X
 
 

Валентин Златев: Няма картел за горивата

1132 1
photo of Валентин Златев: Няма картел за горивата
Снимка: БГНЕС
Цените на горивата могат да паднат още. Прогнозата е на Българската петролна и газова асоциация. За първи път след началото на протестите шефът й Валентин Златев коментира рязкото поевтиняване на бензина и дизела в последните няколко седмици, цитиран от Нова и "Дарик".

Според Валентин Златев цените на горивото на колонката нямали нищо общо с недоволството на хората. Виновни били международните котировки на суровия петрол. И заради движението им бензинът и дизелът можело да поевтинеят още - с няколко стотинки, но не много. За мерките на държавата за по-ниски цени и прозрачност Златев обясни: Не е ясно дали може да стане реалност идеята за разбивка на касовата бележка, от която да са ясни всички компоненти по формиране на цената.

„Протестите нямат категорично никакво отношение, падането на нефта е логиката, по която цените падат. Това е странно защо преди три месеца, когато вдигахме цените, никой не протестираше”, коментира председателят на БПГА Валентин Златев.

Златев показа числа от преди две седмици, които говорели общо за пазара. По думите му очакването, че цените ще се намалят с 30-40 стотинки за литър е нереално.

71 стотинки от цената на литър бензин е за чистия нефт. 1,09 лева отиват в държавата за акциз и ДДС, което е общо над половината от цената, според данните на асоциацията. Цената на биокомпонента е 3 стотинки. Оттам нататък общо 24 стотинки са разходите за амортизация, персонал, за самите бензиностанции и нефтобазите. Ако се пресметне отстъпката, чистата печалба на веригите, според Златев, е под 1 стотинка за литър.

При дизела цената на суровината е по-висока – 91 стотинки за литър, но данъците са по-ниски – 1,06 лева отива за държавата. 4 стотинки плащат шофьорите за биокомпонент. 27 стотинки за разходите на бензиностанциите и персонала, а чистата печалба - пак под стотинка на литър.

Според Златев, неясно било как всичко това може да е изписано на касова бележка, без да се наруши закона, както иска правителството.

„Технически и аз не знам как ще стане, ако наредбата трябва да се приложи така, че да въвежда нов софтуер – да, това ще оскъпи горивата”, каза Златев.

Зад недоволството за цените петролната асоциация Златев заподозря организация и сива икономика. Иначе, картел на пазара на горива нямало, каза той. 

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
missing image
Дневен хороскоп за 20 ноември

Овен Това е ден, в който с лекота ще усвоявате нови знания. Проявената мъдрост ще ви носи плодове дълго време. Телец Това е ден, в който творческата...