25 български режисьори с отворено писмо срещу готвени ключови промени в Закона за киното

2570
25 български режисьори с отворено писмо срещу готвени ключови промени в Закона за киното
Снимка: Getty Images

25 български режисьори изразиха несъгласие чрез отворено писмо с предложения начин за оценяване на филмови проекти при кандидатстване за финансиране от Националния филмов център.

Недоволството идва заради готвени промени в Правилника за прилагане на Закона за филмовата индустрия. В отвореното писмо режисьорите призовават участията на фестивали и наградите от тях да взимат превес пред броя на създадените филми и привлечената публика, съобщава БНТ.

Ицхак Финци на 90: Изкуството ме кара да се чувствам необходим и важен

"За да стане добър един театър или филм, или нещо да е стойностно, наистина трябва да играеш с добри актьори. И трябва да искаш да игра...

Новият Закон за киното, приет преди две години, донесе проблеми на българското кино. Отпускането на пари за филми беше замразено заради закъснялото приемане на Правилника за прилагането му, а след неговото приемане се наложиха поправки заради противоречия със Закона. Именно докато работната група обмисляше как да бъдат отстранени, дойде предложението за промяна в начина на оценяване на филмовите проекти. 

"Те предлагат, ако един човек има "Златна палма" или "Оскар" - български филм - това да няма никакво значение. Този, който има четири филма, независимо с какво съмнително качество са, той ще има същата тежест", коментира пред БНТ режисьорът Камен Калев.

"Предложенията на работната група, свързани с формирането на служебната оценка, дават предимство на търговските и количествените достижения спрямо художествените", отбеляза още режисьорът Петър Вълчанов.

Филмите, кандидатстващи за финансиране, могат да получат до 100 точки от Конкурсната комисия, като крайната оценка се оформя от 2 компонента. В момента до 88 точки могат да бъдат дадени за художествената стойност на представения проект, а останалите 12, които представляват "служебна оценка", са за постиженията, както и броя на филмите, създадени от неговия режисьор. Предложението е максималният брой точки в двата компонента да бъде променен съответно на 91 и 9 точки. 

Новият български филм "Анна" с Радина Кърджилова ще докосне поне 15% от населението на България (ВИДЕО)

Пълнометражният дебют на Боримир Илков – Боно, "Анна" е създаден по сценарий на Теодора Маркова, Невена Горанова, Георги Иванов и...

"Постъпиха предложения, които ние като администрация ще обсъдим много внимателно, ще преценим кое да се вземе предвид и кое да влезе в окончателните промени в Правилника, но истината е, че трябва да се намери баланс между опита и постиженията и знанията на авторите и също така един филм до колко зрители е достигнал", каза Петър Тодоров, който е директор на НФЦ.

Освен Правилника за прилагане на Закона за филмовата индустрия, и критериите за формиране на служебна оценка също бяха публикувани за обществено обсъждане, което ще тече през следващите 30 дни.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КИНО:

На 1-и май започва Националният фестивал на българското кино "Васил Гендов"

Първата част от шедьовъра на нямото кино "Наполеон" ще бъде показана в Кан (СНИМКИ)

Филмът "Ингеборг Бахман - пътуване в пустинята" на Маргарете фон Трота вече е по кината

Леонардо ди Каприо ще изиграе Франк Синатра, режисиран от Мартин Скорсезе

Легендарното студио "Гибли" ще получи почетна "Златна палма" в Кан

Сериалът "100 години самота" е факт: Гледайте първия трейлър (ВИДЕО)

Куентин Тарантино се отказа от последния си филм

Филмът "Учителската стая" спечели наградата LUX на европейската публика

Документален филм за големия кинокритик Тони Андрейков представят в кино "Влайкова"

Новият филм на Константин Божанов е в секция "Особен поглед" в Кан

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Кино