X
 
 

Странен обрат в търга за 1 млрд. евро за "Турски поток"

11161
photo of Странен обрат в търга за 1 млрд. евро за "Турски поток"
Снимка: БГНЕС
Странен обрат се получи в поръчката на "Булгартрансгаз" ЕАД за т.нар. "Турски поток".

В началото месец април компанията съобщи, че е избрала арабско-италианския "Консорциум "Аркад", който да изгради над 474-километровото трасе до българо-сръбската граница. Офертата на консорциума при срок на изпълнение от 250 календарни дни е на стойност близо 1,3 млрд. евро без ДДС, а при срок от 615 дни цената е малко над 1,1 млрд. евро.  Началната точка на газопровода е в землището на с. Златина, община Провадия и стига до точката на пресичане на българо-сръбската граница, което разстояние е около 474,732 км.

Преди да подпише договор за над 1 млрд. евро, „Булгартрансгаз“ пусна още една поръчка за „Турски поток“

В началото този месец „Булгартрансгаз“ ЕАД съобщи, че е избрала арабско-италианския „Консорциум „Аркад“, ...

Със свое последващо решение обаче, от 28-ми май, за изпълнител е избран ДЗЗД Консорциум - Газово развитие и разширение в България ГРРБ. Участници в него са "Консорцио Варна 1 (учредено от Бонатти С.П.А и Макс Щрайхер С.П.А) и Комплишънс дивелъпмънт С.А.Р.Л- клон България.

Миналата седмица срещу него в Комисията за защита на конкуренцията е подадена жалба от Обединение Консорциум "Аркад" (с членове Аркад Ей Би Би С.п.А. – Италия, и Аркад Енджиниъринг енд Констракшънс Къмпъни – Саудитска Арабия).  Жалбата е срещу решението на "Булгартрансгаз", с което оповестява новоопределения изпълнител.

А причината да прибегнат до нов изпълнител накратко е "бездействието" на консорциум "Аркад", защото от там не подали изискващите се документи в пълен комплект за сключване на договор нито в законовия срок, нито в удължения по тяхна молба. Това, според възложителя, представлява отказ от сключване на договора за възлагане на обществената поръчка.

Договорът е трябвало да бъде сключен най-късно на 16-ти май. По молба на консорциума подписването на контракта е било отложено най-късно до 17 часа на 22-ри май. До крайния срок обаче в деловодството на компанията са постъпили само част от исканите документи.

"От страна на Обединение "Консорциум Аркад" не са спазени нито окончателният срок за предоставяне на изискуемите документи за сключване на договор, нито окончателната дата и час за подписване на договора", се сочи в решението. Там се допълва, че липсата на намерение от страна на Обединение "Консорциум Аркад" да сключи договор за изпълнението на поръчката се подкрепя и от конкретни действия на обединението, а именно - предложенията за промени в проекта на договор и искането на пояснения, които са в противоречие с проекта на договор и представляват съществени изменения по смисъла на ЗОП.  

Руска медия: "Газпром" избра руснаци да правят българската отсечка от "Турски поток"

Главен изпълнител за разширяването на българската газотранспортна система от Турция към Сърбия на стойност от 1,4 млрд. евро ще бъде Тр...

В сайта на "Булгартрансгаз" е публикуван текстът на цялото решение, представляващо 12 машинописни страници, в които подробно е описана комуникацията между страните при подготовката за подписване на договора за изпълнение. В него се пояснява, че на 17-ти май в дружеството е постъпило писмо от другия консорциум "Газово развитие и разширение в България" (ГРРБ), в което сочат, че за тях не е известна каквато и да е публично достъпна информация за сключване на договор с първия класиран участник, въпреки жалба срещу класирането няма, а вероятно 30-дневния законов срок за сключване на договор е изтекъл. В същото писмо те предлагат отстъпка от цената, която са оферирали по-рано в размер на 31,15%. Тоест, намаляват предложената в хода на процедурата цена от 1,6 млрд. евро на 1,1 млрд. евро без ДДС.

Освен това са уточнили, че предложената отстъпка в размер на 31,15% ще се прилага и върху предложените параметри за образуване на единични цени – средна часова ставка, допълнителни разходи върху труда, доставно-складови разходи и печалба, при максимално допустим срок на изпълнение 615 календарни дни.

От процентите на оскъпяване при разсрочено плащане за всеки 12-месечен период от 120-месечния период на изплащане, е предложена отстъпка в размер на 41.4% за първата и втората година, 48.7% за третата и четвъртата година и 54.4% за останалия период до десетата година включително.  

До днес КЗК все още не е образувала производство.

Припомняме, че с Решение на Министерския съвет (МС) от 10.05.2018 г. обектът "Разширение на газопреносната инфраструктура на "Булгартрансгаз" ЕАД паралелно на северния (магистрален) газопровод до българо-сръбската граница" е обявен за обект от национално значение. Той има стратегическо за сигурността на доставките на природен газ не само за България, а и за Европа и региона за по-дълъг период. Реализирането му цели да допринесе и за повишаване на надеждността на снабдяването с природен газ и развитието на конкурентен национален пазар за природен газ с възможност за задълбочаване интеграцията на газотранспортните системи и газови пазари на регионално ниво и в Общия енергиен пазар на Европейския съюз.

Ще плати ли българският данъкоплатец за "Турски поток"?

В продължаващото противоборство между Русия и Запада Русия има един силен коз - износът на природен газ. Независимо от напрегнатите отн...

"Булгартрангаз" ЕАД е сключил договори за резервиране на капацитет и според поетите ангажименти всеки ден забавяне на сключването на договора, който трябва да се подпише, води до негативни последици със загуби на значителни по размер финансови приходи.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители

3 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 1 Анонимен преди 5 дена Профил на трол?
  Ами това е. Действайте като при война, защото за САЩ, Плоша и Украна това си е война. Т.е. не се церемонете и лигавете. Ясно е, че ако могат, противниците на проекта ще Ви бавят поне до 2025 г. Така че, действайте смело и напред!
 • Газко 1.1 Газко преди 5 дена Профил на трол?
  Кучето е заровено в последното изречение. ББ има да връща на Вовата едни 800 млн евро и най-вероятно цялата врътка с този "паток" да е плащането на неустойки докато станат тези 800 млн евро. Реално погледнато ние от този поток нямаме никаква полза. Никой никъде не е посочил и един икономически параметър в полза на този градеж. Ползата ще е единствено за фирмата строител.
  : 12 !
 • Анонимен 1.2 Анонимен преди 5 дена Профил на трол?
  Точно така е, както казва 1.1 - за Русия ползата, че ще прекарва газ към Сърбия и ще печели. За строителя милиардите от стоежа. За България и българите - разорителни загуби на милиарди лева без възвръщаемост, опасно увеличаване зависимостта от Русия, срамно съучастие в изнудването на Украйна да намали транцзитните такси за преноса по Трансбалканския газопровод. И загуба на хиляди декари безценна б виж още ›› ългарска земя, като собствениците ще трябва да обезщетяваме пак ние.И ЗАЩО, ЗАЩО?!?? НАЛИ СИ ИМАМЕ НАШИЯ УЧАСТЪК ОТ ТРАНСБАЛКАНСКИЯ ГАЗОПРОВОД? По него получаваме всичкия ни нужен газ, по него транзитираме за Европа и получаваме макар и малки транзитни такси. Които сега ще ни бъдат отнети и предателите в Народното събрание вече гласуваха да не си искаме обезщетението от Русия заради това че ни отнемат тези транцитни такси. Така че и оттам губим още над един милиард. Вечен срам за депутатите-предатели!
  : 11 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.