X
 
 

Св. свещеномъченик Киприян Картагенски

1743 3
photo of Св. свещеномъченик Киприян Картагенски
Снимка: Старозагорска митрополия
Свещеномъченик Киприан (Тасций Цецилий Киприян) е един от отците на Църквата от трети век - време на почти непрекъснати гонения срещу Христовата църква.

Роден е около 200 г. в Картаген (Северна Африка) в богато и уважавано семейство. Получил прекрасно светско образование и станал блестящ оратор и учител по философия.

Тазгодишните „Празници в Долината на тракийските царе” набират скорост (СНИМКИ)

Снощи беше открит Националният джаз фест Казанлък 2019, който е част от традиционните Празниците в Долината на тракийските царе, които ...

Проявил интерес към християнството, запознал се с трудовете на презвитер Тертулиан и под негово влияние бил приет в християнската община в Картаген като оглашен (приготвящ се за кръщение). По това време той раздал имуществото си и се преселил в дома на презвитера Цецилия. Година сле Кръщението му, св. Киприан бил ръкоположен за презвитер, а след смъртта на епископ Донат - за епископ.

По време на гоненията на император Валериан (253-259) светителят бил изпратен на заточение. В изгнание той написал много писма и книги. Тъй като желаел да пострада в Картаген, той сам се върнал там. Заради отказа му да принесе жертва на идолите, св. Киприан бил посечен с меч.

Pravoslavieto.com

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
  • Анонимен 3 Анонимен преди 2 седмици Профил на трол?
    Евангелие от Йоан 1:"В началото бе Словото; и Словото беше у Бога; и Словото бе Бог. 2 То в начало беше у Бога. 3 Всичко това чрез Него стана; и без Него не е ставало нищо от това, което е станало. 4 В Него бе животът и животът бе светлина на човеците. 5 И светлината свети в тъмнината; а тъмнината я не схвана. 6 Яви се човек изпратен от Бога, на име Иоан. 7 Той дойде за свидетелство, д виж още ›› а свидетелствува за светлината, за да повярват всички чрез него. 8 Не беше той светлината, но дойде да свидетелствува за светлината. 9 Истинската светлина, която осветлява всеки човек, идеше на света. 10 Той бе в света; и светът чрез Него стана; но светът Го не позна. 11 У Своите Си дойде, но Своите Му Го не приеха. 12 А на ония, които Го приеха, даде право да станат Божии чада, сиреч, на тия, които вярват в Неговото име; 13 които се родиха не от кръв, нито от плътска похот, нито от мъжка похот, но от Бога." Божиите чада ще наследят царството на БОГА, а всички останали, които не са Божии деца, отиват във вечно погубление в ада. Нима има нещо по-просто и ясно от тази покана да получите вечен живот? Невярващи, сега е времето на благодатта/прошката/, утре може да е късно, върнете се при СЪЗДАТЕЛЯ, приемете НЕГОВАТА прошка(чрез жертвата на НЕГОВИЯ СИН ИСУС ХРИСТОС/ЯШУА ХА МАШИАХ на еврейски, оригиналното име на СПАСИТЕЛЯ/), спрете да грешите и спазвайте ПОНЕ 10-те Божи Заповеди, за да имате живот вечен на хубаво място след смъртта на тленното тяло.
  • Георги Илиев Митев 2 Георги Илиев Митев преди 2 седмици Профил на трол?
    ПОЕМА ЗА ПЕТЪР-ЕМИЛ МИТЕВ. П-Е Е КАТО ДЯДО СИ МИЛ. ПРЕПЪНАТ В ГОРАТА ВЪРВИ ПО ТРЕВАТА. П-Е Е ПРИЗНАТ АКТИВИСТ: ТУРИСТ, КОМУНИСТ СОЦИАЛИСТ. ДОКТОР НА ФИЛОСОФСКИТЕ НАУКИ. НЕ Е КАТО НЯКОИ НЕУКИ. ЗА ВСЕКИ ПРОБЛЕМ ЩЕ РЕШИ КОЯ ПАРТИЯ НЕ ГРЕШИ. НЕГОВИТЕ УЧЕНИЦИ ВЕЧЕ СА В РЕДИЦИ. ТЕ ПРОБЛЕМИТЕ СИ ГИ РЕШАВАТ С ПЕСЕНТА НА ВИТОШАРА:" САМО ОТ СПОРТИСТ В ПЛАНИНАТА ТИ ЩЕ СЕ СПАСИШ, ЗАЩОТО ДОЛУ Е ПОЛИЦИЯ ГОРЕ Е виж още ›› МИЛИЦИЯ И НАВСЯКЪДЕ Е АВИАЦИЯ БЕЗ КОМУНИКАЦИЯ". Автор: Георги Илиев Митев Град София (2014). ПОТЪРПЕВШ И ПРЕСЛЕДВАН ОТ ПОЛИЦИЯТА И ОТ ДРУГИ.
  • Георги Илиев Митев 1 Георги Илиев Митев преди 2 седмици Профил на трол?
    ПОЕМА ЗА ПЕТЪР-ЕМИЛ МИТЕВ. П-Е Е КАТО ДЯДО СИ МИЛ. ПРЕПЪНАТ В ГОРАТА ВЪРВИ ПО ТРЕВАТА. П-Е Е ПРИЗНАТ АКТИВИСТ: ТУРИСТ, КОМУНИСЪ, СОЦИАЛИСТ. ДОКТОР НА ТОТАЛИТАРНИТЕ НАУКИ. НЕ Е КАТО НЯКОИ НЕУКИ. ЗА ВСЕКИ ПРОБЛЕМ ЩЕ РЕШИ КОЯ ПАРТИЯ НЕ ГРЕШИ. НЕГОВИТЕ УЧЕНИЦИ ВЕЧЕ СА В РЕДИЦИ. ТЕ ПРОБЛЕМИТЕ СИ ГИ РЕШАВАТ С ПЕСЕНТА НА ВИТОШАРА:" САМО ОТ СПОРТИСТ В ПЛАНИНАТА ТИ ЩЕ СЕ СПАСИШ, ЗАЩОТО ДОЛУ Е ПОЛИЦИЯ ГОРЕ виж още ›› Е МИЛИЦИЯ И НАВСЯКЪДЕ Е АВИАЦИЯ БЕЗ КОМУНИКАЦИЯ". Автор: Георги Илиев Митев Град София (2014).ПОТЪРПЕВШ И ПРЕСЛЕДВАН ОТ ПОЛИЦИЯТА И ОТ ДРУГИ.