Акценти от извънконкурсната Балканска програма на София Филм Фест

930
Акценти от извънконкурсната Балканска програма на София Филм Фест
Снимка: София Филм Фест

Представен с впечатляващ успех преди седмици в селекцията "Encounters" на Берлинале ’24, вторият пълнометражен филм на гръцкия режисьор Йоргос Зоис "Аркадия", копродукция между Гърция и България (Веселка Кирякова, "Red Carpet") ще има своята среща с българската публика извън Балканския конкурс на София Филм Фест. Разказът е изпълнен с напрежение, като в центъра му е разследване на трагичен инцидент - психоложката Катерина и пенсионираният лекар Янис сглобяват парчета от драматичен пъзел и постепенно разкриват драматична история за любов, загуба, примирение и избавление.

Кадър от "Аркадия", снимка: Арт Фест

Още: Световноизвестни европейски режисьори гостуват на 28-ия София Филм Фест с нови вълнуващи киноистории

Филмите на Зоис са показвани в Кан, Венеция и много фестивали по света, а Гръцката филмова академия присъжда на предишните му творби награди за най-добър късометражен филм и най-добър режисьор-дебютант. Композитор на филма е Петър Дундаков, а звукорежисьор и мишунг – Александър Симеонов.

Кадър от "Без светлина", снимка: Арт Фест

Гръцката тема неусетно преминава като нишка в сюжета и на новия филм на родения в Атина и изключително опитен и успешен оператор Федон Папамайкъл, двукратно номиниран за "Оскар", с над 50 пълнометражни филма като оператор, с когото са работили десетки авторитетни режисьори, сред които Александър Пейн, Джеймс Манголд, Вим Вендерс, Леван Когуашвили (Федон е операторът на "Брайтън 4"). Филмът, който ще бъде представен в София този март, е негов режисьорски проект, по сценарий на Свен Дагонес, и носи мистериозното заглавие "Без светлина" (Грузия-Албания-Гърция-Германия). Историята проследява две приятелки от Лос Анджелис, които пристигат на гръцки остров и стават свидетели на инцидент. В него са замесени млади нелегални емигранти от Албания, като недоразуменията помежду им водят до насилие, а драматичният разказ подчертава последиците от страха, предразсъдъците и експлоатацията.

Още: "Мера според мера" влиза в програмата на 28-ия София Филм Фест

"Танц със сенки" на албанския режисьор Плутон Васи, копродукция между Албания, Северна Македония и България (Добромир Чочов, "Доли медия студио") е разказ в две различни епохи, белязани от сенките на комунистическото минало. С амбицията да проучи ранния живот на Майка Тереза, една журналистка с опит в западните медии се завръща в родината си и се сблъсква с драмата на собственото си семейство. В желанието си да прозре промяната у хората, главната героиня осъзнава болезнената истина, че любовта към живота е поставена на изпитание.

Кадър от "Лена и Владимир", снимка: Арт Фест

Една красива и омагьосваща история за любов отвъд предразсъдъците са подготвили режисьорът Игор Алексов, завършил режисура в НАТФИЗ в класа на проф. Иван Ничев, и авторите на филма "Лена и Владимир". Копродукцията между Северна Македония и Сърбия разказва за срещата на самотник и една малтретирана млада жена, непознаваща нежността. "Двамата герои търсят любовта в различните ѝ форми. Той е бежанец от духовните лабиринти на живота, а тя – бежанка от реалността на живота в дом за сираци. Случайната им среща във вълшебна гора, където цари вечна пролет, напомня за македонска версия на "Красавицата и звяра", но гората не е изолирана, а на границата с реалността", пише Toни Димков за "Слободен печат". Едната главна роля се изпълнява от актьора Тони Наумовски, който е завършил актьорско майсторство в НАТФИЗ в класа на проф. Стефан Данаилов, а специален FX гримьор е българският специалист Валентин Вълов.

Още: Всички филми в Документалния конкурс на 28-ия София Филм Фест

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КИНО:

Филмът "Зелена граница" на Агнешка Холанд вече е в България

Мария Бакалова ще играе във филм с Райън Рейнолдс и Кенет Брана

"Властелинът на пръстените" се завръща по кината в 4К резолюция

На 1-и май започва Националният фестивал на българското кино "Васил Гендов"

Първата част от шедьовъра на нямото кино "Наполеон" ще бъде показана в Кан (СНИМКИ)

Филмът "Ингеборг Бахман - пътуване в пустинята" на Маргарете фон Трота вече е по кината

Леонардо ди Каприо ще изиграе Франк Синатра, режисиран от Мартин Скорсезе

Легендарното студио "Гибли" ще получи почетна "Златна палма" в Кан

Сериалът "100 години самота" е факт: Гледайте първия трейлър (ВИДЕО)

Куентин Тарантино се отказа от последния си филм

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com