TBI Bank с почти рекордна нетна печалба за 2020 г.

2623
TBI Bank с почти рекордна нетна печалба за 2020 г.
Снимка: TBI Bank

2020-а година показа ясно колко важно е всяка организация да може да се адаптира към предизвикателствата. През тази доста необичайна година TBI Bank постави на първо място безопасността на служителите и клиентите си, както и на тяхната финансова стабилност. Банката представи редица нови продукти и започна различни бизнес инициативи, за да реагира по най-добрия начин на постоянно променящата се ситуация. И тази стратегия даде резултати.

Консолидираният одитиран финансов отчет на TBI Bank (с включени всички дъщерни дружества) регистрира нетна печалба от 19.8 млн. евро през 2020 г., което е само с 3.1 млн. по-малко от рекордните резултати през 2019 г. Макар нетният приход от лихви да се покачва с 6% и в края на годината да достига 91 млн. евро, нетната печалба e засегната от допълнително начислените провизии за новите кредити през годината.

Въпреки кризата, TBI Bank е сред най-ефективните и печеливши банки

2020 г. е особена година – светът преживява трудни времена, а много хора и бизнеси попадат в капана на финансовата несигурност. ...

През 2020 г. всички бизнес линии на банката отчитат ръст, което води до близо 20-процентово покачване на нейните активи. В края на годината те са в размер на 556 млн. евро. Този ръст е постигнат основно чрез увеличение на портфейла от потребителските заеми и инвестиции в държавни и корпоративни облигации. Като един от лидерите в потребителското кредитиране в Югоизточна Европа, през 2020 г. TBI Bank е обслужила близо 1.2 милиона заявления в България и Румъния, което е със 7,5% повече в сравнение с 2019 г., и е отпуснала близо 500 000 кредита. Дигиталните заеми имат значителен принос за този ръст, удвоявайки стойността си през 2020 г. в сравнение с предишната година.

Румънските дружества на Банката устойчиво допринасят за повишаването на кредитното ѝ портфолио (12% общ ръст; 31% за Румъния), което в края на годината достига 409 млн. евро на всички пазари, където TBI оперира. В допълнение, в течение на годината 4000 нови партньора са се присъединили към иновативния "портал за търговски партньори". Той подпомага стоковото кредитиране за търговци в над 11 000 локации, като улеснява максимално крайните клиенти и спомага за удовлетворяване на техните променящи се нужди. Порталът показва огромен потенциал за растеж.

Също така, през 2020 г. Банката отчита много здравословен ръст на депозитите от домакинства, които се увеличават с 21%, много над средното за пазара. Депозитното портфолио достига З76 млн. евро към края на декември 2020 г.

Kъм същия момент TBI Bank има силни и подсигурени позиции спрямо капитала и ликвидността си – коефициентът на капиталова адекватност (CAR) е на ниво от 17%, а коефициентът на ликвидно покритие – 316%. Дейностите на банката са подкрепени от постоянно подобряваща се дисциплина на управление на разходите (52% административни разходи към приходи от лихви, такси и дивиденти). Те помагат на ключовите показатели за рентабилност да достигнат следните нива: възвръщаемостта на обслужваните кредити за 2020 г. е 28%, възвръщаемостта на активите е над 4%, а възвръщаемостта на капитала – 16%. Тези показатели поставят TBI Bank за пореден път сред най-печелившите банки в Югоизточна Европа.

Какво се променя в TBI Bank? Нищо, но и всичко!

TBI Bank, TBIPay, TBIMoney: все по-често клиентите на TBI в двата основни пазара на компанията – България и Румъния се срещат с т...

"В TBI посрещнахме 2020-а година като имахме зад себе си най-успешното представяне и започнахме годината със силен старт. Но през февруари трябваше да се прегрупираме и адаптираме бързо. Приложихме мерки за безопасност още преди правителствата да предприемат действия и започнахме да се подготвяме за бъдеще, което тогава изглеждаше напълно неясно.

Поставяйки в основния си фокус сигурността на нашите клиенти и колеги, докато паралелно с това ускорявахме дигиталните ни процеси, не беше лесно, но вярвам, че резултатите от миналата година са чудесно доказателство за това колко успешно преминахме през тази сложна ситуация. В допълнение, силното ни представяне през първото тримесечие на 2021 г. е още едно свидетелство, че постоянното ни инвестиране в нови технологии и в разширяване на дигиталните канали, запазвайки нашия отличителен phygital модел, са най-правилното решение.", споделя Питър Барон, CEO TBIF (TBI Bank).

TBI неслучайно е една от най-бързоразвиващите се и успешни банки в Югоизточна Европа. Гъвкавостта, разнообразните услуги и иновативни идеи дават своите положителни резултати. Когато дори в тежка и кризисна година постигаш високи резултати, значи си наистина добър в това, което правиш.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

“Булгартрансгаз” обмисля да инвестира в още един терминал за втечнен газ

Аварията в ПАВЕЦ "Чаира": Експертен анализ пред депутатите за причините

Румен Радев ще води българската делегация на Срещата на върха за климата

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените към 30.11.23

Данъчните законодателни мечти на Асен Василев отиват към крах

Вътев: Разработихме мярка за покриване на разходи на най-големите производители

Заради нарушения: Предлагат промени в ръководството на КЗП

Noble Graphics е най-ефективната агенция за 2023 г.

Близо 200 са кандидатите за търговски аташета в чужбина

Милиарди влизат във фонд "Сигурност на електроенергийната система“ през 2023 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд ЕООД

IBAN: BG53UBBS80021021528420

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика