"Диада": От този филм всички ще ни заболи, но само така ще спасим децата си

29003
"Диада": От този филм всички ще ни заболи, но само така ще спасим децата си
Снимка: Фотограф: Светослав Стоянов

Знаете ли до какво води липсата на любов? Допускате ли в какво може да се превърне едно дете, което с цялото си същество търси любовта навсякъде, но среща зло, нещастие и жестоки възрастни? Отговорът е Дида - главният персонаж в новия български филм "Диада".

Срещата ви с нея ще ви разтърси и най-вероятно ще ви разплаче. Да, това не е комерсиален, повърхностен розов филм за развлечение на подрастващите и слава Богу! "Диада" е филм за цялото общество - за децата, за техните родители и за всички нас, които неминуемо оставяме своя отпечатък върху съзнанието на младите и с добрите, и с лошите си постъпки.

Сюжетът

16-годишната Дида е ученичка в гимназия в Ямбол. Тя е бунтарка, не обича правилата и си е създала свои. Едно от тях е никога да не плаче, каквото и да се случва. Дида е тарторката на училището - от онези, които всички сме срещали (а може би дори сме били) в гимназиалните си години. Всички са респектирани от нея, дори и някои от учителите. Дида е от онези момичета, които растат и се възпитават сами. Майка ѝ от години "се блъска" в чужбина, а баща ѝ е нещастен впиянчен несретник, който не иска хората да говорят, че дъщеря му ходи като проститутка по улиците.

Фотограф: Светослав Стоянов

И все пак Дида не съществува безцелно, напротив - тя има една много важна мисия: да събере достатъчно пари, за да замине при майка си в Америка и там най-после да се посвети на таланта си да рисува. За нея това заминаване е смисълът на всичко, целта, която оправдава средствата, и единствената възможна посока.

Още: "Уроците на Блага" и "Диада" си поделиха "Златна роза" за най-добър филм (СНИМКИ)

Актьорите

В главната роля влиза младата актриса Маргарита Стойкова, която познаваме от сериала "Татковци". Нейното превъплъщение в "Диада" е толкова диво и пълнокръвно, че няма начин да не ви накара първоначално да се подразните от държанието на Дида, по някое време да я разберете, а след това дори да плачете с нея. Макар че... тя никога не плаче, нали помните? 

Най-добрата приятелка на Дида е Ива - захаросана драма куин, влюбена в софиянеца Мишо и винаги летяща в безсмислените облаци на собственото си съществуване. Макар и комбина, двете с Дида са твърде, твърде различни. В ролята на Ива влиза красивата Петра Църноречка, която в момента учи оперно пеене.

Около двете момичета е пълно с ключови персонажи от света на възрастните, всеки от които допълнително дълбае в дупката на неосъщественото детство на Дида. Сред актьорите, чрез чиито превъплъщения успяваме да се потопим в катранената атмосфера в "Диада", са Иван Бърнев, Силвия Лулчева, Цветан Алексиев, Жаклин Дочева и др.

Фотограф: Светослав Стоянов

Смисълът от "Диада"

Думата "диада" най-общо означава "група от двама души". Това е най-малката група в социума, но възможно ли е човек да съществува в някаква имагинерна диада, в която всъщност да е съвсем сам? Какъв е смисълът да създаваме и да отглеждаме деца, ако не влагаме в техните животи поне малко добрина, поне една малка причина да преследват мечтите си?

Сравняват филма на Яна Титова с класики като "Вчера" и "Всичко е любов" и казват, че "Диада" запълва празнина в новото българско кино, говорейки сурово и незахаросано за реалните проблеми на подрастващите в България. И това е точно така - няма я онази Холивудска глазура, няма ги задължителните поуки, поанти и размахване на пръст. "Диада" е просто една откровена диагноза за онова, което всички знаем - когато "светът на големите" не се грижи за подрастващите, всички лоши последствия винаги се "изливат" обратно в "света на големите".

Фотограф: Светослав Стоянов

"Диада" остава задълго в съзнанието и не спира да задава въпроси. Можем ли да създадем по-добро бъдеще за децата ни? Кой е виновен, ако те се провалят? Ами ако успеят? Най-хубавото в "Диада" е, че на тези въпроси отговорите ще си даде всеки един от нас сам за себе си.

Независимо дали вторият филм на Яна Титова ви "удари" в десетката, или ви възмути, със сигурност няма да ви остави безразлични. А това е едно добро начало.

Автор: Неда Ковачева

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КИНО:

След разпит: Освободиха Жерар Депардийо

Световни звезди влизат в журито на фестивала в Кан с тотално полово равенство

Филмът "Зелена граница" на Агнешка Холанд вече е в България

Мария Бакалова ще играе във филм с Райън Рейнолдс и Кенет Брана

"Властелинът на пръстените" се завръща по кината в 4К резолюция

На 1-и май започва Националният фестивал на българското кино "Васил Гендов"

Първата част от шедьовъра на нямото кино "Наполеон" ще бъде показана в Кан (СНИМКИ)

Филмът "Ингеборг Бахман - пътуване в пустинята" на Маргарете фон Трота вече е по кината

Леонардо ди Каприо ще изиграе Франк Синатра, режисиран от Мартин Скорсезе

Легендарното студио "Гибли" ще получи почетна "Златна палма" в Кан

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com