеса, се отваря дефицит от 285 млн. лева, което означава увеличение на тока със 17% за бита. В момента тече одит на ВЕИ централите от Агенцията за държавна финансова инспекция", увери председателят на КЕВР Иван Иванов.

Същевременно Теодор Дечев от Асоциация на индустриалния капитал (АИКБ), посочи, че е редно да спре да се лъже и да се знае, че битовият потребител плаща безумната цена на електроенергията за индустрията. "Както и да го въртим и сучем, без да отричаме зелената енергия, просто да се ускори одитът, който да каже кои са тези ВЕИ-та, които са субсидирани по старите правила. Искаме те да си вървят на свободния пазар, където им е мястото", добави Дечев.

На МС: Петкова си призна, че се готви по-евтин ток за "крупната индустрия"

Още през следващата седмица ще е готова наредба, която да изключи "предприятията от крупната, от голямата индустрия" от увеличението на...

Работодателите, синдикатите и граждански организации предупредиха, че при увеличение на тока ще има протест.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика