Валери Симеонов обяви, че Бойко Борисов го подкрепял за национализация на лотариите

2570
Валери Симеонов обяви, че Бойко Борисов го подкрепял за национализация на лотариите
Снимка: БГНЕС

Бойко Борисов, Владислав Горанов и Красен Кралев подкрепят законопроекта ми за хазарта. Това заяви лидерът на НФСБ и депутат от "Обединени патриоти" Валери Симеонов в кулоарите на парламента.

Според казаното, Симеонов се изненадал от подкрепата на Борисов. Той я описа с думите: "Честно казано, не очаквах такава категорична подкрепа". Лидерът на НФСБ разчита и на подкрепа от БСП, защото преди две години Корнелия Нинова заявила, че ще има такава за предишния му законопроект - припомнете си в този материал! При предишния опит на Симеонов обаче Кралев не го подкрепи. Официално Борисов и Кралев сега не са коментирали, а ръководителят на пресслужбата Севделина Арнаудова потвърди пред Actualno.com за срещата и за подкрепата, препращайки към изказване на Владислав Горанов в парламента.

"Имахме по искане на г-н Симеонов сутринта прие премиера среща във връзка с предолжената от него инициатива. Чуха се позициите на Министерство на младежта и спорта ,че подобна промяна ще осигури допълнителен ресурс за спорта. Ако сегашният пазарен дял на подобен тип хазарт, говорим за лотариите, ще съсредоточи върху държавното дружество, би трябвало в пъти да се увеличат постъпленията. Българският спортен тотализатор освен данъците, които плаща към държавата, финансира с немалък процент от постъпленията си българския спорт с трансфери към Министерство на младежта и спорта", обясни Горанов, цитиран пред Агенция "Фокус".

"Опитът, който в момента проучваме, за да си изградим окончателно позиция показва, че в доста държави е установен за този тип игри пълен държавен монопол. Не виждам пречка това предприятие, което и в момента организира лотарии, да може да развие капацитета си. То има и доста териториални звена. Знаем Българският спортен тотализатор организира цифрови игри,има териториални поделения, много пунктове. Не виждам пречка той да може да предложи подобно покритие на този вид игра. В края на краищата не би трябвало пазарът да се разраства самоцелно. Особено при хазарта разхода за едни, е приход за други", каза още министърът. Според него, ако някой е притеснен, ще внушава, че се говори за национализация, но точният термин е монопол.

Основата на предложението на Симеонов всъщност представлява национализация на частния лотариен бизнес, при това с определени условия относно изплащане на неизплатени печалби и то в определени срокове. Това обаче противоречи на Конституцията - на чл. 17, ал. 3. Какво пише във Върховния закон на Република България - научете в този материал!

Същевременно, министърът на финансите Владислав Горанов каза, че колективният орган размива отговорността, визирайки Държавната комисия по хазарта. Смятам да предложа Комисията по хазарта да стане едноличен орган.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Коя страна смята да бъде двигател за възстановяването на световната икономика?

"Булгаргаз" иска поскъпване на природния газ от април. Ето с колко

Атанас Пеканов: През юни вероятно ще получим отрицателен доклад за еврозоната

TotalEnergies се отказва от проучванията в блок "Хан Аспарух"

Държавата губи до 1 млрд. лв. годишно от неефективно използване на горските ресурси

Най-лошото тепърва предстои за потребителите на популярен и любим продукт. Защо?

Си Дзинпин предупреди: Технологичният напредък на Китай няма как да бъде спрян

Правителството предлага да изкупи за 1,6 млрд. лева задълженията на "Топлофикация София“

Министър Радев: Няма опасност за цените на тока за бита

Икономическите и потребителските нагласи в България и в ЕС промениха посоката

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика