Спряха процедурата за модернизация на фирмите с европари

26249
Спряха процедурата за модернизация на фирмите с европари
Снимка: Thinkstock/ Guliver

97 млн. лв., предназначени за модернизация на малки и средни предприятия, по ОП "Конкурентоспособност" са под въпрос. Това стана ясно днес по време на извънредна пресконференция на управляващия орган на програмата.

Главният шеф на дирекция дирекция „Европейски фондове за конкурентоспособност“ Ели Милушева обясни, че днес е подписано решение за отмяна на класирането по процедура „Технологична модернизация в малки и средни предприятия”. Така е предотвратен рискът от спиране на плащанията по програмата от страна на Европейската комисия и забавяне одобрението на новата оперативна програма за следващия програмен период - 2014-2020 г.

Затягат контрола върху обществените поръчки заради спрените европари по "Околна среда"

Обединяване на Управляващия орган и Междинното звено на ОП „Околна среда" в една главна дирекция, с цел елиминиране на дублиращи ...

До решението се е стигнало след получения рекорден брой жалби и сигнали – процес, който продължава и до днес. Сред установените нарушения са неравно третиране на кандидатите, т.е – добавяне на нови критерии, което е недопустимо, оценяващата комисия е взимала решения, без да се допита до директора на управляващия орган и др.

По време на пресконференцията шефът на управляващия орган коментира, че е имало и нарушение, което е откровено престъпления. Тя обясни, че става дума за нерегламентирано обаждане от страна на представители на оценителната комисия на фирми-участници в процедурата. На въпрос защо са звъняли, отговорът на Милушева гласеше: „Обикновено защо... За да се разбират нещо... И аз не знам. Аз знам само, че са се обаждали хора от оценителната комисия. И това е потвърдено”.

Повече за проблема и как може да бъде разрешен той може да прочетете в Expert.bg.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика