Денят на Европа - белязан от провокация на тема "Царска България"

6048
Денят на Европа - белязан от провокация на тема "Царска България"
Снимка: Getty Images/Guliver

България ще отбележи датата 9 май, на която Европа чества своя празник на единството и мира на Стария континент, а Русия отбелязва края на 1418-дневната епопея, наречена Велика Отечествена война, зад която се крие море от лишения и страдания, мъка от пораженията и радост от големите победи през Втората световна война.

Денят на Европа отбелязва датата, когато френският външен министър Робер Шуман прочита историческата декларация за обединение в Европа. На 9 май 1950 година, 5 години след края на Втората световна война, той призовава за съюзяване на френските и западногерманските ресурси и промишленост за производство на въглища и стомана, за да се избегнат бъдещи военни конфликти. "Декларацията на Шуман" е в основата на Европейската общност за въглища и стомана, предшественик на днешния ЕС.

България в Европа - 3D спектакъл (ВИДЕО)

Уникално 3D мапинг шоу по случай Деня на Европа (9 май) и България като част от Европа зарадва всички столичани късно снощи. Шоуто ста...

Робер Шуман предлага да се създаде наднационална европейска институция, която да отговаря за управлението на отрасъла. Страните, към които апелира, доскоро са участвали в унищожителен военен конфликт помежду си. В този ден се поставя началото на обединение на държавите в Европа и поддържането на мирни отношения на Стария континент. Това предложение остава в историята като "Декларацията на Шуман" и се счита за основополагащо на днешна Обединена Европа, за началото на поетия път към общност на споделени ценности и общи интереси.

През 1985 година ръководителите на страните от Европейския съюз на заседание в Милано решават 9 май да бъде честван като Ден на Европа. От тогава до днес 9 май символизира стремежа към единство, мир и просперитет в Европа. В България е обявен с Постановление № 54 на Министерския съвет от 29 март 2005 г. за отбелязване на 9 май – Деня на Европа.

Честванията ще се състоят предимно в София, организирани са многобройни мероприятия, заради които СДВР предприема извънредни мерки за охрана на обществения ред и организация на движението. От полицията и столичната община призоваха жителите и гостите на града да избягват шофирането в централната градска част и да използват алтернативни маршрути.

Денят на Европа започва още в 9:30 часа сутринта от сградата на президентството с тържествена церемония, по време на която ще бъде издигнато знамето на Европейския съюз в присъствието на президента Румен Радев, парламентаристи и представители на изпълнителната власт, информира БГНЕС.

Отбелязваме Деня на Европа (СНИМКИ)

Знамето на Европейския съюз (ЕС) бе тържествено издигнато на церемония пред сградата на президентството. С церемонията в присъствието н...

През целия ден са планувани редица събития, а кулминацията ще бъде в 21:30 часа с най-голямото досега светлинно и звуково 3D мапинг шоу в София. Тогава на фасадата на сградата на Министерския съвет ще се прожектира кратък филм под надслов "Днешният ден", посветен на Европейската година на културното наследство 2018. С него ще се отбележи също първото Българско председателство на Съвета на ЕС. Филмът ще бъде показан 4 пъти, за да могат всички желаещи да се насладят на този единствен по рода си спектакъл.

В София също ще бъде отбелязан и Деня на победата във Великата отечествена война. Пред паметника на Съветската армия в Княжеската градина и пред паметника-костница на съветските воини в квартал "Лозенец" извънредният и пълномощен посланик на Руската федерация в България, аташето по въпросите на отбрана на Руската федерация в България, служителите на посолството и на апарата на военния аташе ще положат венци и цветя пред паметниците на съветските воини в София.

Преди това, в 9:00 часа пред Паметника на незнайния воин ще има военен ритуал по издигане на националния флаг и на флага на Европа и поднасяне на венци и цветя. От там ще започне и шествието на участниците в "Безсмъртен полк – България", което ще се отправи към Паметника на Съветската армия. Участниците в шествието на "Безсмъртният полк – България" ще носят снимки на свои близки, загинали във Втората световна война и в организираната антифашистка съпротива. Подготвени са и 30 табла с имената на 13 000 жертви.

Скандално обаче на шествието не са позволени други символи освен одобрените от организаторите - знамето на Червената армия, червената петолъчка, знамената на Русия и България, както и точно определен тип малки табла със снимки на загинали във Втората световна война, като по непотвърдена информация ще бъде носен портрет на диктатора Йосиф Сталин, който в началото на Втората световна война търси съюз с Хитлер, а СССР и Нацистка Германия подписват пакта Молотов - Рибентроп за ненападение. Към този пакт е приложен допълнителен протокол за определяне границите на областите от взаимен интерес в Източна Европа в случай на "териториално и политическо преразпределение". На шествието няма да се допускат символи на Българската армия от Втората световна война, защото били фашистки. А шествие ще има в близо 40 града. Сред посочените като организатори личи и Съюзът на българските журналисти (СБЖ).

"Безсмъртният полк" вече и в България

На 9 май за първи път 11 български града ще се включат в световната инициатива "Безсмъртният полк" като шестват с портрети на свои родн...

Иначе председател на фондация "Безсмъртният полк" е Павел Иванов, който е лидер на Съюза на комунистите в България. Неговата съпруга Петя Паликрушева е лидер на "Че Гевара" и е редактор в българската секция на "Нюзфронт" (news-front.info), който е един от сайтовете, разпространяващи фалшиви новини в България, според Европейската служба за външна дейност.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПРАЗНИЦИ:

Св. преподобни Йоан, ученик на св. Григорий Декаполит

Св. преподобни Акакий, епископ Мелитински

Св. мъченици деви Агапия, Хиония и Ирина Аквилейски

Св. Аристарх, Пуд и Трофим от Седемдесетте апостоли

Св. Мартин Изповедник, папа Римски

Св. свещеномъченик Артемон, презвитер Лаодикийски

Св. свещеномъченик Антипа, епископ на Пергам Асийски

Св. мъченици Терентий, Помпий и други мъченици Картагенски

Св. мъченик Евпсихий Кесарийски

Св. мъченик Павсилип

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com