Влезе в сила Бюджет 2021

2559
Влезе в сила Бюджет 2021
Снимка: iStock/Guliver

По данни на Министерството на финансите 2020 г. завършва с дефицит от 3,6 милиарда лева. Сумата е по-малка от заложената в актуализирания вариант на финансовата рамка, а неизползваните средства ще останат като буфер за началото на новата година, съобщава БНР.

От днес вече е в сила бюджетът за 2021-ва, в който отново е заложен минус в хазната - от близо пет милиарда лева. Повече пари са предвидени за здравеопазване и образование. Те трябва да бъдат покрити с дългово финансиране, както и падежиращите през годината емисии.

Кирил Ананиев: С мерките ние спасихме хиляди, а в някои случаи и стотици хиляди хора

Финансовият министър Кирил Ананиев е човекът, изработил 35 бюджета на държавната хазна. Справяме ли се с кризата или твърдо позитивният...

1,6 милиард лева е ликвидният буфер или неизползваните средства, които последната актуализация на миналогодишния бюджет позволяваше да бъдат разходвани. Така в условията на безпрецедентна пандемична ситуация, както я определят от министерството на Кирил Ананиев, хазната остава в много добра кондиция.

Към края на ноември минусът е под 214 милиона лева, но през декември се покачва до 3,6 милиарда лева, а от министерството уточняват, че всички тези средства са отишли за овладяване на Covid кризата. 2,8 милиарда лева от националния бюджет и други 800 милиона лева, пренасочени от еврофондовете, са разходвани за социално-икономически мерки в подкрепа на здравната система и възнаграждения на хората, които работят на първа линия.

Ако не бе пандемията, бюджетното салдо би било нулево, коментират още от Министерството на финансите и уточняват, че добрите показатели, като постъпленията от данъци показват, че правителствените мерки са сработили. Заключението е въпреки намалената от 20 на 9 на сто ДДС-ставка за редица стоки и услуги, основно свързани с ресторантьорския бизнес.

Това облекчение ще бъде валидно до края настоящата година, а от днес влиза в сила нулева ДДС-ставка за ваксините срещу Covid-19 и медицинските изделия, свързани с тестване на коронавирус при инвитро процедури.

Годишното приключване в НАП е в периода 1-10 януари

В периода от 1 до 10 януари 2021 г. в НАП ще се извършват дейности, свързани с процесите по годишно приключване за 2020 г. и превключва...

Очакванията за новата 2021 година са за ръст на икономиката от 2,5 на сто, но продължаваща политика на дефицити - 3,9 на сто от БВП или 4,9 милиарда лева, по-голямата част от които са свързани с овладяването на кризата с Covid-19. Това означава ново дългово финансиране, като новите задължения на страната ни към края на годината не могат да бъдат повече от 4,5 милиарда лева. Миналата година страната ни излезе на външните пазари и набра близо 5 милиарда лева при много изгодни условия, които още са във фискалния резерв.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

МВФ понижи сериозно прогнозата за българската икономика

ЕРМ Запад изпълни плана си за обезопасяване на щъркелови гнезда в Самоков

ЕС ни дава пари, проваляме се и купуваме по-евтини високоскоростни влакове

Липса на кадри: По Черноморието ще разчитат на работници от Узбекистан и Киргизстан

ПОК „Доверие” увеличава пенсиите на своите клиенти за трета поредна година

Евтим Милошев: Бизнесът в туристическия сектор е водещ и ние трябва да го подпомагаме по всякакъв начин

Рокади в АЕЦ "Козлодуй" и "Мини Марица -изток"

България е в челната тройка на ЕС по спад на промишленото производство

Превозвачите: Над милиард са директните загуби за българската икономика от неприемането ни в Шенген

Инфлацията в България се забави до близо 3-годишно дъно

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика