Джералдин Чаплин: Отдавна исках да посетя България, вие сте мистични хора

7018
Джералдин Чаплин: Отдавна исках да посетя България, вие сте мистични хора
Снимка: БГНЕС

"Българите са мистични хора. Винаги съм искала да дойда в България." Това каза световноизвестната актриса Джералдин Чаплин - дъщеря на филмовия гений Чарли Чапли

Джералдин Чаплин присъства на пресконференция по повод премиерата на филма "Лука", част от програмата на София Филм Фест. С този филм фестивалът ще бъде закрит в събота, 25.03, от 19:00 ч. в зала 1 на НДК. 

Според Джералдин Чаплин именно мистиката във филма – копродукция между България, Белгия, Италия, Холандия и Армения, е това, което ще "уцели" българския зрител. Актрисата развенча и голям мит, свързан индиректно с нейния баща. Тя опроверга съществуването на добилото широка популярност писмо-изповед до нея от известния ѝ баща Чарли Чаплин, което се разпространява в различни медии по целия свят, включително и в България.

"Това писмо беше съчинено от един ирански журналист. Прекрасно писмо е. Ще ми се да го бях получила, но няма такова нещо.", каза актрисата.

Във филма "Лука" Джералдин играе ролята на Генерала – роля на мъж, но написана специално за нея. "Да, аз играя ролята на Генерала в този филм. Джесика (режисьорът и сценарист на филма Джесика Удуърд – бел. ред.) ме попита: "Можеш ли да играеш мъж?" И аз казах: "Ами ще опитам". Така и не успях обаче да докарам достатъчно нисък тембър. Но то или тя изглежда по-скоро като някакъв рептил, някакво човеко-влечуго.", коментира звездата.

Актьорът Йонас Смълдърс, сн. БГНЕС

"Тя е истински войн и за мен беше много важно да е до мен в този проект", каза от своя страна Удуърд. Младият актьор Йонас Смълдърс, изиграл Лука, сподели, че въпреки дребния си ръст, когато "Джералдин влезе в роля, изпълва цялото пространство и човек просто няма как да не ѝ козирува."

Филмът "Лука" е вдъхновен от романа "Татарската пустиня" на Дино Будзати, а една от ключовите роли е поверена на българския актьор Валентин Ганев. Сюжетът разказва историята на младия войник Лука, който, копнеещ да влезе в битка, се отправя на север към легендарната крепост Кайрос, където, според слуховете, негови събратя защитават героично последните остатъци от цивилизацията.

"Това беше роман, който бях чела, когато бях на 18 години", сподели на пресконференцията режисьорът и сценарист на филма Джесика Удуърд. "Но промених почти всичко в него. Все пак основната идея е запазена – мъже, които са дислоцирани на границата и очакват врага всеки момент да ги нападне, но той не го прави. За мен беше важно при писането на сценария да предам иманентната абсурдност на тази ситуация, както и дълбоката, мистична чувственост, която аз усетих в тази книга. Важно беше да предам и усещането за това, че не знаеш какво е твоето място в света и че си дал живота си на една кауза, която в крайна сметка се основава на едно нищо".

"Всичко в Холивуд е много различно от правенето на европейско кино. Например дъщеря ми се снима в момента в "Аватар 3". Тя каза, че се снимала в "Аватар", за да не я разпознават по улицата", пошегува се Джералдин. "Но парите са много различни, а в този свят в крайна сметка всичко се върти около парите. Преди време ми зададоха въпроса: "Как смятате, променили ли са се нещата в Холивуд за жените или за цветнокожите?" И аз се допитах до дъщеря ми, защото се допитвам за всичко до нея. И тя ми каза: "Мамо, имам новина за теб – Уил Смит е зелен, защото такъв е цветът на парите". Всичко е за пари. Ако дадено нещо носи пари, то е успешно."

От ляво надясно: Джанго Шревенс, Йонас Смълдърс, Джесика Удуърт, Стефан Китанов, сн. БГНЕС

Джералдин Чаплин ще получи Наградата на София на Столична община при престоя си в България. "Чест е за мен да посетя България", каза тя. "Аз отдавна искам да я посетя, но никога не съм имала тази възможност, въпреки че имам много български приятели. Била съм и режисирана от български режисьор – в третия ми филм. Беше британски гражданин и се казваше Пиер Рув, но всъщност истинското му име е Петър Христов Увалиев." 

Накрая Джералдин Чаплин сподели защо според нея филмът "Лука" ще се хареса на българските зрители. "Българите са мистични хора", заяви тя. "Те идват от Изтока, изобретили са часовника и какво ли не… Така че този мистичен филм силно ще уцели зрителите във вашата страна."

България участва активно в създаването на "Лука". Копродуцент от българска страна е "Арт фест", а финансирането е осигурено от Националния филмов център. Проектът е подкрепен от програма "Творческа Европа" Медиа на ЕС и Евроимаж. Премиерата на филма е в събота, 25.03, от 19:00 ч. в зала 1 на НДК.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КИНО:

Леонардо ди Каприо ще изиграе Франк Синатра, режисиран от Мартин Скорсезе

Легендарното студио "Гибли" ще получи почетна "Златна палма" в Кан

Сериалът "100 години самота" е факт: Гледайте първия трейлър (ВИДЕО)

Куентин Тарантино се отказа от последния си филм

Филмът "Учителската стая" спечели наградата LUX на европейската публика

Документален филм за големия кинокритик Тони Андрейков представят в кино "Влайкова"

Новият филм на Константин Божанов е в секция "Особен поглед" в Кан

Обявиха филмите в Кан, които ще се борят за "Златна палма" (СПИСЪК)

Филмът за Доналд Тръмп с Мария Бакалова ще се бори за "Златна палма" в Кан

Гледаме на кино номинирания за наградата LUX филм "На борда на "Адаман" от 12 април

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com