Стойнев: При вето върху таксата за ВЕИ-тата трябва да има протест пред президентството

26028
Стойнев: При вето върху таксата за ВЕИ-тата трябва да има протест пред президентството
Снимка: БГНЕС

Вето на президента Росен Плевнелиев върху текстовете за новата такса от 20% върху приходите на ВЕИ сектора ще е удар срещу българския народ. Това заяви със солидна доза увереност икономическият и енергиен министър Драгомир Стойнев, предаде Агенция "Фокус".

„Разбирам, без да се бъркам в работата на президента Росен Плевнелиев, че той готви вето на Закона за държавния бюджет или смята да сезира Конституционния съд. Аз лично смятам, ако слуша моя съвет, да не сезира Конституционния съд”, посочи Стойнев.

Бюджет 2014 е илюзия, разпределя се само влияние, казва икономист

Илюзия - това представлява бюджетът, по който се работи в пленарна зала вече четвърти ден. Създава се илюзията, че се прави нещо, но вс...

„Не виждам нищо лошо в това както българският бизнес да има достъп до евтини енергийни ресурси, така и българските домакинства. Дебатът не трябва да бъде единствено върху тази такса. Дисбалансът е благодарение на предишното управление. Тук се надминаха всякакви граници – че таксата е нещо лошо и че заради тази мярка, трябва да има вето върху държавния бюджет. Този път българските граждани трябва да протестират не пред парламента, а пред президентството може би. Тази мярка я има в Европа, България не прави изключение, няма да доведе до фалит на инвеститори. Просто това, което ние изкупуваме и което е на гърба на българския народ, трябва да влезе в конкретна рамка”, коментира министърът.

„Тук става въпрос за работата на едно социално правителство, което иска най-накрая да има справедливост. Този негов ход ще бъде не атака срещу правителството, а атака срещу българските домакинства. И сегашната цена е прекалено висока, и хората едвам си плащат сметките. Само че, българската икономика тръгна, България вече е по пътя на икономическия растеж. Не случайно и данните, които показаха на годишна база увеличаване на промишленото производство, го доказват - 4.1%. Виждаме, че и прогнозите на Европейската комисия, на МВФ, на Световната банка се доближават до нашите прогнози за следващата година. Ние не можем да имаме конкурентоспособна икономика без конкурентоспособна енергетика”, заяви Стойнев.

Министърът обясни, че част от таксата за ВЕИ може да отиде за подпомагане на енергийно бедните домакинства. „Приходите от тази такса ще отиват в бюджета. България е държавата, според доклада на Световната банка, с най-голямо енергийно бедно население. Тези пари могат да отидат за подпомагане на тези домакинства. Едно вето на президента не е толкова удар върху правителството, а удар върху българският народ. Така че президентът да прецени дали да налага вето или да сезира КС”, каза министърът. Стойнев уточни, че ще се създадат проекти за подпомагане на енергийно бедните домакинства.

Какви са другите ползи от новата такса според Стойнев - научете в Expert.bg

ЕК одобри косвена помощ от 1 млрд. евро за енергетиката ни

Енерийните централи у нас ще ползват безплатно разрешителни за емитиране на въглероден диоксид в рамките на сума от 1 млрд. евро. Това ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика