След 6-и май започваме да работим за себе си

947
След 6-и май започваме да работим за себе си
Снимка: Thinkstock

През 2016 г. ще работим до 6-и май, за да платим данъците си към държавата. Това съобщават от Института за пазарна икономика на сайта си.

"Датата е символична, като показва кога държавната хазна ще се попълни, ако всичко изработено бъде незабавно изземвано – ние я наричаме ден на свобода от правителството, а по-света е известна като Tax Freedom Day", уточняват от ИПИ.

500 000 декларации са подадени в НАП в рамките на данъчната кампания

Кампанията за деклариране на доходите на физическите лица приключи в офисите на НАП. Подадени са около 500 000 декларации, от тях бли...

Според данните на института през последните години се наблюдава устойчива тенденция датата да идва все по-късно, което означава, че реално изземваното от данъкоплатците нараства.

Този процес е свързан и с увеличаването на бюджетния дефицит след 2013 г., който предполага и т. нар. дни за отработване - това са дните, които в бъдеще ще трябва да изработим, за да попълним текущата дупка в бюджета.

"През 2016 г. ще останат близо 8 дни за отработване, а само за последните три години (2014-2016) натрупаният бюджетен дефицит (над 7 млрд. лв.) се равнява на пълен месец, в които данъкоплатците трябва да работят само за държавата", обясняват икономистите от института.

Определянето на деня на свободата от правителството се прави чрез съпоставка между приходите в консолидирания бюджет на държавата (без помощите) спрямо БВП на страната.

Мъж от Кърджали плати над 78 000 лв. данък

4938 декларации за доходите на физическите лица са приети до този момент в офиса на НАП-Кърджали, 1210 от тях са подадени по електронен...

Изчисленията на ИПИ показват, че през 2016 г. българите ще изработят средно по 241 млн. лв. за един календарен ден, измерено чрез очаквания БВП (заложен в Бюджет 2016). Следователно през текущата година са необходими малко над 126 дни, за да се изработят предвидените над 30 млрд. лв. национални приходи в бюджета.

По колко дни се налага да работим, за да попълним приходите от различните видове налози, прочетете в Expert.bg.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com