Зелените предупреждават за опасни законови поправки относно добива на газ в Черно море

33651
Зелените предупреждават за опасни законови поправки относно добива на газ в Черно море

Категорично против готвените промени в Закона за подземните богатства (ЗПБ) се обяви партия „Зелените”. Според „Зелените” корекциите ще освободят от отговорност и регулации по отношение на промишлените отпадъци добивните компании, които сондират в шелфа и морската икономическа зона на Черно море.

Природозащитниците дават и конкретни примери за тревожни промени. Такъв случай е ал. 2, т. 5, която вече няма да се прилага. Тя гласи касае отговорност за „отпадъците, образувани при дейности по проучване, добив и първична преработка на подземни богатства в континенталния шелф и в изключителната икономическа зона на Република България в Черно море”.

Проучени са българските запаси на 166 вида подземни богатства

Правителството одобри изготвения от Министерството на икономиката и енергетиката Национален баланс на запасите и ресурсите на находищ...

С поправките в един от важните текстове касаещи налагането на наказания при замърсяване се добавя думата „системно“. Така излиза, че еднократни, епизодични или други нарушения на изискванията, които досега са подлежали на санкция от страна на закона, биват освободени от нея по силата на предлаганото изменение, твърдят „Зелените”.

В параграф 19 от законопроекта е предвидена отмяна на чл. 77 от ЗПБ, който гласи: „Опазването на земните недра чрез рационалното използване на подземните богатства е основно задължение на всички, които осъществяват дейности по тяхното проучване и ползване, проектират минно строителство, подготвят експлоатацията и добиват подземни богатства”, казват „Зелените”.

Аргументите на вносителите за промените са, че така се транспонират изискванията на директива 2006/21/ЕО. Предписанията на европейската директива целят да регулират, а не да освободят от регулации дейности като повторното инжектиране на отпадни води в земните недра при условията на действаща забрана. Нищо не пречи на страните-членки да имат по-строги в сравнение с общото европейско законодателство изисквания, каквито са текстовете на ЗПБ регламентиращи управлението на отпадъците, получени при проучвания, при добив на полезни изкопаеми в Черно Море и мораториумът върху фракинга. Под маската на транспониране на евродиректива тези охранителни норми на българското законодателство биват премахнати или се създават условия за тяхното заобикаляне. Считаме, че част от предлаганите изменения на закона за подземните богатства целят точно това. Стесняването на приложното поле на Закона за подземните богатства, посредством отпадането и изменението на текстовете му, предвидено във внесения от МС проект е в ущърб на българската природа, както и на здравето и безопасността на българския народ и е в интерес на големите минодобивни, газодобивни и нефтодобивни корпорации, убедени са „Зелените”.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com