Управляващата коалиция се разбра да преработи вдигането на акциза за електронните цигари

1976
Управляващата коалиция се разбра да преработи вдигането на акциза за електронните цигари
Снимка: Pixabay

Партиите от управляващото мнозинство постигнаха съгласие относно акциза за бездимните тютюневи продукти (IQOS, по технология на Philip Morris), а законопроектът няма да бъде оттеглен. Това стана ясно на брифинг в парламента, на който ГЕРБ и "Обединени патриоти“ съобщиха подробностите около евентуалните промени в закона, предаде БГНЕС.

Намерението за повишаване от 1 октомври тази година на акциза за бездимните цигари, който да се изравни с този на конвенционалните цигари, беше обявено преди дни от председателя на Комисията по бюджет и финанси Менда Стоянова. Стоянова отхвърли тезата, че става въпрос за лобизъм и то в полза на "Булгартабак", като обяви, че е "бюджетар" и грижата ѝ е само за държавния бюджет. Депутатът от ГЕРБ каза, че от началото на годината заради по-ниския акциз на IQOS били пропуснати 15 млн. лева данъци, а до края на годината щели да станат 30 млн. лева. В същото време бездимните цигари бележат ръст в потреблението с 50% и пазарният им дял ставал 1,6%.

Стоянова с уникално обяснение за бездимните цигари - бюджетът губел, кой можело да каже дали не са вредни

Вдигането на акциза на т.нар. бездимни цигари (по технологията IQOS на Philip Morris) се прави "в името на приходите в бюджета". Така д...

След като предложението за повишаване на акциза бе оповестено, една от партиите, влизащи в състава на "Обединени патриоти", обяви несъгласие с него. От ВМРО посочиха, че предложението не е съгласувано с тяхната парламентарна група и се позоваха на стриктната акцизна политика на ЕК, която дава шанс на това ново изделие да допринесе за подобряване на здравословното състояние на европейските граждани.

Законопроектът няма да бъде оттеглен, но отчитайки влошената комуникация с колегите си от ВМРО, от ГЕРБ отлагат разглеждането на предложението в бюджетна комисия, за да се направят по-задълбочени анализи.

"В държавите от ЕС съотношението на акциз за нормална цигара и за електронна цигара е 70% акциз за електронната, 100% за нормалната. Смятаме, че може би в тази посока ще бъде по-разумно да се обсъди вариант. Да започнем с 50%, но всичко това е една възможна хипотеза", обяви председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Председателят на групата на "Обединени патриоти" Волен Сидеров коментира, че повишаването на акциза ще бъде изчислено от финансовите специалисти, но ще бъде комбинирано с това част от парите от него да отидат в помощ на хората с увреждания. От своя страна от ВМРО благодариха за възстановения диалог в управляващата коалиция и изразиха увереност, че ще бъде постигнато съгласие по този въпрос.

Борисов нареди на ГЕРБ да изтегли законопроекта за бездимните цигари

Разпоредил съм на Цветанов (Цветан Цветанов, бел.ред.) или да оттегли закона или да направят срещи. Това коментира пред журналисти прем...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Силно начало на годината за жилищния пазар в София

Смениха ръководството на "Булгаргаз"

ОББ: Услугите – главен мотор на икономиката

Основателят на Telegram: Натискът на Кремъл ме принуди да напусна Русия

На комисия: Отложиха либерализацията на електроенергийния пазар за домакинствата

Почти два милиона туристи са били в България през зимния сезон

Байдън иска да утрои митата за стомана и алуминий от Китай

Фалитите в България: Данните за първото тримесечие на 2024 година

AES България отново получи престижната награда за безопасност на British Safety Council

Инфлацията в ЕС и еврозоната продължава да се забавя. Какви нива достига?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика